Prosecco in my mind

Знаете вечерния ритуал на Италия – „аперитиво“, почти поетичния като изживяване момент, в който грижите на деня изчезват в предстоящото свечеряване и се празнува радостта от живота.

14 June 2023

Знаете вечерния ритуал на Италия – „аперитиво“, почти поетичния като изживяване момент, в който грижите на деня изчезват в предстоящото свечеряване и се празнува радостта от живота.

Италианците знаят защо и как, особено в емблематичния с харизмата си град Венеция. Там през традиционно възприеманите като унили часове на деня се сервира просеко или коктейли с просеко, чиито най-открояващи се представители са коктейлът „Белини“ и станалият особено популярен през последните години „Аперол Шприц“. Може би това е моментът, който дава вълнуваща нотка на обикновения делник, тънката нишка между реалността и фантазията. И така – ден след ден. 

Когато хората се запитат защо италианците могат да създадат легенда от питие, продукт или мода, нека се потопят в  романа на Хемингуей „Есен във Венеция“, в изповедната новела на Томас Ман и интерпретацията на сюжета ѝ във филма на Лукино Висконти „Смърт във Венеция“ или в споделеното от посетителите на венецианския Harry’s Bar в Инстаграм и Тик-Ток. Впрочем Harry’s Bar e основан от Джузепе Чиприани през 1931 г., a той именно е създателят на коктейла „Белини“ и производител на едни от най-емблематичните вина просеко, които са сред представените в статията.

Кир Роял с просеко

Изстудете във фризера четири чаши за вино. Сипете във всяка чаша по две чаени лъжички ликьор Créme de cassis и допълнете със 150 мл просеко. Украсете с лимонова кора и консумирайте веднага. Освежаващ и интересен коктейл, който прави история, смесвайки италианските и френските традиции на удоволствието от живота.

ЧИПРИАНИ ПРОСЕКО РОЗЕ DOC ГАБРИЕЛА

Gabriella е Просеко Розе, произведено по иновативен метод на винификация, при който мъстта се охлажда до 0°C, а виното ферментира при 15°C. Това позволява на просекото да запази сочните си аромати на круша, ягода, малина и виолетка. Сортовете са Глера и Пино неро
(Пино ноар).

ЧИПРИАНИ СУПЕРИОРЕ DOCG ЖУЛИЕТА

Giulietta е Prosecco Superiore DOCG Brut от Валдобиадене. Лозята са разположени по хълмовете на Северна Италия, близо до Венеция. Те са обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Цветът е бледо сламеножълт със зеленикави отблясъци. Плодовите аромати са с приятни нотки на златна ябълка и цвят от акация.

ЧИПРИАНИ ПРОСЕКО СПУМАНТЕ БРУТ

Изключително приятно просеко с лек златист цвят със свежи зелени оттенъци. Носител е на свежест с ароматите на ябълка с нотки на сладък цитрус.

БОС ПРОСЕКО МИЛЕЗИМАТО

Лозята, от които се произвежда, се намират в покрайнините на Тревизо. Гроздето се бере поетапно през септември и октомври.

БОС РОЗЕ

Произведено от сорт Глера от района на Венето, просекото Бос Розе изненадва приятно небцето с доминиращите аромати на ягода и малки червени плодове. Притежава елегантен вкус, особено подходящ за летните вечери.

Повече информация и възможност за поръчки онлайн на www.seewines.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР