Хотел Хот Спрингс = Любов

Европейската СПА асоциация (ESPA) удостои хотел Хот Спрингс с престижното отличие за най-иновативен СПА хотел в Европа. Кое доведе до безспорното признание – разговаряме с Явор Капитанов, създателят на този оазис в с. Баня, само на няколkо километра от Банско и с чудни гледки към Рила, Пирин и Родопите.

31 August 2023

Европейската СПА асоциация (ESPA) удостои хотел Хот Спрингс с престижното отличие за най-иновативен СПА хотел в Европа. Кое доведе до безспорното признание – разговаряме с Явор Капитанов, създателят на този оазис в с. Баня, само на няколkо километра от Банско и с чудни гледки към Рила, Пирин и Родопите.

Г-н Капитанов, Вие управлявате един от най-известните и най-успешни СПА хотели в България. За нашите читатели ще бъде изключително интересно да разкажете как в тези драматични за страната ни години на Covid, на икономичeска и парламентарна криза как се справяте?

Не знам дали ще ми повярвате, но формулата за постигане на нещо успешно и прекрасно може да се опише с една дума – любов.

Любов между мъж и жена ли?

Имам предвид, че за да направиш нещо стойностно, задължително трябва да го обичаш, да си влюбен в това, с което си се захванал. Ако не го желаеш с цялото си сърце и душа, по-добре изобщо не го започвай. Специално в нашата работа е изключително важно и да уважаваш искрено всеки клиент, защото от него зависи твоят живот и животът на твоите колеги.

Как реално постигате това в Хот Спрингс?

Когато работиш с хора, а контактът ти с тях е директен, изключително важно е клиентите да усетят, че си искрен, да разберат, че си там заради тях. Всичко това не трябва да бъде формално, както служебните усмивки и задължителните поздрави. За да отгледа едно прекрасно цвете, което разцъфва в прекрасни багри, градинарят трябва да го обича.

Сигурно често Ви питат дали имате намерения да разширявате хотела?

Предпочитаме да ставаме по-добри, а не по-големи. Да се грижим персонално за всеки един от нашите гости, както и непрекъснато да модернизираме и подобряваме материалната база на хотела. Още когато се раждаше идеята за Хот Спрингс, бяхме решили какъв ще бъде нашият път. Влагаме изключително много внимание и грижа в развитието на нашето органично стопанство Чифлик Адрианови ливади, където произвеждаме зеленчуци – тиквички, патладжани, салати, чушки, моркови, картофи и т.н. Очакваме изключително плодородна година и за овощната ни градина от ябълки, круши, сини сливи, дюли.

Как се справяте със събирането на реколтата?

Разполагаме с прекрасен квалифициран персонал. Пуснахме и обява, с която каним английски и ирландски студенти да се включат в събирането на реколтата.

Явно си обичате работата.

Мисля, че през последните години всички разбраха, че правилното и доброто хранене означава здраве. Това, което в Хот Спрингс правим с прекрасната лечебна минерална вода в комбинация с комфорт, уют, домашна обстановка и великолепна органична храна, това е правилният път за развиване на туризма в България. Помага ни природата на Разложката долина – едно от най-красивите места в света. Когато от хотела погледнеш вляво, виждаш върховете на Пирин, вдясно е прекрасната Рила, а точно зад теб започват Родопите.

Г-н Капитанов, като говорите за Вашата работа, всичко звучи лесно.

Разбира се, че е лесно. Всеки би могъл. Необходимо е само да знае, да може, да иска и да го направи. И така всеки ден. Отдавна разбрахме и нещо друго. За да си успешен в нашия бранш, трябва да си зададеш правилните въпроси, а те са – клиентът какво иска и какво очаква да получи. След като се учихме, събирахме опит и експериментирахме, стигнахме до извода, че задължително трябва да отговаряш на очакванията на своите гости. Едно от основните неща, което българският хотелиер трябва да прави, е да се вслушва в клиентите си.

Ако не контролираш качеството на всеки продукт или услуга, вероятността да ги влошиш е огромна. Пак ще дам пример с градинаря. Ако градината му е твърде голяма, няма как да е хубава. Трябва да е толкова голяма, колкото може да си позволи да поддържа. Смятам, че специално в туризма отношението трябва да е лично, персонално. Трябва, ако бъркаш, бързо да можеш да се коригираш.

Когато дойдете в Хот Спрингс, веднага ще разберете какво имам предвид. Ще усетите уюта на мястото и личното отношение. Ще усетите какво реално означава истинска почивка.

Вашата концепция за хотела поставя специален фокус върху децата. В какво по-точно се изразява това?  

Ние се превърнахме в семеен хотел. В началото целта ни не беше такава, но се оказа, че семействата, и особено тези с деца, харесват хотела ни и се връщат отново и отново, защото явно Хот Спрингс се превърна в тяхното място.
Хората, които се занимават с туризъм, трябва да правят повече неща за децата. В тази връзка започваме изграждането на отдавна планирания Детски клуб Хот Спрингс, който е без аналог в страната. Ще работи целогодишно и ще включва водни съоръжения и зони за забавления. Специално място ще заемат кабинетите за рисуване, керамика, моделиране и практикуване на български занаяти. В Детски клуб Хот Спрингс ще има също зала за куклен театър и пиеси за деца. Ще предлагаме и терапии с водни процедури, специално разработени за деца от всяка възраст. Цялостната концепция на Детски клуб Хот Спрингс ще е пряко свързана с възпитанието, здравето и обучението на децата, както и с тяхната профилактика, лечение, рехабилитация.

За тази цел вече започнахме да търсим и да назначаваме на постоянна работа висококвалифицирани специалисти – медицински персонал, рехабилитатори, възпитатели, филолози, детски учители, художници, актьори, аниматори, които ще се занимават с децата.

Бих искал да обърна внимание, че за детския клуб имаме съдействието на общинското ръководство на Разлог.
Разкажете ни с две думи защо Европейската СПА асоциация (ESPA) удостои точно Хот Спрингс с най-престижното европейско отличие – за най-иновативен СПА хотел в Европа.

Някои от причините отбелязахме по-горе, но основното е домашно приготвената храна със собствени продукти от нашия Чифлик Адрианови ливади. Осигуряваме също великолепна почивка, басейни с лечебна минерална вода, високотехнологични терапии както за разкрасяване и подмладяване, така също за профилактика, рехабилитация и лечение на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

Хот Спрингс не е просто един хотел. Това е любимо място за истинска почивка и бягство от ежедневието.
Вече стана ясно как Хот Спрингс стана хотел No.1 в Европа.

Пак се връщам в началото – просто с любов. Прави нещата по възможно най-добрия начин –вложи лично отношение, приеми работата си като лично предизвикателство. Няма значение дали си градинар, камериерка или мениджър. Другото нещо, което ни помага изключително много да се развиваме в правилната посока, са световните тенденции. Черпим опит от най-добрите световни спа дестинации – Швейцария, Италия, Австрия, Чехия. Развиваме се непрекъснато, като имам предвид не разширяване на обеми, не създаване на верига от хотели, а подобряване на качеството, реализиране на нови модерни идеи и обръщане поглед към природата, натуралното, истинското.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР