Цедено кисело мляко с мед и орехи по монтански

12 July 2023

Снимка: ИЛИАН ИЛИЕВ РЕЦЕПТИ ОТ КНИГАТА „ВКУСНО В СЕВЕРОЗАПАДА“

Пиперлив хумор, шарени закачки, дълги трапези, многолюдни сбирки – и всичко това придружено от вкусни манджи, и то под звуците на духовата музика. Този свой северозапад ни поднася в най-новата си книга кулинарният фотограф Илиан Илиев. Ще може да опитате „Супа от комшийски петел“, „Пукани пиперки от село Лютидол“, рецептата на шеф Виктор Ангелов за „Шкембе чорба с характер от село Кошарник“, „Кюфтетата на бай Бани от центъра на Монтана“, „Пърленките на шеф Светлана Илиева“, „Свински ребра от село Реброво“, „Бухтички по Берковски“ на шеф Петко Костадинов… Поднасяме ви  рецепти от книгата. 

Цедено кисело мляко с мед и орехи по монтански

МЕДЕНА ПОДЛОЖКА
100 г липов мед
100 г белтък
100 г пудра захар
100 г брашно

Всички съставки, предварително темперирани на стайна температура, се смесват с миксер до получаване на еднородна смес. Сместа се разстила тънко във форма за печене или върху хартия за печене. Пече се 7 минути на 150°C.

КАРАМЕЛИЗИРАНИ ОРЕХИ
100 г захар
150 г орехови ядки

Захарта се сипва в суха касерола и се загрява на умерен огън до разтапяне и получаване на кехлибарен цвят. Към карамела се добавят ореховите ядки и се разбърква внимателно, за да не се начупят. Махаме карамелизираните ядки от огъня и разстиламе всяка ядка индивидуално на хартия за печене.

СГЛОБЯВАНЕ НА ДЕСЕРТА: Върху медената подложка се поставя липов мед, цедено кисело мляко и се декорира с карамелизираните орехи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР