Нов успех на "Времеубежище" на Георги Господинов

31 January 2023

Българският писател Георги Господинов получи номинация за една от най-престижните литературни награди в света след Нобеловите отличия. Романът "Времеубежище" (публикуван в Лондонското издателство W&N) попадна в дългия списък за Дъблинската литературна награда. Преводач на книгата е Анжела Родел.

Освен Георги Господинов тази година в списъка са още автори като Джонатан Франзен, Елиф Шафак, Колм Тойбин, Карл Уве Кнаусгор, носителят на "Гонкур" Ерве Льо Телие и други.

Кои книги ще влязат в краткия списък за наградата ще стане ясно на 28 март, а победителят ще бъде обявен на 25 май в рамките на Международния литературен фестивал в Дъблин. Право да изпращат предложения за номинации имат библиотеки от цял свят, като българският роман е предложен за наградата от Столичната библиотека.

За дългия списък са одобрени автори от 31 държави, сред които и България. Преводните романи са 29, идващи от всички континенти. Дъблинската литературна награда се връчва от 1996 година. Право да участват в конкурса имат както англоезични автори, така и автори, пишещи на други езици и преведени на английски.

Наградният фонд е на стойност 100 000 евро, което я прави най-голямата награда, давана за творба, в англоезичния свят. Нейни носители са били писатели като Орхан Памук, Мишел Уелбек, Хавиер Мариас, Херта Мюлер. Това е втора номинация за роман на Георги Господинов след попадането на "Физика на тъгата" в дългия списък на тази награда преди няколко години.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР