Кейт Мос & Люсиен Фройд - портретът между тях

През 2002 г. 80-годишният тогава художник Люсиен Фройд, внук на знаменития психоаналитик Зигмунд Фройд, рисува портрет на супермодела Кейт Мос, 28-годишна и бременна с дъщеря си Лила Грейс. Нито един от двамата не харесва особено този портрет, но необикновената им – и плътска, и безплътна – любовна история е цялата в него. Тогава портретът е продаден за 5 милиона долара, днес се оценява на 7 милиона.

Ирина Иванова 11 June 2023

През 2002 г. 80-годишният тогава художник Люсиен Фройд, внук на знаменития психоаналитик Зигмунд Фройд, рисува портрет на супермодела Кейт Мос, 28-годишна и бременна с дъщеря си Лила Грейс. Нито един от двамата не харесва особено този портрет, но необикновената им – и плътска, и безплътна – любовна история е цялата в него.

Тогава портретът е продаден за 5 милиона долара, днес се оценява на 7 милиона.

Режисьорът и сценарист Джеймс Лукас (носител на „Оскар“ 2015 за късометражен филм) се заема да превърне тази история във филм с благословията на фонда „Люсиен Фройд“, като един от продуцентите е самата Кейт Мос. Заглавието на филма е „Moss&Freud“, в ролята на модела ще се превъплъти младата актриса Ели Бамбър, а в тази на Фройд –  британският актьор Дерек Джакъби.

Първата вечер тя отива в ателието му в Холанд Парк, най-скъпата част на Лондон, с 10 минути закъснение. Той ненавижда закъсненията и тя го знае. Не се и опитва да му обяснява защо е закъсняла, не обича да се обяснява. Той точно това и харесва в нея. И тя го знае.

Ателието му е… Някой някъде го бе описал като „приличащо на полева болница помещение с купчина мръсни парцали, струпани в единия ъгъл, и с опръскани със съсиреци блажна боя стени“.

Много жени вероятно биха се поизплашили от това ателие, особено при мисълта, че трябва да прекарат часове наред в него чисто голи, докато Люсиен Фройд ги рисува. В помещението нямало нищо красиво, нищо уютно, нищо артистично… По-скоро наподобявало снимачна площадка на хорър филм. На Кейт Мос обаче не ѝ мигнало окото. Била виждала всякакви снимачни площадки и знаела, че в повечето случаи са безобидни, за разлика от света отвъд тях.

В онази вечер Люсиен Фройд започнал да рисува Кейт Мос и я рисувал в продължение на цели седем часа, каквато и била уговорката им. Това се повторило и на следващия ден. А после – и на другия. Всъщност продължило цяла седмица. А когато седмицата изтекла, Кейт просто звъннала на своята приятелка, дизайнерката Бела Фройд, дъщеря на художника. Казала ѝ, че не иска да спъва творческия процес на баща ѝ, но е обезпокоена, че вече седем дни му позира в продължение на седем часа на ден, а той ѝ казал да заповяда и утре.

„О, скъпа – отговорила ѝ Бела, – може да продължи половин година или дори повече, не знаеше ли?“ Самата Бела имала опит  – баща ѝ я бил рисувал и нея неведнъж, здрави нерви се искали за това. „Каква половин година!  – възкликнала Кейт отчаяно. – Аз съм бременна.“ „Спокойно, скъпа, в момента той също – с твоя портрет“ – отговорила ѝ Бела.

Люсиен Фройд нарисувал голия портрет на Кейт Мос точно за 9 месеца, наистина цяла една бременност. А когато го завършил, му се приискало тутакси да го залее с бензин, а Кейт да драсне клечката кибрит и…

Люсиен

Роден в Берлин, Люсиен е син на еврейския архитект Ернст Фройд и внук на знаменития учен, психиатър и психоаналитик Зигмунд Фройд. Майка му Луси Браш, също еврейка, пък е дъщеря на богат северногермански търговец на зърно, наследница на прекрасно семейно имение на брега на Балтийско море. Именно тя кръщава бъдещия художник с името Люсиен – в памет на древногръцкия сатирик Лукиан от Самосата.

Семейство Фройд емигрира в Лондон през 1933 г., след пожара в Райхстага, бягайки от зараждащия се терор на „кафявите ризи“ и от нацисткия режим – точно тази година Хитлер взима властта. Люсиен тогава е 10-годишен и е изпратен в интернат – първо в Дартингтън Хол в Девън, след това в Брайънстън в Дорсет. От първия буквално го изхвърлят заради лошо поведение и незаинтересуваност към учебните занятия. По-късно Фройд признава, че се е чувствал много самотен там, тъй като все още не говорел английски и предпочитал да спи в конюшнята при конете, вместо в спалнята с другите момчета. Всъщност бил доста горд от това, че го изгонили от пансиона – все пак лошото му поведение било оценено по достойнство. В училището в Брайънстън, където го преместват, той прави единствената си известна скулптура – на кон, и благодарение на нея през 1938 г. е приет в профилирано училище за изкуства и занаяти.

На следващата година, вече като натурализиран британски гражданин, започва да посещава школата по рисуване на Седрик Морис и това е първият учител, който успява да спечели уважението му. Морис сам прави портрет на 17-годишния Люсиен и на него запечатва образа на момче с бледо лице и пронизващ поглед – образ, който времето само ще моделира с длетото си, но никога няма да промени напълно. Фройд попива техниката на рисуване на учителя си, но онова, което запазва завинаги, е неговият необичаен маниер да се приближава невъобразимо близо до обекта, който рисува, и внимателно да го оглежда в продължение на дълги, притеснително дълги минути.

Десетилетия по-късно супермоделът Кейт Мос наистина ще забрави да диша, когато Люсиен Фройд забие очи в нея от толкова близко разстояние, че тя усеща дъха му, и обикаля около голото ѝ тяло като някакво диво животно, което всеки момент може да я разкъса. (Мисли си да му каже нещо глупаво и безсмислено за навлизането в личното пространство и прочие, но дори звук не излиза от устата ѝ, сякаш е парализирана.)

През 1941 г., по време на Втората световна война, в пристъп на ентусиазъм и чувство за дълг към новата си родина 19-годишният художник се записва във флота. Службата му трае твърде кратко – поема едно-единствено дежурство на борда на военен кораб до Нова Скотия, по време на което корабът е обстрелван, той самият е ранен и е изпратен обратно в Лондон. Стресът от преживяното обаче остава в него за цял живот.

Веднага след като се завръща от фронта, Фройд се запознава с художника Джон Кракстън (през 40-те Фройд има няколко хомосексуални връз-ки, които не му и минава през ума да крие) и двамата заминават на красиво петмесечно пътуване в Гърция. Гръцкото слънце, ласкавото синьо море и неустоимият аромат на цъфнали портокалови дървета успяват да излекуват поне отчасти случилото се на борда на военния кораб. През тези безгрижни гръцки месеци рисуването отново става възможно за него.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР