Серотониновата диета – да отслабваме лесно

eva.bg 21 July 2023

„Най-лесният начин да отслабнете е да нахраните мозъка си“, казва д-р Джудит Yъртман, ръководител на мащабно изследване на Масачузетския технологичен институт. Темата на десетгодишните й проучвания е здравето на жените и как голямото разнообразие от диети му влияят. В съавторство с колежката си Нина Фрустахър тя издава книгата „Силата на серотониновата диета“, един от основните манифести за нов здравословен начин на живот.

Според нея основното, за да отслабнете, е да имате достатъчно енергия и да се радвате на живота, а не да си поставяте постоянно ограничения.

Когато нивата на серотонина са балансирани, сваляме излишните килограми неусетно, а когато те паднат, усещаме пристъпи на остър глад - и то такъв, при който ужасно искаме нещо „вкусно“, и колкото по-вредно, толкова по-добре. Именно с липсата на серотонин някои лекари свързват затлъстяването от най-лош тип - в областта на корема и талията.

Синтезът на серотонин в организма стимулира триптофан, аминокиселина, намираща се в храни, богати на фибри, протеини и сложни въглехидрати (те също се наричат ​​„бавни“ - усвояват се дълго време и не предизвикват рязко покачване на инсулиновите нива). И обратно, лесно смилаемите празни въглехидрати, както и строгите протеинови диети, кафето и алкохолът намаляват нивата на серотонин.

За повишаване на нивата на серотонин се препоръчва консумацията на пълнозърнести храни, на бобови, на морски продукти, а така също и на банани, фурми, орехи, сладки картофи, броколи, зеле, домати, черен шоколад.

От всички видове алкохол за серотонина е отговорно единствено червеното сухо вино.

Ето и някои от препоръките на д-р Уъртман:

 Ако чувствате глад, бавните въглехидрати могат да ви помогнат. По-добре е да не ги смесвате с протеини - трябва да изчакате поне три часа преди и след въглехидратите. Съдържанието на протеин във въглехидратната порция не трябва да надвишава 4 г, а на мазнините - не повече от 3 г.

Яжте въглехидрати в началото, а не в края на храненето си, така че може да започнете с хляба, за предпочитане - пълнозърнест.

Протеините са за закуска и обяд, следобед е по-добре да се запасите с въглехидрати (банани, сушени плодове, парче шоколад). За вечеря - въглехидрати и доста малко протеини (например паста с аспержи и скариди). Серотонинът ще се повиши и лесно можете да се справите без сладкиши.

Стресът - особено ако правите „сто неща“ наведнъж - предизвиква серотонинов глад. Това означава, че се нуждаете от още повече серотонин - това може да се постигне, като се движите повече и по възможност излизате на слънце. Когато слънчевата светлина не достига, особено през зимните месеци, набавете си витамини и минерали, които имат благоприятен ефект върху нервната система: В6, В12, В5 и В8 (инозитол), Е, магнезий, хром, цинк, селен, L-липоева киселина и биотин.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР