Очите никога не лъжат: Да (си) подариш „прозорец към душата“ за Коледа

Обещавам ви, че няма да останете безразлични, след като видите какво Лиана Цакова и екипът й сътворяват, даже безвъзвратно ще се влюбите. От пръв поглед!

Десислава Найденова 01 December 2023

Видях ги за първи път миналото лято на „Капана Фест“ в Пловдив. Буквално застанах като хипнотизирана пред щанда им. ТА ТЕ СНИМАТ ОЧИ. СНИМАТ ИРИСИ. ОТБЛИЗО. Любов от пръв поглед, хора!

Дъщеря ми е на 10. Роди се със сини очи. Очаквах момента, в който очите й ще станат кафяви, както на почти всяко бебе със сини очи, чиито родители имат кафяви и/или пъстри очи. Не се промениха, останаха си сини. По-точно сиво-сини, с малки кафяви петънца около зениците.

Преди три години снимах дясното й око. Бяхме в колата, светлината беше перфектна, а аз обичам да снимам. Все още тази спонтанна снимка е на дисплея на телефона ми. Не че изображението е с кой знае какво качество, направено е с телефон без изявен макро режим. Но е толкова сантиментално, красиво и непринудено! Като любовта от пръв поглед.

ТОВА МОЕТО ОКО ЛИ Е? Не знаех, че изглежда така!
Толкова съм щастлива, че мога да подходя днес доста по-професионално. Благодарение на IRIS STUDIO мога да направя неповторим коледен подарък на дъщеря ми – очите й, превърнати в изкуство. Година след като се роди, докато се чудех кога очите й ще се променят от сини към кафяви, гледах един филм – „I Origins“, който ме впечатли силно. Молекулярен биолог прави откритие, което преобръща представите му. Една случайно направена снимка на очите на жената, в която е влюбен, ще го изпрати след време в другия край на света, за да търси отговори за произхода на свързаността, за любовта, за това кои сме всъщност. Там се казваше, че очите са прозорец към душата, буквално.

Нямаше как да не свържа филма с IRIS STUDIO и техните фотографии на ириси. Нямаше как и да не попитам Лиана Цакова (фотограф и основател на студиото) дали този филм има нещо общо с вдъхновението и идеята, стоящи зад проекта. И така тя ми разказа как всъщност е започнало всичко.

Лиана е живяла дълги години в Испания като ученичка, а след това около 5-6 години и в Берлин. Обича да снима от дете. Първата награда, която печели, е от българско бебешко списание (сп. „9 месеца“), и познайте каква е – фотоапарат! Идеята за ирисова фотография се ражда след запознанството й с един прекрасен човек, който от години се занимава с този тип дейност. В началото когато той разказва на нея и на партньора й Йордан с какво се занимава, те дори не обръщат внимание какво значение всъщност има този тип фотография. След като подробно им обяснява и с очите си Лиана вижда готови картини, остава без думи, толкова е впечатлена!

Така някак естествено идва и моментът Лиана и Йордан да се приберат в родната София. Решението е трудно за Йордан, но не и за Лиана. Тя е вече бременна по това време и желае детето им да живее в България. По време на двегодишното майчинство разработват идеята и цялостната концепция на IRIS STUDIO. В момента могат да бъдат намерени на общо три локации – две в София (в Сердика Център ниво -1 и на ул. „Георг Вашингтон“ 39) и една в Пловдив (ул. „Христо Г. Данов“ 26), като работят и за четвърта.

Лиана не била гледала филма до момента, в който не разбрала за него. Той още повече я вдъхновил! Често Лиана и екипът й приканват последователите си в социалните мрежи, които ги мотивират да продължават напред, с: „Хора, гледайте този филм!“.

Кафяви, сини, зелени, пъстри – общо взето с тези четири думи описваме очите, а всъщност са толкова, колкото са и хората на планетата, дори повече. Всеки ирис е уникален. Аз лично не харесвам тази дума, но тук тя е точно на мястото си – потвърждава го и Лиана. Тя казва, че ирисът е много по-детайлен дори от пръстов отпечатък. Всичките цветове, шарки и нишки в него, както и формата на зеницата (въпреки че, за да изглежда естетически добре на картините, от IRIS STUDIO я правят абсолютно кръгла) правят ириса по-детайлен от пръстовия отпечатък.

Сещам се да питам Лиана дали има фотогенични и нефотогенични ириси. Тя казва, че няма нефотогенични ириси, по-скоро има такива, при които е по-трудно заснемането, и такива, при които още с първата снимка идва идеалният резултат.

Лиана и Йордан са заедно от 10 години. Преминали са през доста ситуации за това време, работили са и преди заедно, но сега е различно. В момента жаждата им за развитие надделява над всички трудности и ги мотивира да градят все повече! Лиана благодари на всички клиенти досега, че са им се доверили и са били част от творческия процес. Изказва и своите огромни благодарности към скромния екип от 9 човека, които работят денонощно по създаването на тези картини.

За подарък „от мен за мен“ или за любим човек се обръщат хората към вас?

Има хора, които нямат търпение да чакат такъв подарък, те сами си подаряват това преживяване. Други обаче го правят като изненада за партньора или семейството си. Правили сме много семейни ирисови портрети, като сме заснемали и деца и много възрастни хора. Препоръчваме да се снимат деца от поне 4-5 годишна възраст, защото трябва известно търпение и фокус, докато се получи перфектната снимка.

Как реагират най-често хората, като видят толкова детайлна снимка на собствените си очи?

Когато заснемаме ирисите, най-вълнуващата част е реакцията на клиентите, след като им покажем снимката на камерата. В повечето случаи е „ТОВА МОЕТО ОКО ЛИ Е? Не знаех, че изглежда така!“.

Най-вълнуващата история, с която клиент е дошъл при вас?

Не знам дали е най-вълнуващата, но тази, която няма да забравя, е идея на наша клиентка, която подарява ваучери на цялото си семейство, за да може да направи родословно дърво с ириси!

Очите са прозорец към душата – вярваш ли, че е така наистина? Какво е усещането, когато заснемеш толкова отблизо ирис?

Вярвам, че това е така заради усещането, когато погледнеш човек в очите и успееш да докоснеш енергията му. Очите никога не лъжат.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР