Диета без диета: да поговорим за интуитивното хранене

Този начин на живот и на хранене всъщност носи много ползи за физическото и психическото благополучие

eva.bg 11 August 2023

Снимка: Depositphotos

Интуитивното хранене е поведение или подход, който ви дава възможност да се настроите към тялото си, докато се наслаждавате на различни храни без чувство на вина или срам. Известно е още като диета без диета.

Интуитивното хранене ви помага органично да идентифицирате храните, които работят за тялото ви (и тези, които не работят). Освен това ви позволява да разпознавате сигналите си за глад и ситост, развивайки по-здравословна връзка с храната. С интуитивното хранене няма да чувствате необходимост да измервате или броите калории.

Интуитивното хранене не е нещо ново. Популяризирано е за първи път от двама диетолози през 1995 г. Днес все повече специалисти използват този подход, за да помогнат на хората да развият здравословно мислене по отношение на храната и спорта, да имат реалистични очаквания относно промените в теглото си и да се наслаждават на процеса. Проучвания показват, че повечето хора, които са се научили да се хранят интуитивно, са успели да развият по-здравословна връзка с храната, изпитвали са по-малко безпокойство относно храненето си и са постигнали желаното тегло.

Интуитивното хранене е идеалната стратегия за излизане от порочния кръг на хроничните диети. Факт е, че много хора, които са преминали през диета, напълняват отново. Това е прословутият йо-йо ефект. В съчетание с това идва и токсичното мислене около етикетирането на храните като „добри“ и „лоши“, вината и срама, които традиционните диети причиняват. Интуитивното хранене ви помага да се освободите от безпокойството относно храната и да прегърнете биологичните нужди на тялото си, докато правите правилен избор относно храната.

Доказано е, че когато се освободите от маниите и фикс идеите, вие правите по-добър избор на храна и сте в мир с храната като цяло. След това естествено започвате да сваляте излишните килограми. Всичко се свежда до баланс и правилно мислене. Диетолозите са наблюдавали, че твърде много хора попадат в капана на „модни диети“. Въпреки че „диетата“ може да работи за кратък период от време, тя се проваля в дългосрочен план. За да избегнете разочарование и омраза към тялото, трябва да дадете приоритет на храненето по начин, който работи за вас. Няма универсален подход. Всеки е уникален. Всички имаме различни предпочитания, метаболизъм и т.н.

Основни принципи на интуитивното хранене

Обръщайте внимание на нивата си на глад и ситост. Често пренебрегваме това поведение, колкото и парадоксално да звучи. Когато ядете интуитивно (а не защото например като малки са ни казвали, че задължително трябва да ядем сутрин, обед и вечер), вие ядете, когато сте естествено гладни, и не ядете или спирате да ядете, когато сте сити. Не забравяйте, че правилното хранене е от ключово значение за поддържане на тялото ви подхранено през цялото време. По този начин ще избегнете цикъла на преяждане и ще държите приема на калории под контрол.

Интуитивното хранене означава да сте в мир с храната. Това е един от най-важните принципи на интуитивното хранене. Няма връзка с любов и омраза към храната, която да съществува в ума ви. Не се извършва демонизиране на храната. Разбирате, че има разновидности на храни със собствена хранителна стойност и ползи. След това развивате здравословна връзка с храната, която ви позволява да взимате съзнателни решения. Вие прегръщате баланса.

Позволява ви да откриете своето собствено истинско удовлетворение. Кой не обича да яде истинска храна? Това е принципът зад интуитивното хранене. Дори когато се глезите от време на време, можете да останете здрави и във форма. Има го онова усещане за удоволствие, когато ядете, което автоматично ще ви помогне да определите кога е достатъчно.

Става дума за уважение към вашето тяло. Защо да мразите тялото си? Интуитивното хранене означава да си оформите зона, свободна от осъждане. Най-хубавото е, че разбирате, че сте на път да постигнете по-добра версия на себе си физически и психически. Освен това влизането във форма изисква време и търпение. Затова трябва да обичаме телата си, докато се наслаждаваме на настоящия момент.

Правете упражнения според нуждите на тялото си. Следвайки същия ход на мисли, тренирайте според нуждите на тялото си. Точно както при храната, няма специфична рутина, която да работи еднакво за всички. Съсредоточете се върху това кой активен начин на живот е добър за вас. Открийте нови спортове и тренировки, които ще ви дадат резултати.

Справяйте се с емоциите си, без да разчитате на храната. Всички сме преминавали през ситуации, в които безпокойството и стресът са в своя пик. Трябва обаче да идентифицирате тези тригери и да се научите да се справяте с емоциите си по правилния начин. Често сме склонни да разчитаме на храната, за да се почувстваме по-добре, докато проблемите все още са налице. Това също ще ви държи в цикъла на наддаване на тегло и ще ви накара да се чувствате дори по-зле.

Как да се храните интуитивно?

Възприемането на интуитивното хранене започва с правилния начин на мислене. Време е да се освободим от страховете около здравословното хранене и храната като цяло. Това е ключът към по-здравословен начин на живот.

Интуитивното хранене не е диета. Това не е нещо, което разработвате за една нощ, нито бърза корекция. То е поведение, което с течение на времето ще ви накара да развиете положителни емоции относно храненето, храната и подготовката.

Интуитивното хранене е естествен начин да подхранвате тялото си, за да останете в постоянен баланс и хармония. Ще можете да постигнете трайни резултати, без да се страхувате, че ще се провалите.

Започнете с малки стъпки. Не подражавайте на другите. Просто изберете това, което работи за вас. Не забравяйте колко е важно да ядете разнообразни храни.

Спрете да етикетирате храните като „добри“ или „лоши“. Всяка храна има своя уникална стойност и хранителни вещества. Ако слушате интуицията си, тялото ви ще приема питателните храни в по-голяма пропорция спрямо другите.

Същото се случва и с упражненията. Храненето и упражненията не трябва да бъдат тежест или наказание за вашето тяло. Трябва да се наслаждавате и на двете като начини за постигане на по-добро здраве.

Ако искате да подобрите здравето си по естествен начин, интуитивното хранене може да бъде ефективна стратегия за вас. Поставете си реалистични цели. Създайте си навик да се глезите и да се обичате повече.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР