Нищо излишно

„Освобождавам се от потребността да бъда идеална, да изглеждам безупречно, да се противопоставям на гравитацията, да отхвърлям логиката и да предизвиквам човечеството“, казва Гуинет Полтроу. Това е рязък контраст с култа към съвършеното тяло, актуален в края на 20. – началото на 21. век.

Люба Вангелова 07 April 2023

Снимка: getty images/guiliver

Естественост, индивидуалност и приемане на себе си – днес това са трите кита, на които се опира бюти индустрията. Показателна е снимката на 50-годишната Гуинет Полтроу, демонстрираща своята натурална красота. Фотосесията звездата съпроводи с писмо до себе си, в което казва: „Освобождавам се от потребността да бъда идеална, да изглеждам безупречно, да се противопоставям на гравитацията, да отхвърлям логиката и да предизвиквам човечеството“. Това е рязък контраст с култа към съвършеното тяло, актуален в края на 20. – началото на 21. век.

Холивудски хълмове

Разбира се, американките са прибягвали към пластичната хирургия и далеч преди 1989 г., когато по екраните излиза „Спасители на плажа“. Първата „силиконова“ операция за увеличаване на гърди в САЩ е направена през 1962 г. Но след въпросния сериал големият бюст се превръща в тенденция, а изкуственият 5-и размер гърди на Памела Андерсън – в пример за подражание. На практика повечето звезди между 1990 г. и 2000 г. се поддават на изкушението: Кармен Електра, Кортни Лов, Тори Спелинг, Дита фон Тийз, Деми Мур, Сара Джесика Паркър, Кристина Агилера. Това гарантирало и кариерния ръст: голям бюст – голяма роля.

Постепенно риториката се променя. Оказва се, че зад определението красива невинаги стои глад до припадък или увеличаване на каквото и да е по тялото до неестествени размери. В масовата култура се появяват понятия като неконвенционалност, разнообразие и инклузивност, а бодишеймингът е заменен от бодипозитивизма. В тази нова реалност всякакви импланти просто вече не са модерни. От изкуствения ефект се избавиха Виктория Бекъм, Никол Кидман и Криси Тайген. А Памела Андерсън през 2016 г. замени имплантите си с един размер по-малки.

В Европа тенденцията е категорична – желаещите да увеличат размера на гърдите си не намаляват, но също толкова са желаещите да ги намалят или да съхранят естествения им обем. Планирайки мамопластиката си, днес жените се замислят за хармоничността на крайния резултат. Размерът се подбира внимателно от пациентката и лекаря, като целта е да съответства на конструкцията и анатомията на тялото. Все по-трудно можем да отличим изкуствените от естествените гърди.

Увеличава се търсенето и на процедурата липофилинг – „естествено“ уголемяване на гърдите с помощта на собствени мастни клетки. Този метод позволява за кратко да „пробвате“ различен размер гърди – обикновено с един по-голям. Необходимото количество мазнини се изтегля от корема или бедрата, след което се „пречиства“ в специална центрофуга, вкарва се чрез микроинжекции под фасцията (съединителната тъкан) над млечната жлеза. Ефектът се запазва за период от най-много две години.

На преден план днес са поставени здравето и комфортът, а най-важен е размерът на таланта.

Патешки истории

В началото на 2000-те увеличеният обем на устните се превърна в нещо като епидемия. Вината за това приписват на Анджелина Джоли, чиито устни с идеалните обем и форми са щедър подарък от природата.

На нея се приписва и друга тенденция – мечтата за изразени скули и хлътнали бузи, която принуди много жени да се подложат на операция за премахване на „бучките на Биш“ (мастните натрупвания в бузите) и популяризира филтрите за лице. Рейтингите на най-красивите жени по света дълго време бяха оглавявани от подобни диви. Всички искаха да приличат на Скарлет Йохансон или на Джесика Алба.

Какво се случва с тези тенденции в наши дни? Наблюдаваме завой на 180 градуса. Настроенията се сменят, а през последните няколко години преобладава търсенето на естествени резултати от естетичните процедури. Хиперобемите и хиперкорекциите останаха в 2000-те. Желанието на повечето пациенти е ръката на специалиста да остане незабелязана – вслушват се в мнението му и все по-често връщат натуралните си форми (чрез разграждане на филтрите в устните, скулите и ъгълчетата на долната челюст).

Благородството задължава

Тънките устни, които до вчера се приемаха за недостатък, днес са белег за аристократичност. Съвременния идеал за лице, наречен Noble face (благородно лице), виждаме в кралските особи – Катрин, принцесата на Уелс, принцеса Шарлен от Монако, Рания ал Ясин – кралицата на Йордания, и испанската кралица Летисия. Noble face се отличава съответно с благородни черти и естественост: високо чело, изразителен поглед, естествени устни, хармоничен нос и минимум (или най-добре пълно отсъствие) хирургична намеса.



Познаването на естествената красота и уважението към нея е нов вид сексуалност. Днес обществото се старае да направи бюти индустрията по-хуманна. И постепенно успява. Пациентите станаха доста по-лоялни в отношението си към максимално натуралните (несинтетичните) филъри.

Как да поправим грешките на младостта? Според специалистите сложността за отстраняване на филъра зависи от неговия състав. Единственият препарат, който може напълно да се разтвори в тъканите без значителни последствия, е хиалуроновата киселина. Лесното му премахване става чрез използването на ензима хиалуронидаза – резултатът на практика е мигновен. Но ще се върне ли предишната форма на устните или не, зависи силно от качеството на въведения филър, количеството процедури и особено от техниката, използвана от конкретния специалист. Ако препаратът е с висока плътност или нееднократно са използвани травматични техники за въвеждането му, се получава нарастване на съединителната тъкан или познатите топчета капсулиран филър. Безопасното и физиологично възстановяване е процес, който отнема поне три-четири месеца – използват се различни лазерни програми за ремоделиране на термалния матрикс, за преструктуриране на колагена и коагулация на кръвоносните съдове.



Точка на насищане
Ако е тръгнало отнякъде, значи е пристигнало другаде. И това място се оказва точно под гърба. Общността на феновете на процедурите за красота бързо превключи от гръдните импланти към липофилинг на дупето – Brazilian Butt Lift. Според International Society of Aesthetic Plastic Surgery след 2015 г. количеството на процедурите за увеличаване обема на „петата точка“ в световен мащаб е нараснало със 77%. Катализатор на процеса става ефектната фотосесия на Ким Кардашиян с чаша мартини на дупето. За това спомага и популярността на тенденцията бодипозитив. Дженифър Лопес застрахова своите „втори 90“ за сумата 300 милиона долара. Семейство Кардашиян последва примера ѝ. Дори и да са се освободили от имплантите в задните си части, модното belfie (от buttock selfie – селфи на дупето), както преди продължава да осигурява част от финансовото състояние на представителките на клана Кардашиян-Дженър. У нас процедурите за увеличение на дупето не се ползват с широка популярност, вероятно заради климата – за разлика от Бразилия и Калифорния топлият сезон у нас е твърде кратък.

Посоката на бюти махалото е ясна. Дали ще се засили в противоположната, ще покаже само времето. 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР