Златното сечение на Maneskin

Повод за ексклузивното ни интервю с тях е новият им албум и номинациите им и за „Грами“ за „Най-добър нов изпълнител“ и за „Най-добър компилационен саундтрак“

Лилия Илиева 15 April 2023

Снимка: Вирджиния Рекърдс/Sony Music

Тази година излезе новият албум на Måneskin – „RUSH!” Четиримата отпразнуваха появата му с обща сватба в елегантното Палацо Бранкачо в присъствието на гости като модния дизайнер Алесандро Микеле, рапъра Machine Gun Kelly и режисьора Баз Лурман. И на нея се врекоха във вечна лоялност един към друг, докато продължават заедно да покоряват света и да достигат шеметни нови върхове.

Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А общата им история – шест години преди това в Рим. Виктория де Анджелис (бас) и Томас Раги (солокитара) започват да свирят заедно в гимназията.

Вокалът Дамиано Дейвид се присъединява към тях. Намират барабаниста Итън Торчио с обява във Фейсбук. И… заменят излизанията си с приятели с репетиции след училище. Свирят по улиците и в ресторанти. Измислят името на групата заради участие в музикален конкурс за начинаещи групи. Måneskin на датски означава „лунна светлина“. Идеята е на Виктория, която е наполовина датчанка, наполовина италианка. През 2017 г. стават втори на италианския XFactor, но ако гледате изпълненията им, ще видите в тях точно този фактор, златното сечение на таланта, пламъка на сцената, алхимията, която побърква публиката. През 2018 г. следват първият им албум Il ballo della vita и напълно разпродадено европейско турне със 70 дати. През 2019 г. и 2020 г. живеят в Лондон и записват. През 2021-ва излиза вторият им албум Teatro d’ira: Vol. I. Преди Евровизия са продали един милион копия от него в Италия. Турнето им през 2022 г. се разраства и включ-ва и Америка, и Япония. Гостуват на Елън Дедженерис, подгряват The Rolling Stones. The Los Angeles Times ги обявява за „новата любима рок група на Америка“.

Албумите и песните им имат 48 златни сертификата за продажби, 241 платинени и 18 диамантени. През 2022 г. песните им са стриймвани 6.5 милиарда пъти. Сред наградите им са: „Най-добра рок песен“ от Billboard и „Най-добро алтернативно видео“ на MTV VMA. Имат номинации за Брит, NMA, Kerrang, четири номинации от American Music Awards за „Нов артист“, „Любим рок изпълнител“, „Любима рок песен“ и „Любима поп група“.

Повод за ексклузивното ни интервю с тях е новият им албум и номинациите им и за „Грами“ за „Най-добър нов изпълнител“ и за „Най-добър компилационен саундтрак“ (саундтракът към филма „Елвис“, който включва песента  „If I Can Dream“ на Måneskin).

Здравейте, Måneskin. Поздравления за номинациите ви за „Грами“! Турнето ви в Щатите за 2023 е напълно разпродадено, както и почти всички дати в Европа. В последните две години оглавихте световните класации. Как се промени животът ви с идването на известността и славата?
Виктория: Винаги сме искали да се издържаме с това, което правим и което обичаме, да споделяме музиката ни с възможно най-много хора.
Итън: Славата и успехът са просто съвпадение. Те станаха част от живота ни, от нашето пътуване заедно. Не се фокусираме върху тях. Важното е, че сме приятели. За мен все още е странно и ме изненадва, че толкова много хора, които не познаваш, познават теб самия.
Томас: От друга страна, сега имаме много по-малко време. Във всеки момент трябва да правим нещо определено. И то трябва да се случи точно тогава. Това пък ме научи да се наслаждавам на моментите.
Виктория: Да. Човек започва да оценява повече неща. Хубава е и възможността да пътуваме по целия свят и да се срещаме с фантастични хора, с наши любими артисти. Това отвори нов свят за нас, пълен с възможности.

Видях ваша снимка с Мик Джагър!
Виктория: Да, подгрявахме The Rolling Stones в Лас Вегас. И се срещнахме с него и Кийт Ричардс. Те са ни идоли. Израснали сме, свирейки песните им. Беше невероятно да можем да говорим с тях! Толкова вълнуващо! Кийт каза: „Не знам кои сте, но разбрах, че свирите рок. И давайте напред все така!“. А Мик ни посъветва да не се съобразяваме с никого.
Дамиано: През последните две години ни се случиха фантастични неща. Свирихме и с Иги Поп. Срещнахме почти половината от детските ни идоли – Red Hot Chili Peppers, Guns N Roses, Metallica, толкова много от тези големи, големи групи, на които наистина се възхищаваме. Имаме и номинации за „Грами“.

Обложката на албума ви е интересна. Чия беше идеята?
В този албум искахме да разкажем всичко, което ни се случи през последните години – шансовете, които имахме, динамиката, всичко. На обложката искахме да има снимка на нас четиримата, легнали на земята, и една жена, която скача върху нас. Тя може да бъде приемана като интересното нещо, което харесваме, но и като опасното нещо, защото може да падне на главите ни. И всеки от нас реагира различно, което показва как ние минаваме през стреса и през тази година. Понякога щастливи, понякога заинтригувани, понякога уплашени. Но в Rush! се опитваме и да прегърнем различията помежду ни и да отпразнуваме нашите четири индивидуалности.

Доколко магията в музиката ви се дължи на това, че сте италианци?
Д: Мисля, че фактът, че сме италианци, личи по-скоро в стила ни на обличане, общуването ни с хората и помежду ни. И четиримата сме много свързани със страната, в която сме родени и в която сме отраснали. И може би това харесва на хората. Макар че, докато пеехме по улиците в Рим, често ми подвикваха да не се разхождам с палто от леопардова кожа, защото не съм Мик Джагър. Но кой може да ми каже нещо подобно! Аз просто следвам себе си.

Вярно ли е, че вие сами решавате как да се обличате? Колко дрехи има в гардероба ви?
В: Моят е напът да експлодира.
Д: Когато говорим с пресата, даваме интервюта или сме на сцена, не сме с наши дрехи.

Как изглежда един ваш ден.
Д: Започва с кафе и цигара – пам, пам! Да задвижиш машината. Все още търсим еспресо навсякъде, където пътуваме. (Смее се.) С много лоши резултати.
И: Аз сутрин навлизам по-бавно в деня. Имам нужда да приведа всичко в ред, да почистя, да си оправя леглото. Така мо-
зъкът ми заработва. В първите няколко часа не говоря. Полезно е да започнеш деня, мислейки, без да казваш нещо. Много помага.
Д: Абе цигара и кафе е достатъчно.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР