Евгения Найденова - модерен разказ за далечни епохи

Евгения Найденова е директор на Историческия музей в Оряхово. Тя е една от дамите в специалния ни проект "15 истории на успеха"

Лилия Илиева 26 December 2023

Снимка: Костадин Кръстев-Коко

На 1 ноември тази година по повод Деня на народните будители д-р Евгения Найденова бе удостоена с почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – сребърен, и Грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и националната идентичност. За известно време те красят директорския ѝ кабинет в Историческия музей в Оряхово, един от най-атрактивните, интересно и съвременно направени музейни комплекси у нас.

Сега са в дома ѝ заедно с плакета за висок професионализъм, всеотдайност и неуморен труд в развитието на музейното дело в Община Оряхово. Евгения се надява тези признания да са добър пример за децата ѝ.



Нейните будители

На първо място са родителите ѝ – лекари. Майка ѝ е мед. сестра, баща ѝ – лекар. От тях се учи на любов към хората, трудолюбие, честност и всеотдайност. Възхищава се на отношението, добрината и отговорността на баща си към пациентите му и на умението му да оптимизира лечението. Впечатлява я и основателят на музея в Оряхово – Никола Коцев – учител, читалищен деец, ръководител на музикални и театрални групи, радетел на българските традиции. Вдъхновена е от приноса му за събиране на ценна информация за събития и личности и за написването на първата история на града.



Мечтите се сбъдват

Специализира археология във втори курс във Великотърновския университет, където следва история. Очарова я възможността да открива следи от миналото и чрез анализ да разгадава разказа на земните пластове за начина на живот от далечните епохи. Интересува се и от етнография. Оряховският музей е нейна сбъдната мечта. Още си спомня голямото вълнение, радостта и напиращите въпроси в първия си работен ден там през 1995 г. И как после работата я увлича и се превръща в призвание и в мястото, където се чувства най-добре.

Много от идеите ѝ се реализират през тези 28 години. Визията на музея се променя, въведени са и се въвеждат съвременни технологии в представяне на културно-историческото наследство, подновени са експозициите и условията за съхранение на културните ценности. Правят се археологически разкопки. Предстои консервация, реставрация и експониране на открит в Оряхово османски хамам с отоплителна система. Музеят се превръща във важно място за културния живот на Оряхово. Евгения се радва на уважение от колегите си, на взаимодействие с институциите и на подкрепата и разбирането от Община Оряхово.



Всеки неин ден

Д-р Найденова обича работата си, усеща я близка до същността си. Харесва ѝ съхраняването на миналото, предаването на знания, възпитаването в родолюбие и уважение към предците. Всеки ден се чувства заредена от разнообразието на дейностите, свободата да реализира идеи, възможностите да научава нови неща, тръпката да открива, срещите с много хора и убеждението, че работи за доброто и в полза на обществото. Често си тръгва след работното време, но винаги отделя внимание и енергия на семейството си. Обича през свободното си време да е близо до децата си, да си говорят, да се среща с приятели, да чете книги, да се разхожда сред природата.



Най-голямото предизвикателство

за нея е всеки посетител на Оряховския музей да бъде заинтригуван лично и да си тръгне доволен, с положителни емоции. Това изисква различни и индивидуални подходи в представянето на историческите теми. „Голямо предизвикателство е да задържиш вниманието на днешните млади хора и да ги спечелиш“ – споделя тя. Помага ѝ използването на съвременни технологии. Евгения много се вълнува и от дарителството, и от темата „Левски“ и е дългогодишен председател на Общински комитет „Васил Левски“ – Оряхово.



„Америка за България“

Покрай проекти по Програмата „Аз дарявам, за да правя промяната“, администрирана от Сдружение „Първи юни“ – Бяла Слатина, директорката на Историческия музей в Оряхово се запознава с работата на „Америка за България“. Партньорството с фондацията започва през 2021 г. с реализирането на проекта „Ехо от вековете“ по програма „Следващите 10“ за развитието на Дунавския регион като туристическа дестинация с атрактивни инициативи. С доверието и подкрепата от програмния директор Юлиана Дечева предлагат стрелба с лък, възстановката на рицарски бой и представянето на рицарски доспехи като част от инициативите за привличане на интереса към средновековната крепост „Камъка“.

Тази година фондация „Америка за България“ финансира постоянната мултимедийна изложба „Марин Върбанов. Принцът от Оряхово“ с куратор Иво Милев и техническо изпълнение на студио „Форматик“. С езика на съвременните технологии тя въвежда в творческия свят на професор Марин Върбанов, новатор в текстилното изкуство, основател на специалността „Текстил“ в Националната художествена академия в София и създател на  Институт за художествен текстил „Върбанов“ в Ханджоу, Китай. Заедно с откриването на изложбата е съфинансиран и проектът за издаване на албум с творбите на Марин Върбанов, подкрепен основно от Министерството на културата.

На сбогуване с 2023 г. и в очакване на 2024 г. в професионален план д-р Найденова е благодарна за успешно реализираните идеи, за преодолените трудности, за получените отличия и поздравления, за чудесното партньорство с „Америка за България“ и с хората, които са част от изпълнението на музейните проекти,  за доброто отношение на Община Оряхово,  за прекрасното сътрудничество с  други музеи и институции, за новите археологически открития с отличния екип от нейни колеги. В личен план е щастлива от топлината в семейството ѝ и хубавите ѝ моменти с истински приятели. Очаква 2024 г. да бъде също така вдъхновена и щедра на нови постижения, позитивизъм и хубави взаимоотношения.  И си пожелава здраве.

Защо ще ви е интересен Историческият музей в Оряхово

В него ще научите за археологическото наследство на района от новокаменната епоха до Средновековието, може да разгледате експонати от Османския период и Възраждането с образци на раннохристиянско изкуство, да се запознаете с богатството на традиционния селски бит и с прехода му към модерно градско общество, да усетите атмосферата на Оряховския дом от 20-те-30-те години на ХХ в. и да видите „разказа“ за новата и най-новата история.

Много интересна е интерактивната мултимедийна експозиция, свързана с местния майстор на текстила професор Марин Върбанов, чието творчество е популярно на три континента.

Пътуването ви до Оряхово ще се превърне в още по-голямо приключение с възможността да тъчете върху действащия тъкачен стан в Етнографската къща или да стреляте с лък някоя събота от май до средата на октомври в местността при средновековната крепост „Камъка“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР