Сулка в сол, картофено пюре с трюфел и билково масло

30 June 2023

Снимка: ИЛИАН ИЛИЕВ РЕЦЕПТИ ОТ КНИГАТА „ВКУСНО В СЕВЕРОЗАПАДА“

Пиперлив хумор, шарени закачки, дълги трапези, многолюдни сбирки – и всичко това придружено от вкусни манджи, и то под звуците на духовата музика. Този свой северозапад ни поднася в най-новата си книга кулинарният фотограф Илиан Илиев. Ще може да опитате „Супа от комшийски петел“, „Пукани пиперки от село Лютидол“, рецептата на шеф Виктор Ангелов за „Шкембе чорба с характер от село Кошарник“, „Кюфтетата на бай Бани от центъра на Монтана“, „Пърленките на шеф Светлана Илиева“, „Свински ребра от село Реброво“, „Бухтички по Берковски“ на шеф Петко Костадинов… Поднасяме ви  рецепта от книгата. 

СУЛКА В СОЛ, КАРТОФЕНО ПЮРЕ С ТРЮФЕЛ И БИЛКОВО МАСЛО

400-500 г сулка
4 г сол
2 г черен пипер
1/2 лимон
10 девесил
500 г морска сол
4 белтъка
хартия за печене

700 г картофи,
обелени и нарязани
200 г масло
сол на вкус
200 г сметана
10 г дижонска горчица
2 г черен трюфел (по желание)
200 г масло
10 г девесил
10 г див лук
2 г лют едро смлян червен пипер
10 г чесън, нарязан на филийки
2 г едра сол

Сулката се почиства от вътрешностите и коремната кухина се измива добре. По дължина на гръбначната кост се прави по един разрез от двете страни на рибата, същото се повтаря и от страната на корема. Целта е филетата на рибата да са почти отделени от гръбначната кост, която обаче ще оставим по време на печенето, защото тя дава допълнителен вкус на рибата. След като рибата е „филетирана“, се овкусява със сол, черен пипер, лимонов сок и листа девесил, разрезите се покриват с хартия. Солта и белтъците се смесват. В тавичка се слага част от солта, след това се поставя рибата и внимателно се покрива с останалата сол. Пече се в зависимост от големината на рибата (за половинкилограмова сулка времето за печене е 12-13 минути на 200°C). След като рибата е готова, с помощта на лъжица се отстранява солта, рибата внимателно се почиства от кожата и костите.

Картофено пюре: Картофите се обелват и се нарязват на кубчета, сваряват се в дотолкова подсолена вода, че да има вкус на морска. Докато са още горещи, се намачкват. Половината сметана се кипва и се добавя гореща към картофите, след това се добавя маслото на стайна температура – малко по малко с помощта на телена бъркалка. Останалата сметана се разбива на сняг и се прибавя последна (това ще олекоти пюрето и ще го направи изключително пухкаво), накрая се добавя горчицата и още сол, ако е нужно.

За билковото масло: Маслото се разтопява на ниска температура. След като се отдели млечната част от мазнината, се прецежда. Билките се нарязват на ситно и се добавят към маслото заедно с чесъна и лютия пипер.

Сервиране: Рибата се поставя в затоплена чиния, до нея – лъжица от пюрето и върху него се настъргва трюфелът. Маслото се сгорещява и с него се залива рибата. Завършва се с едра сол.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР