Безстрашното създание Ема Стоун

Докато чакаме номинациите за Оскарите, няколко думи за Ема Стоун. От Миа в „La La Land“ до Бела в „Клети създания“, това момиче няма граници

eva.bg 07 January 2024

Снимка: getty images/guliver

Ема Стоун е най-известна с ролите си в „Южнячки“ („The Help“), „Бърдмен“, „Невероятният Спайдърмен“ и „La La Land“. За „La La Land“ актрисата получава своя първи „Оскар“.

През 2023 г. излезе „Клети създания“ на режисьора Йоргос Лантимос, където Ема Стоун е в главната роля. Филмът е със сериозна заявка за тазгодишните Оскари. Номинациите ще бъдат обявени окончателно на 23 януари. Церемонията е насрочена за 11 март. Очакваме с нетърпение да разберем дали прогнозите за нов „Оскар“ за Ема Стоун ще се сбъднат.

Филмов критик нарече превъплъщението на Ема Стоун като Бела Бакстър „абсолютно зашеметяващо, безапелационно изпълнение“, дело на „напълно безстрашна“ актриса. Във филма има много голота, нещо, от което много холивудски актьори бягат.

Емили Джийн Стоун е родена на 6 ноември 1988 г. в Скотсдейл, Аризона. Дядо й, който е от шведски произход, имигрира в Съединените щати.

„Имам приятел, който казва, че ролите те избират в момента, когато имаш най-голяма нужда от тях. Трябва да повярваш, като актьор, че ако не получиш роля, която наистина, наистина искаш, и тя отиде при някой друг, случило се е така, защото е била негова още в началото.“

Това казва Ема Стоун, а ние няма как да не се съгласим.

Комедията е първата ми любов. Толкова много я обичам. Играеш и комедия в драмата. Разликата между жанровете всъщност не променя метода на игра.
Ема започва да играе, когато е едва на 11. Докато е в гимназията, се появява в 16 театрални постановки. Участва също в импровизационна комедийна трупа.

След като посещава девическа католическа гимназия в продължение на само половин година, напуска, за да се фокусира върху актьорската кариера. За да убеди родителите си да й позволят да се премести в Лос Анджелис, съставя PowerPoint презентация, озаглавена „Проект Холивуд“.

Често шегата за мен е начин да разсея неудобството от дадена ситуация, така че е някак вълнуващо да участваш в проекти, в които няма нищо смешно или безгрижно.
Тактиката й се оказва успешна и през януари 2004 г., на 15-годишна възраст, се премества с майка си в Лос Анджелис.

Започва да се явява на кастинги, където се откроява с характерния си дрезгав глас. Преминава през тв риалити и сериали.

През 2007 г. дебютира в игрален филм, това е тийнейджърската комедия „Суперяки“. Филмът е боксофис хит. Участва и в други комедии. През следващите няколко години се появява в няколко големи филма, като „Призраци на бивши гаджета“ с Матю Макконъхи, „Zombieland“ и „Хартиеният човек“.

Следващият голям филм на Ема Стоун идва през 2010 г., с ролята на Олив Пендъргаст в тийнейджърската комедия „Easy A“. Филмът е вдъхновен от „Алената буква“ на Натаниел Хоторн. Стоун е номинирана за „Златен глобус“.

През 2014 г. Ема Стоун получава номинации за „Златен глобус“ и „Оскар“ за ролята на лекуваща се наркоманка и дъщеря на холивудска знаменитост (Майкъл Кийтън) в „Бърдмен“.

Стоун прави своя дебют на Бродуей в края на 2014 г.

Любимото ми нещо във филмите е краят и затова всичките ми любими филми имат наистина страхотен край.
През 2016 г. Ема Стоун получава първата си награда „Златен глобус“ за ролята си на амбициозната актриса Миа в хитовия мюзикъл „La La Land“. Филмът печели седем Златни глобуса. Няколко месеца по-късно Стоун грабва и наградата на Академията за най-добра актриса. „La La Land“ имаше тогава 14 номинации за „Оскар“, като спечели в 6 от категориите.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by La La Land (@lalaland)

През 2017 г. Стоун влезе в образа на великата тенисистка Били Джийн Кинг във филма „Битката на половете“. Тази роля й донесе още една номинация за „Златен глобус“.

Ема Стоун работи за първи път с режисьора Йоргос Лантимос през 2019 г. „Фаворитката“ е черна комедия, оценена високо от критиците и с 10 номинации за „Оскар“, сред които за най-добра поддържаща актриса за Стоун и Рейчъл Вайс и за най-добра главна актриса за Оливия Колман.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Poor Things (@poorthingsfilm)

В „Клети създания“, отново на Лантимос, Ема Стоун влиза в образа на Бела Бакстър.

„Преди всичко този филм е героинята на Бела Бакстър, това невероятно създание, и тя не би съществувала без Ема Стоун, друго невероятно създание“, каза Лантимос по време на речта си, след като получи „Златен лъв“ на фестивала във Венеция през септември.

Успех, Ема! Лети безстрашно към твоя следващ „Оскар“!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР