Михаил Димов, за културата на тишинафтите

07 June 2023

Михаил Димов е създател на Института за изследване на тишината, чието описание звучи накратко така: Място за утихване и за оставане насаме със себе си, за съзерцание и творчество, за изчезване и повторно появяване, за промяна. Лаборатория за научно-артистични изследвания. Генератор на иновативни творения и практики. Посолство за безвремието в света на времето.

"Институтът е идея, предопределена да се разпространи по цялата планета - обяснява Михаил, - и да даде импулс, вдъхновение и ноу-хау за възникването на нова култура – по-деликатна, по-зелена и по-творческа, културата на тишинавтите, които освен да мълчат, могат да общуват на езиците на всички изкуства."

Появява се преди четири години като творение на необичайния Театър на сетивата. Първото едноименно събитие се случва в бизнес сградата „Вертиго“ на бул. България. Следват още четири експерименални тишинафтски спектакъла пак там, а след тях се появява и „Островът на Тишинафтите“ на язовир Голям Беглик в Родопите. Тишинафтските пътувания, резиденции, ритрийти вече наброяват стотици. Заедно с тях е създадена и първата постоянна 24/365 база Silence Lab.

Какво провокира появата на Института за изследване на тишината?

Нуждата от остров на простота и тишина в шизофренния свят, в който живеем и в който има толкова много шум. Вербалният език е стигнал на предела на възможностите си. Духът търси път нататък, има необходимост от пространство за пребиваване отвъд думите. Институтът започва там, където свършват думите. Той създава пространство, където можеш да погледаш залеза и гората, ширнала се като море на фона на древната/млада Витоша, да свалиш защитите.

Има ли любопитни случки по време на събитията, изследващи тишината?

Веднъж краят на лабиринтско преживяване за двама души (нещо като малък спектакъл, „ушит“ по мярка за получателите си) съвпадна с ден на отворените врати в Silence Lab. И след като бяха преминали през смайващи преживявания с отворени и затворени очи, те се озоваха на място, пълно с хора, които четат, правят деликатна музика, пият чай, рисуват или се наслаждават на гледката от балкона, без думи. Естествено пътуващите си помислиха, че всичко това е нагласено за тях и всичките тези хора са актьори-статисти, събрани специално за финала на техния личен спектакъл. И въпреки че предположението им в случая не беше вярно, ТОВА е посоката, в която пътуваме – смесване на живота и изкуството по начин, по който те да не могат да бъдат ясно разграничени. Животът да бъде изкуство, изкуството – живот.

Кое е най-голямото предизвикателство, свързано с изследването на тишината?

Измъкването от “лепкавото желе“ на ежедневието, преди да пристъпиш прага на Института или да се впуснеш в някоя от необичайните му практики по улиците на града. Битката с гласовете вътре в теб, които ти казват, че имаш много по-важна работа, че трябва да ставаш утре сутрин рано, че може би точно сега се разболяваш, че ти е студено и си уморен - всички аргументи, за да НЕ направиш нещо различно, необичайно и ново. „Лепкавото желе“ е метафората за битовизма и обвързаността ни с механичния свят, притискащ ни с повторението на едни и същи модели на мислене/действие и присъствие в свят, пълен с невероятни възможности за игра и творчество.

Кое е най-трудно за чуване, когато човек изследва тишината?

Най-трудни са първите моменти на притихването и вслушването. При потапянето в дълбините на личната ти Тишина често се преживява момент на вътрешна микро криза. Това е като преминаване през слой от тъмни мисловни модели и емоции. Важно е в този момент да останеш съзнателен и спокоен, защото скоро тъмносивите облаци се разсейват и на вътрешното ти небе блясват искрящи, ярки звезди, точно като звездите, които си виждал в детството си, когато очите ти са били чисти и широко отворени...

Какво представлява творческата лаборатория Silence Lab?

Пространство ОТВЪД ДУМИТЕ, което поддържаме заедно с група съмишленици. Намира се в просторен апартамент в квартал Изгрев, на тринайсетия етаж на ръба на парка с изглед към Витоша. От самото му откриване преди 4 години там никой не е говорил. Няколко пъти в месеца мястото се отваря за събития, насочени към членове на Клуба на тишинавтите, а няколко пъти в годината - към всички, които имат интерес и усет за това, което правим.

Какво се случва там?

Silence Lab е лаборатория за тишинавтски изследвания. Място за утихване, за съзерцание, за навлизане в собствените дълбини.

В него се случват различни творчески практики и експерименти отвъд думите: тишинавтски концерти, прожекции, престои, градски ритрийти, сесии за писане, снимане и рисуване, музикални live trance сесии, сетивни вечЕри и пътувания, тишинавтско празуване на Нова година, дни на отворените врати. Всички тези събития са всъщност поводи, да бъдем заЕДНО ОТВЪД ДУМИТЕ, отвъд необходимостта да вербализираме живота си, просто ДА БЪДЕМ! За ума простотата е сложна, необходими са му претексти и задачи, които го повеждат нанякъде, да го успокояват неусетно и довеждат до........!!!

Какво представляват нощните тишинавски пътувания?

Те са метод, който практикувам и изследвам от повече от 3 десетилетия. Те са своеобразни портали към други измерения, до които успяваш да стигнеш, ако преодолееш силната гравитация на ежедневието. Тогава се разтварят емоциите и преживяванията на един деликатен свят, който с всяка изминала минута става все по-ясно доловим и реален. Нощните тишинавтски пътувания са изследвания на фините усещания, възникващи при внимателното разглеждане на пейзажите извън нас и вътре в нас самите. Исторически те имат много общо с това, което са практикували ситуационистите през ХХ-ти век и фланьорите (културни фигури в градската среда от ХIX в. Фланьор е човек, който се разхожда без видима цел и без да бърза по улиците на града – б. р.) през ХIX в.

Какво означава, че Silence Lab е творчески ускорител?

Извадено от координатната система на думите, човешкото съзнание автоматично превключва на по-дълбоки и древни канали на общуване с околния свят, с другите и със самото Себе си. В тази обстановка се събужда и усилва ИНТУИЦИЯТА. Тя е способна да подава готови решения на задачи, пред които рационалният ум е безсилен. Идват невероятни (трудни за вярване) идеи, образи, емоции и представи. Фантастичната live trance музика, която възниква в Silence Lab, e доказателство за това. Тя обаче е само път. Целта е Тишината накрая. В нея израстват невидими с просто око цветя и се долавя космическата музика на сферите...

Какво представлява Клубът на тишинафтите? Какви хора членуват в него?

Хора, за които Тишината е важен елемент от жизнената им среда и като такава е станала вече необходимост. Срещу годишен членски внос и желание за пребиваване отвъд думите, всеки би могъл да стане част от него, което му дава достъп до събитията в Silenece Lab, както и възможност да води на тези събития други тишинавти.

Клубът на тишинавтите е концепция в развитие (както целия Институт). За мен най-любопитно е как тази концепция работии извън България. Изненадваме колко много хора се палят – искат да участват, да се включват, да бъдат част от нея, когато я споделяме по време на пътуванията ни.

Институтът за изследване на Тишината е ИДЕЯ, която като че ли идва от някакво БЪДЕЩЕ, което чувствителните същества ясно разпознават, предусещат и към което се стремят интуитивно. Да бъде!

За информация за събитията на Института за изследване на Тишината и Silence Lab можете да се абонирате за месечен бюлетин и да прочетете повече на:

https://mailchi.mp/e1422721efcf/isrbg?fbclid=IwAR23hBbpjT6_tjbGTDhbiJGf-AdGIhNc4yaMUnXdVNUQGbqnkQSe-YgAzj0

Следващите тишинавтски събития са Сетивни градски пътувания - на 15 и 29 юни. Отворени са за малка група.

Вижте повече на www.sensorytheatresofia.com.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР