Торта от рикота

Мануела Панайотова 26 May 2019

Снимка: Мануела Панайотова

С лека като облак текстура, деликатно присъствие на шоколад и свеж аромат на цитруси, с две думи - чуден десерт. Без брашно, без масло, бърз и лесен за приготвяне, вкусът му е еднакво добър охладен или поднесен на стайна температура, добре се съчетава с плодове, напитка или сладолед... достатъчно причини не само да бъде направен, а и да бъде повторен!

Използвах 450 г рикота, добре отцедена, 150 г захар, 4 яйца, 50 г картофено нишесте, настъргана кора от 1 лимон и 1 портокал, 80 г шоколад, ванилия.

Как го направих: Отделих жълтъци от белтъци. Разбих белтъците на твърд сняг. Разбих жълтъците със захар, докато станат леки и пухкави. Добавих ванилия и корите от цитруси. На пуснат миксер добавих рикота и нишесте. С бавни движения от дъното нагоре смесих с разбитите белтъци, докато получа еднородна смес. Отделих една лъжица от шоколада, а остатъка прибавих към сместа.

Изсипах в намаслена, покрита с брашно форма (22см) и поръсих с отделения шоколад. Изпекох на 180 С за около 45 минути или докато се образуват пукнатини и тестът с пробна клечка е сух. Оставих да изстине за 5-6 часа и поднесох с пудра захар.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР