Говори с EVA: Младостта като часовник vol.2

Лилия Илиева 04 October 2023

Снимка: Списание EVA

Колко може да трае младостта, как да живеем качествено възможно най-дълго, пред какви изпитания са изправени жените след 50 в личния и професионалния си живот – това бяха някои от въпросите във второто издание на „Говори с ЕВА“ на тема „Младостта като часовник“.

Модератор на дискусията беше актрисата и телевизионна водеща Диана Любенова.

Темата събра на една сцена професор Милена Георгиева, специалист по молекулярна биология към Института по молекулярна биология към БАН, познатата на всички от малкия екран актриса, водеща и спортен журналист Мария Игнатова, психоложката и психотерапевт Детелина Стаменова и естетичния хирург с международен опит д-р Мартин Генов.

От 60-те години на ХХ в. насам съществува тенденцията хората да искат да запазят своята енергичност и младост за по-дълго време, сподели психоложката Детелина Стаменова.

Когато се научим как да живеем, страхът от старостта ще изчезне, каза още тя.

Важно е да разберем как да се грижим за себе си според възрастта ни. Важни са превенцията и редовната профилактика, защото красивите хора са здравите хора.

А основата на здравето, добрия външен вид и продължителността на качествения живот е грижата на човека за психичното му здраве. За тази грижа трябва да се изгради навик.

Съществува сексизъм по отношение на възрастта и би било редно да се въведат квоти за жените на водещи позиции. Тоест да се работи срещу ейджизма, защото заради него жените се лишават от възможността да се реализират и на по-късни години, след като им се е налагало първо да се грижат за деца, а след това – за възрастни родители.

Според изследвания, сподели Детелина Стаменова, поколенията, родени през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ в. имат по-голям шанс да са здрави дълго време, защото следващите поколения са изложени на повече вредни влияния.

Професор Милена Георгиева обърна внимание на факта, че в Дания има министерство на възрастните хора и обясни, че 20 и 30 % от причините на стареенето са генетично наследени, останалите са свързани с агресията на околната среда, социалните условия на живот и грижата за себе си.

Кожата, сподели професор Георгиева, има свои защитни механизми и колкото повече ги познаваме, толкова по-добре. Тя разказа за революционното откритие на изследователските екипи на лаборатории NAOS, че процесът на стареене може да бъде забавен два пъти само за 28 дни.

Това откритие се базира на проучванията на хърватския генетик и молекулярен биолог професор Мирослав Радман за ролята на протеома (съвкупността от всички телесни протеини, произведени от клетка, тъкан или организъм за даден период от време) като гарант за дълголетие на клетките. Има механизми за измерване на клетъчното стареене, сподели професор Георгиева.

В днешно време пренаписваме парадигмите на възрастта. Съществува разликата между хронологичната и биологичната възраст, изразяваща се с нивото на жизненост на организма. Възможно е то да отговаря на по-млада възраст.

Човешкото тяло е екосистема и тази екосистема изисква поддържане. За доброто ни здраве и запазването на качеството на живота ни е хубаво да познаваме собствените си нужди и да чуваме сигналите на тялото си. Важно е да спим достатъчно, защото сънят е времето, в което човек се възстановява. Важни са физическата активност, диетата, тоест съобразеното хранене. Остаряваме в момента, в който спрем да се променяме, каза още професор Георгиева.

Доктор Генов разказа за тъй наречените „сини зони“ по света, зоните с най-много дълголетници. По-голямата продължителност на живота им има връзка и с качеството и количеството на храната, с която се хранят, и с движението, но и със социалната среда, с това, че се събират със свои връстници, че искат да общуват помежду си и да си помагат. България се оказва на едно от последните места по дълголетие в света – 174-то.

И все пак възрастта на продължителността на здравето според проучвания се е качила. У нас жените са здрави до 65-годишна възраст, а мъжете – до 59.

Доктор Генов има наблюдения, че днес хората над 60 продължават да се стремят да живеят качествено. Но в същото време много жени отиват при него с нагласата, че проблемите в семейството им биха се решили с промяната на външността им. Неговият съвет е в този случай да се отиде на психолог.

Мария Игнатова препоръча на шега да се смеем поне по 6 минути и 40 секунди всеки ден. „Със сигурност чувството за хумор и самоирония ще ни направят по-млади“ – каза тя.

Нейно вдъхновение за това да бъде дълго млада е собствената й майка, която не се е страхувала да живее различно и която на седемдесет години всяка сутрин прави йога, разхожда се редовно в планината и винаги е готова да се учи.

Сравнявайки предимствата на това да си на 20 с това да си на 40, Мария беше откровена, че сега се чувства много по-умна, харесва се повече, смята, че умее по-добре да избира съпрузите си. Единственото предимство на 20-годишната й възраст са били хубавите й естествени гърди.

А най-добрият съвет, получен от баща й по онова време е бил: „Мишенце, не се страхувай да си чупиш главата. Учи!“

Различните хора имат различни пътища към по-късната възраст, коментира Детелина Стаменова. Едни остаряват, други се озаряват. В основата на двете възможни посоки е преосмислянето на случилото се.

Терапията при психолог помага в моментите, в които искаме да чуем собствения си глас и води до вътрешен растеж. Важно е да намерим своето правилно място в живота, за да бъдем пълноценни, каза доктор Генов. Професор Милена Георгиева, която се оказа най-младият професор по молекулярна биология в БАН, обобщи, че пътят към дългата младост е човек да бъде себе си и да не спира да се движи и да се учи, за да може да се реализира такъв, какъвто е.

Детелина Стаменова припомни за фразата на фамозната българка Джулия Бул, работила при Кристиян Диор: „Моето момиче, не забравяй, че истинският секс започва на 70." Така че как да не очакваш с радост да станеш на 70?! А Диана Любенова сподели, че няма търпение да пробва серума на Esthederm, който ще върне годините й назад.

Всички гости получиха комплименти от Institut Esthederm. Снимки от събитието може да видите в галерията ни.

Елегантен декор на разговора беше центърът за събития на Astoria Grand Hotel. Всички гости можеха да се насладят на коктейли Aperol Spritz и Crodino и да разгледат новите часовници Huawei GT4, с вид на красиво бижу и приложения, грижещи се за качеството на съня, храненията, упражненията и дори дишането.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР