Защо райската ябълка е толкова полезна?

Ползи за здравето, как да я включите в менюто си и бонус маска за лице с райска ябълка и мед

eva.bg 09 November 2023

Ако още не сте опитали този чуден плод, побързайте! Точно сега му е времето, а и никой не би отказал коктейла от здравословни ползи, който върви в комплект с него.

Богата на хранителни вещества

Райските ябълки са пълни с впечатляващо количество хранителни вещества. Една средно голяма райска ябълка съдържа:

  • Калории 118
  • Въглехидрати 31 гр.
  • Белтъчини 1 гр.
  • Мазнини 0,3 гр.
  • Фибри 6 гр.
  • Витамин А 15% от дневната доза
  • Витамин C 14% от дневната доза
  • Витамин Е 8% от дневната доза
  • Витамин К 4% от дневната доза
  • Витамин B6 10% от дневната доза
  • Калий 6% от дневната доза
  • Мед 21% от дневната доза
  • Манган 26% от дневната доза

Райските ябълки са добър източник и на тиамин (B1), рибофлавин (B2), фолат, магнезий и фосфор. Освен витамини и минерали, райската ябълка съдържа широк спектър от растителни съединения, включително танини, флавоноиди и каротеноиди, които могат да повлияят положително на здравето.

Източник на мощни антиоксиданти

Антиоксидантите помагат за предотвратяване или забавяне на увреждането на клетките, като противодействат на оксидативния стрес (процес, предизвикан от свободните радикали). Оксидативният стрес е свързан с определени хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, рак и неврологични състояния като Алцхаймер. Консумирането на богати на антиоксиданти храни като райска ябълка може да помогне в борбата с оксидативния стрес и да намали риска от някои хронични заболявания.

Диетите с високо съдържание на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти, намиращи се във високи концентрации в кората и месестата част на райската ябълка, са свързани с по-ниски нива на сърдечни заболявания, състояния, свързани с възрастта, и рак на белия дроб.

Райските ябълки също са богати на каротеноидни антиоксиданти като бета-каротин. Изследванията свързват диети с високо съдържание на бета-каротин с по-нисък риск от сърдечни заболявания, рак на белия дроб, колоректален рак и метаболитни заболявания. Проучване от 2015 г., включващо над 37 000 души, установява, че хората с висок хранителен прием на бета-каротин имат значително намален риск от развитие на диабет тип 2.

Може да подпомогне сърдечното здраве

Мощната комбинация от хранителни вещества в райската ябълка ги прави отличен избор за укрепване на здравето на сърцето. Райските ябълки съдържат флавоноидни антиоксиданти, включително кверцетин и кемпферол. Консумацията на диета с високо съдържание на флавоноиди е свързана с намален риск от сърдечни заболявания.

Диетите с високо съдържание на храни, богати на флавоноиди, могат да поддържат здравето на сърцето чрез понижаване на кръвното налягане, намаляване на „лошия“ (LDL) холестерол и намаляване на възпалението. Нещо повече, танините, които придават горчивината на неузрелите райски ябълки, могат да понижат кръвното налягане.

Намалява хроничното възпаление

Състояния като сърдечни заболявания, артрит, диабет, рак и затлъстяване са свързани с хронично възпаление. Изборът на храни с високо съдържание на противовъзпалителни съединения може да помогне за намаляване на възпалението и риска от заболяване.

Райските ябълки са отличен източник на мощния антиоксидант витамин С. Една райска ябълка съдържа 14% от препоръчителния дневен прием. Витамин С помага за защитата на клетките от увреждане, причинено от свободните радикали, и се бори с възпалението в тялото.

Райските ябълки също съдържат каротеноиди, флавоноиди и витамин Е – мощни антиоксиданти, които се борят с възпалението в тялото.

Богата на фибри

Твърде много холестерол, особено „лошият“ (LDL) холестерол, може да увеличи риска от сърдечни заболявания, инсулт и инфаркт. Храни с високо съдържание на разтворими фибри, като плодове и зеленчуци, могат да помогнат за понижаване на високите нива на холестерол, като помагат на тялото да се отърве от излишните количества от него.

Райската ябълка е плод с високо съдържание на фибри, за който е доказано, че понижава нивата на LDL холестерола. Фибрите също са важни за здравето на червата и могат да помогнат за намаляване на високите нива на кръвната захар. Храни, богати на разтворими фибри, като райска ябълка, забавят храносмилането на въглехидратите и усвояването на захарта. Това помага за предотвратяване на пикове на кръвната захар. Фибрите помагат за подхранването на „добрите“ бактерии в червата, което може да повлияе положително на храносмилателното и цялостното здраве.

Поддържа здравето на очите

Райските ябълки осигуряват много витамин А и антиоксиданти, които са важни за здравето на очите. Една райска ябълка доставя 15% от препоръчителния прием на витамин А. Витамин А подпомага функционирането на конюнктивалните мембрани и роговицата. Освен това е основен компонент на родопсин – протеин, необходим за здравословно зрение.

Райската ябълка също съдържа лутеин и зеаксантин – това са каротеноидни антиоксиданти, които също насърчават здравословното зрение. Тези вещества се намират във високи нива в ретината. Диети, богати на лутеин и зеаксантин, могат да намалят риска от някои очни заболявания, включително свързаната с възрастта макулна дегенерация. Това е заболяване, което засяга ретината и може да причини загуба на зрението.

Как да включите райската ябълка към менюто си:

  • Нарежете райска ябълка в зеленчуковата си салата.
  • Добавете в сутрешното си кисело мляко райска ябълка за естествена сладост.
  • Добавете замразени райски ябълки към любимата си рецепта за смути за допълнителни хранителни вещества.
  • Добавете сушена или прясна райска ябълка в сместа за мъфини или кекс.
  • Комбинирайте с горски и цитрусови плодове за вкусна плодова салата.
  • Изпечете райска ябълка и сервирайте с печено сирене бри за вкусно предястие.
  • Печете райска ябълка с пиле или друго месо.
  • Изпечете райска ябълка на фурна и полейте с мед за вкусен и здравословен десерт.

Бонус: Маска за лице с райска ябълка и мед

Тази маска за лице е страхотна при суха кожа. Необходими са ви 1 зряла райска ябълка и 1 с.л. мед. Обелете райската ябълка и отстранете семките. Намачкайте я в купа, докато се получи гладка паста. Добавете меда и разбъркайте добре. Нанесете маската върху лицето си и оставете за 10-15 минути. Изплакнете с топла вода и подсушете.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР