Рени Миткова: Откриваме баланса, когато не спираме да се движим напред

Ирина Иванова 24 April 2023

Снимка: личен архив

Рени Миткова е управител на „ЕОС Матрикс“ – водеща компания за управление на вземания в България, част от немската EOS Group. Председател е на Асоциацията за управление на вземания. Има магистърска степен по международен туризъм от УНСС и Executive MBA от Cotrugli Business School, Загреб. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър“ на фондация „Еврика“, а през 2009 и 2021 г. е сред 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината“.

Миналата година от печат излезе дебютната ѝ книга „Винаги плащаш“ (изд. „Труд“). Рени Миткова е майка на 3 деца и автор на блога www.renymitkova.com, в който споделя богатия си професионален и житейски опит на бизнесдама на висока позиция в международна компания, успяла да съхрани баланса между работата си и личния си живот.

Какви са принципите, които следва, как разпределя времето си, така че да ѝ стига дори за писане на книга и поддържане на блог, какви са тайните на добрия мениджър – „Винаги плащаш“ дава отговори на тези и много други въпроси. В същото време е истинско вдъхновение за всички жени, търсещи формулата на баланса между кариерата и семейството, мечтите и предизвикателствата на всекидневието.

Г-жо Миткова, защо написахте книгата „Винаги плащаш“?

Това беше моят ковид проект, но всъщност тогава просто намерих времето, а и допълнителната мотивация на фона на общата несигурност за бъдещето да споделя опит и мисли. Накратко, книгата е за всеки, който си задава въпроса „Кой съм аз?“ и иска да бъде щастлив и удовлетворен. Мислех, че основната ѝ аудитория ще са жени, но и много мъже, които я прочетоха, я намират за интересна и полезна. Посланието ѝ е, че всичко е възможно, и то без компромиси – да имаме и кариера, и семейство, и хоби… Стига да знаеш какво искаш и да създаваш правилната организация и нагласа, можеш да откриеш баланса, а заедно с него и удовлетворението, и щастието.

Споменахте думата „баланс“. Каква е вашата формула за постигането на този толкова труден баланс? Как точно да разпределим енергията си, така че да имаме достатъчно и за семейството, и за професията?

Животът е като карането на колело – за да си в баланс, трябва да продължиш да въртиш педалите. Да не се влияеш от чуждото мнение, непрекъснато да си в движение и да знаеш къде искаш да стигнеш. Не вярвам в случайностите и в късмета – той идва при тези, които полагат усилия и знаят какво търсят. Затова и се старая да правя само неща, които ми носят радост и удовлетворение. Да, невинаги е лесно, но точно оттам черпя енергия.

Имате три деца. На какво най-вече се опитвате да ги научите?

У дома вярваме, че в този живот първо даваш, после получаваш – и това е може би най-важният урок, който искам да предам на децата си. Щастливите и успели хора са щедри с останалите, знаят цената си и че наградите – били те пари,  човешки отношения или професионална реализация – са следствие от положените усилия, а не самоцел или условие. Вярвам в личния пример и че никога не е прекалено рано да се възпита самостоятелност, отговорност и съпричастност.

Разбрах, че обожавате пътешествията. Кои са любимите ви дестинации и защо?

Да, пътешествията и книгите са моята страст. Може би защото съм от Бургас, морето е част от мен и харесвам места, къде-
то мога да съм на брега. Любима дестинация е Коста Рика, дори започнах да уча испански. В книгата споделям за много от моите пътувания – и какво са ми дали. Когато си на път, наистина можеш да откриеш себе си. Пожелавам на всеки да познае удоволствието от това.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР