Чарлз, какъвто не го познавате

Няколко любопитни твърдения и факти за новия крал на Великобритания

eva.bg 11 September 2022

Снимка: getty images/guliver

Крал Чарлз III може и да си спечели лоша репутация по време на брака си с принцеса Даяна, но с течение на времето британците някак се научиха да го обичат. Може би и заради всичките му странни привички.

Години наред се носят слухове за придирчивостта на принц Чарлз. Говори се, че има специално назначен служител в двореца, който да му помага с изстискването на тубичката с паста за зъби.

Разбира се, всеки сам избира на коя информация да вярва. Ето няколко любопитни твърдения и факти за новия крал на Великобритания.

Крал на 73 години

Чарлз е роден в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 г. около 21:14 ч. местно време, според сайта на кралското семейство.

Първият британски кралски наследник с диплома

Чарлз e първият наследник на кралското семейство с университетска диплома. През 1971 г. той получава бакалавърска степен по археология и антропология от Тринити Колидж към Университета Кеймбридж, след това и магистърска степен.

Квалифициран военен пилот

След като става принц на Уелс през 1969 г., Чарлз се обучава в Кралските военновъздушни сили за пилот. През септември 1971 г. принцът се впуска във военноморска кариера, следвайки стъпките на баща си, дядо си и двамата си прадядовци. Шестседмичният курс в Кралския военноморски колеж е последван от служба с управляеми ракети HMS Norfolk и две фрегати.

Чарлз не е искал да се жени за Даяна

Афери, скандали, папараци... или просто никаква любов. Чарлз и Даяна са се срещали само 13 пъти, преди да се оженят през 1981 г., и дори след годежа принц Чарлз съжалява за предложението си. „В онези дни нещата бяха много различни“, обяснява по-късно той. „Силата и влиянието на медиите, движещи нещата към годеж, бяха неудържими.“

През 1975 г. Чарлз казва на пресата, че 30 години са добра възраст са женитба. Три години по-късно той навършва 30 години и натискът да се ожени се увеличава. През 1979 г. предлага брак на втората си братовчедка Аманда, внучка на лорд Маунтбатън. Според биографа на Чарлз, лорд Димбълби, тя дава „нежен, но незабавен“ отказ.

Чарлз предлага на Даяна в детската стая на замъка Уиндзор на 6 февруари 1981 г. Това е 29-ата годишнина от възкачването на трона на кралица Елизабет II. По-късно Даяна казва на биографа си Андрю Мортън, че е отговорила със смях, тъй като го е приела като шега. Но принцът подчертал сериозността на предложението си, като й напомнил, че един ден тя ще бъде кралица. Уви.

Чарлз се запознава с Камила още преди да срещне Даяна

Колкото и да не ни харесва, истинската любов на Чарлз не е Даяна, а именно Камила. Когато той е на 23 години, един от неговите приятели от университета го запознава с Камила Шанд. Двамата бързо се сприятеляват и Чарлз се влюбва в Камила. За съжаление, тя обаче има чувства към Андрю Паркър Боулс. Когато задълженията на Паркър Боулс в армията го изпращат в Германия, Чарлз изглежда има шанс с момичето на мечтите си или поне докато самият той не заминава на осеммесечна военна служба през 1973 г. Когато се връща, Камила е сгодена за Паркър Боулс.

Чарлз и Камила се ожениха през 2005 г.

Придирчив към храната, но и фен на остатъците

Той не само настоява яйцата му да се варят точно 7 минути, но иска и да му сервират чай, кифли и седем варени яйца всеки ден между 16 и 17 ч. Също е наредил на своите готвачи да слагат поширани яйца върху всяко ястие, да готвят зеленчуците на пара в точно един определен вид минерална вода и да правят джин от портокали и сини сливи само от плодове, отглеждани в Хайгроув.

От друга страна, Чарлз не обича прахосничеството и дори според медиите е доста икономичен. Според бившия кралски готвач Каролин Роб принцът държал каквото остане от обяда или вечерята, да се опакова и прибере в хладилника, за да се използва за приготвяне на ястие и на следващия ден. Ако от печеното агнешко например остане, на следващия ден ще бъде приготвен овчарски пай от тези остатъци.

Колата му е на биогориво 

Чарлз кара своя Астън Мартин (който е подарък за 21-ия му рожден ден от майка му) на биогориво, произведено от излишък от английско вино. Неговите Jaguar, Audi и Range Rover работят със 100% биодизел, произведен от използвано олио за готвене.

„Предполагам, че съм прекарал по-голямата част от живота си, предлагайки и инициирайки неща, които много малко хора можеха да разберат или откровено смятаха за пълна лудост“, казва Чарлз през 2016 г. Остроумието му тогава е демонстрация на характерното му иронично чувство за хумор и скромно перчене от страна на кралска особа, изпреварила мнозина, когато става въпрос за концепции като биоземеделие, опазване на околната среда и неотложността на проблема с промените в климата.

Автор на детска книга

Вярвате или не, през 1980 г. принц Чарлз пише и публикува детска книга, озаглавена The Old Man Of Lochnagar. Книгата е базирана на приказка, измислена и разказвана от Чарлз на по-малките му братя Андрю и Едуард, когато са били деца. ВВС направи филмче по книгата. Главният герой е възрастен мъж, който живее в пещера.

Играл е в пиеси на Шекспир

Чарлз обича класическите произведения на Шекспир. В тийнейджърските си години играе Ексетър в училищна пиеса върху „Хенри V“, а по-късно получава и главната роля в „Макбет“. За Чарлз Уилям Шекспир е „най-великият драматург и може би най-великият поет в света“.

За религията и бъдещето на света

Английските и британските монарси са приемани за „защитници на вярата“. По време на своите коронации те дават обещание да поддържат англиканската църква. Кралица Елизабет II бе ревностна англиканка, но нейният син е по-различен.

В интервю през 1994 г. Чарлз казва, че би предпочел да бъде „защитник на вяра“, а не „защитник на вярата“. По-късно той уточнява, че ще се придържа към традиционната формулировка, когато бъде коронован, но това няма да му попречи да насърчава междурелигиозния диалог.

Чарлз е изучавал задълбочено Корана и юдаизма, посещавал е католически литургии и се е запознавал с християнски, сикхски, мюсюлмански и индуски общности по време на свои официални посещения в различни страни по света. „Бъдещето със сигурност е в преоткриването на универсалните истини, които са в сърцето на тези религии“, заявява Чарлз, новият крал на Великобритания.

Той може да се смее на себе си

Веднъж принц Чарлз пита свои служители какво мислят за няколко негови бюста, които са му били подарявани през годините. Когато служителите казват „Добра прилика, сър“, Чарлз отвръща със самоирония „Да, винаги разбират едно нещо правилно: абсурдните ми уши“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР