Катрин Зита-Джоунс, която не иска да се извинява повече за нищо

На 25 септември актрисата навършва 53 години

Десислава Найденова 24 September 2022

Снимка: getty images/guliver

Прекъсва училище, когато е само на 15. Момичето от Уелс копнее за живот в Лондон, където да покори всяка театрална сцена. 14 години по-късно, през 1998 г., идва големият ѝ пробив в киното, с филма „Маската на Зоро“ и тандема с Антонио Бандерас.

През 2000 г. Катрин Зита-Джоунс се омъжва за 25 години по-възрастния Майкъл Дъглас, а бракът им, който продължава и до днес, е един от най-дългите в Холивуд. Може би защото Катрин не се отказва лесно от нищо ценно в живота си и упорито работи за успеха си.

Може и да ми костваше два опита, но винаги получавах работата. Разбирах какво искат.
Мечтаейки за светлината на прожекторите, Зита-Джоунс напуска училище, за да се присъедини към актьорския състав на мюзикъла The Pajama Game. През следващите години се явява на много прослушвания, като си измисля един специален и много находчив трик, който да ѝ осигури място в представления. След всяко неуспешно прослушване тя се нарежда на същата опашка за втори път с ново облекло и грим.

На 17-годишна възраст от втора дубльорка Зита-Джоунс става главна актриса за ролята на Пеги Сойер в мюзикъла „42-ра улица“. По-късно, през 2002 г., актрисата ще се снима в киноверсията на „Чикаго“ (с Ричард Гиър и Рене Зелуегър) и ще бъде повече от брилянтна, особено с изпълнението си на песента All That Jazz. Заради тази песен Катрин настоява да получи поддържащата роля (Велма), а не главната (Рокси), за която е била одобрена. И... печели „Оскар“, а критиците са на мнение, че именно Зита-Джоунс е причината зрителят да не откъсва поглед от екрана от първата до последната минута на филма.

Да бъдеш бляскав, означава сила и увереност. Черно-бяло – драматично. Трябва да си силен.
Катрин Зита-Джоунс печели през 2010 г. и награда „Тони“ за изпълнението си в мюзикъла „Малка нощна музика“. Този съвременен бродуейски прочит на класическия мюзикъл от 50-те става огромен хит, а Зита-Джоунс изпълнява известната песен Send In The Clowns на живо на наградите „Тони“. За да е сигурна, че нейното представяне ще се открои, Катрин решава да не слуша записи на песни от мюзикъла, докато се подготвя за ролята. Тя иска да избегне влиянието на интерпретациите на героинята от други актриси.

За да бъде толкова добре подготвена в танците и пеенето, основна заслуга (освен вроденият ѝ талант, разбира се) имат родителите ѝ и техният късмет. Когато Катрин е дете, те печелят на бинго 100 000 лири. Благодарение на това успяват да я запишат на уроци по пеене и балет. Катрин учи в елитно училище по изкуства. На 10 години печели първа награда в престижно състезание за таланти. Печели и национален шампионат по степ.

Всъщност Катрин Зита-Джоунс се учи от най-добрите. Като дете е обсебена от Елизабет Тейлър. И абсолютно в унисон с упорития дух и късмета си малката Катрин успява да се срещне със своя идол. „Майка ми ми казваше: „Тя има лилави очи и два чифта мигли“. Всичко, което исках, бе да ги видя в реалния живот“, спомня си Зита-Джоунс.

Като малка Катрин играе в продукцията „Ани“ в Лондон. Един ден разбира, че Елизабет Тейлър ще пристигне в града за събитие. Зита-Джоунс купува нарциси (националното цвете на Уелс, където е родена). Когато колата спира, от нея слиза Елизабет Тейлър с огромни черни очила. Катрин ѝ подарява нарцисите и я моли да си свали очилата, за да види очите ѝ, но Тейлър отказва учтиво с думите „Прекалено рано сутринта е, за да го направя, любов моя...“.

Излязла съм от утробата с грим!
Самият Стивън Спилбърг помага на младата актриса за „Маската на Зоро“. Завладян от представянето на Катрин Зита-Джоунс в телевизионния минисериал „Титаник“, той убеждава Мартин Кембъл, режисьор на „Маската на Зоро“, да ѝ даде прослушване. Въпреки че е относително непозната в Щатите по онова време, Зита-Джоунс печели ролята на Елена, смятана за неин пробив в голямото кино. По-късно участва и в режисиран от Спилбърг филм, „Терминалът“, където играе стюардеса.

Още нещо интересно. За да се подготви за ролята си на главен готвач в романтичната комедия „Без резервации“ (2007), Катрин Зита-Джоунс се присъединява към кетъринг екипа на нюйоркски ресторант. Много клиенти отбелязват колко много сервитьорката им прилича на актрисата Катрин Зита-Джоунс, без да знаят, че това е самата тя. В реалния живот Зита-Джоунс не може да готви. „Правя резервации. Аз не правя вечеря“, казва в свое интервю звездата. На въпрос дали приготвя ястия за двете си деца (Катрин Зита Джоунс и Майкъл Дъглас имат две деца, момиче и момче), отговаря: „Да, но не бих нарекла това готвене. Претоплям“.

Една от любимите ни роли на Катрин Зита-Джоунс все пак си остава тази в „Бандата на Оушън“ (2004). Филмът я среща със звезди като Брад Пит, Джордж Клуни, Мат Деймън.

Как Катрин Зита-Джоунс се грижи за красотата си? Мед, сол и бира. Веднъж актрисата споделя, че за ексфолиране на кожата си използва смес от мед и сол, а за да запази блясъка на тъмната си коса ѝ прави маска с бира и мед. За красива усмивка хапва задължително по една ябълка след всяко хранене.

На 28 години Катрин Зита-Джоунс е приета в болница с биполярно разстройство II, маниакална депресия. Лечението ѝ, което е успешно, продължава повече от пет години. Биполярното разстройство е отключено заради диагнозата рак на гърлото, поставена на съпруга ѝ Майкъл Дъглас. „Няма нужда да страдате мълчаливо и не е срамно да потърсите помощ“, се обръща Катрин Зита-Джоунс към всички хора с проблеми като нейните.

Катрин и Майкъл се запознават по време на филмовия фестивал в Довил. Тя е там заради „Маската на Зоро“. Той моли своя агент да организира представяне на напитки, а в края на вечерта Майкъл заявява на Катрин: „Аз ще бъда баща на твоите деца!“. Тя му отговаря: „Чувала съм много за теб и съм виждала много за теб. Мисля, че е време да ти пожелая лека нощ!“. На другия ден Майкъл Дъглас ѝ изпраща цветя с картичка, на която е написано извинение. Останалото е история.

Симпатично съвпадение е, че двамата съпрузи споделят един рожден ден. Катрин и Майкъл са родени на 25 септември, с 25 години разлика във възрастта.

В интервю Катрин Зита-Джоунс казва, че иска да се откаже от навика си да се извинява за успехите си в живота.

„Едно нещо, което вече не съм, е да съм скромна. Омръзна ми да бъда скромна. Наистина. „Толкова се извинявам, че съм богата... толкова се извинявам, че съм омъжена за филмова звезда... толкова се извинявам, че не изглеждам зле...“ Не, не се извинявам.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР