Лейди Гага - италианското момиче, което се превърна в сензация

Честит рожден ден на една от най-големите звезди, раждани някога!

eva.bg 28 March 2023

Снимка: vogue

Буквално преди ден изтекоха кадри от снимачната площадка на „Жокера: Лудост за двама“.

В лентата, чиято премиера ще бъде през октомври догодина, Лейди Гага ще си партнира с Хоакин Финикс.

Ще я видим в ролята на Харли Куин – любимата на Жокера.

А днес Лейди Гага празнува 37-ия си рожден ден. Споделяме с вас няколко по-малко известни факта за нея.

Истинското й име е Стефани Джоан Анджелина Джерманота. Родена е на 28 март 1986 г. в Ню Йорк. Родителите й са с италиански произход. Второто си име, Джоан, получава в чест на леля си. Джоан умира на 19, това се случва 12 години преди Стефани да се роди. Името вдъхновява заглавието на петия албум на Лейди Гага, „Joanne“, издаден през 2016 г.

Сценичното име на певицата е заимствано от хита на Queen от 1984 г. „Radio Ga Ga“.

Когато е на 4 години, майка й настоява да свири на пиано всеки ден, а бъдещата звезда се обучава сама.

Преди да помисли да бъде певица, Лейди Гага обаче е искала да стане военен журналист.

Племенникът на легендарния вокален предагог Дон Лорънс я чува да пее в магазин, когато е на 11 години, и ги свързва. Лорънс е работил също с Кристина Агилера и Алиша Кийс. Първоначално той се колебае дали да вземе младата певица под крилото си, но в крайна сметка й дава шанс. Оттогава Гага не е работила с друг.

Въпреки че Лейди Гага е известна с ролите си в „American Horror Story“, „Роди се звезда“ и „Домът на Gucci“, тя се появява в телевизията много по-рано. На 15-годишна възраст Стефани Джерманота има епизодична роля в „Семейство Сопрано“ – играе „Момиче от басейна №2“ в епизод от третия сезон сериала.

Позволявам си да се проваля. Позволявам си да правя грешки. Позволявам си да се срина. Не се страхувам от недостатъците си.
Лейди Гага е приета сред първите 20 студенти в училището по изкуства на Нюйоркския университет, но прекъсва след втория семестър и се връща в дома на родителите си. За да се издържа, работи като сервитьорка в закусвалня в Горен Ийст Сайд и стриптийзьорка в Долен Ийст Сайд.

Лейди Гага е брюнетка, има зелени очи. Решава да стане блондинка, защото постоянно я бъркали с Ейми Уайнхаус.

През 2008 г. започва да работи като съавтор на песни. Писала е песни за Бритни Спиърс, Фърги, The Pussycat Dolls и New Kids on the Block.

Липсват ми хората. Липсва ми да отида някъде, да срещна случаен човек, да му кажа „Здрасти“ и да поговорим за живота. Обичам хората.
Когато започва самостоятелната си кариера, Лейди Гага се превръща в сензация, отчасти заради шокиращата си екстравагантност, но най-вече заради огромния си талант. Две нейни песни са сертифицирани като диаманти – успех, който само 74 песни са постигали в цялата история на музиката. Асоциацията на звукозаписната индустрия на Америка дава тези сертификати на песни, които са станали платинени 10 пъти, надминавайки 10 милиона продажби и стриймвания. През 2013 г. „Bad Romance“ (излязла през 2009 г.) е сертифицирана като диамант. „Poker Face“ (излязла през 2008 г.) постига същото през 2015 г.

Търсих начини да се излекувам и открих, че добротата е този начин.
Певицата страда от фибромиалгия. Това е състояние, което причинява болка в цялото тяло, проблеми със съня, умора и често емоционален и психически стрес. Преди няколко години Лейди Гага разказа за състоянието си пред своите фенове и дори отмени турне. Детайли са разкрити в нейния документален филм от 2017 г. Причината за състоянието й е травма вследствие на изнасилване.

Лейди Гага е кръстница на децата на Елтън Джон.

Лейди Гага има писмо в рамка от Дейвид Боуи, поставено в дома й над камината. Има и татуировка с лика на Боуи.

Всъщност моята смелост и кураж в млада възраст беше нещото, за което ме тормозеха.
Лейди Гага притежава дрехи на Майкъл Джексън на стойност хиляди долари. През 2012 г. тя купува на търг 55 артикула, които преди това са били собственост на Майкъл Джексън, включително якето, което той носи на своето турне „Bad Tour“ през 1987 г.и 1988 г.

През 2019 г. Лейди Гага лансира своя собствена марка за козметика – HAUS Laboratories. Сред продуктите има палитри с имена, вдъхновени от нейния музикален каталог, като „Fame“ и „Stupid Love“.

Живея живота си между реалността и фантазията през цялото време. Най-добре е да не задавате въпроси и просто да се наслаждавате.
През 2012 г. лансира свой парфюм, който носи името Fame“. Това е първият парфюм в света, който променя цвета си и е определен като „най-важната иновация в парфюмерийната индустрия през последните 20 години“. На какво ухае ли? Описанието включва „сълзи от беладона, разбито сърце на тигрова орхидея с черен воал от тамян, стрита на прах кайсия и комбинация от есенции от шафран и капки мед“.

Лейди Гага е първата жена, която печели всички пет големи награди в един и същи сезон. Това се случва през 2019 г., когато излиза филмът „Роди се звезда“ с нея и Брадли Купър и песента „Shallow“, която двамата изпълняват в дует.

Лейди Гага грабва през 2019 г. „Златен глобус“ за най-добра оригинална песен („Shallow“), награда Изборът на критиците отново за песента, „Грами“ за най-добро изпълнение на поп дует/група на годината и за най-добра песен, написана за визуални медии. Гага получава и награда BAFTA за най-добра филмова музика и „Оскар“ за най-добра оригинална песен.

Грамитата на Лейди Гага са общо 13.

Лейди Гага има много татуировки, но първата, която си е направила, е ключ сол.

По времето когато Лейди Гага е в гимназията, някой създава Facebook група, озаглавена „Стефани Джерманота, ти никога няма да станеш известна“. Хм, каква ирония само!

В галерията ни сме събрали богата палитра от снимки на Лейди Гага, свързани с важни момента от личния и професионалния й живот.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР