Камила Паркър Боулс - кралица на едно сърце

Спорeд слуховете принц Чарлз е обсебен от нея, защото си прилича като две капки вода с бавачката му.

eva.bg 17 July 2022


На 9 април 2005 г., след 33-годишна връзка, принц Чарлз и Камила Паркър Боулс си казаха "да" пред Бога и пред закона. Така завърши една дълга приказка, изпълнена със завист, обиди, интриги, комплекси, женитби и разводи. Една приказка, в която две жени се бориха да бъдат щастливи с един мъж. За съжаление едната от тях не доживя края й, отиде си нелепо, отхвърлена от принца и победена от съперницата си. Въпреки всичко принцеса Даяна си остава любимката на народа и на медиите. Около името й и сега се групират противниците на брака между Чарлз и Камила...

 Въпреки всичко, през което е преминала досега, Камила не изглежда сломена. Тя сияе, показвайки годежния пръстен от Чарлз, който го надянал на пръста й, коленичейки. Според неофициалната хроника на тяхната любов, на практика той никога не е ставал от там, освен в редките случаи, когато са го утешавали млади секретарки.

И така, коя е жената, успяла да впримчи в мрежите си най-желания мъж на Великобритания? А и не само него - клюката приписва на Камила връзки с доста мъже, още от времето, когато е била дебютантка в обществото. Но нека караме подред.

Настоящата законна съпруга на британския престолонаследник е родена на 17 юли 1947 г. в семейството на кралския офицер Брус Шанд и Розалинд. Интересното е, че и тя, и Даяна са от една зодия - рак (Даяна е родена на 1 юли.) Бабата на Камила била любовница на крал Едуард, прапрадядо на Чарлз. Именно този факт използвала Камила, за да се запознае доста нетрадиционно с престолонаследника на игрището за поло през 1970 г. Още тогава те се възползват от шанса, който съдбата им дава, но само наполовина - стават любовници. Чарлз до такава степен загубва ума и дума по Камила, че говори за брак с нея. Отговорът на висшестоящата му майка е: "това не е кралски материал."

В тази оценка се включва всичко, което по-късно ще бъде казано по адрес на Камила - тя не е от високоблагородно потекло, не е достатъчно красива и освен това е по-голяма от принца с една година. Не говорим за това, че отдавна вече не е девственица. Въобще That's not queen's material! е височайшето мнение на кралицата-майка.

Образована в начално училище, известно със строгите си викториански порядки, госпожица Шанд била възпитавана спартански, имала висок спортен дух и добри постижения в ездата, лова, включващ толкова скандалното преследване на лисици, играта на бридж и скрабъл. Никой не оспорва чувството за хумор на Камила, заради което заедно с привлекателната външност била оценявана като атрактивна дебютантка във висшето общество. Приятелите, които Камила печели лесно, твърдят, че тя е пряма, естествена и много земна. Обществото, настройвано с години срещу нея, не може да не признае, че е великолепна домакиня, топла и земна жена. Много важно за консервативна Англия е нейното качество да помни имена, да води непринудени разговори на различни теми и да забавлява.

Като истинска жителка на селска Англия тя не обича да харчи пари за маникюр, педикюр и масаж, когато е болна, не ходи на лекар, а отива на лов, когато решава да си опържи яйца, не е задължително преди това да си измие ръцете. По никакъв начин не може да бъде лейди, принцеса, дама от висшето общество. Но въпреки всичко Камила се харесва на мъжете. Още от съвсем млада има романтични отношения с младежи от добри семейства, сред които банкерският син Рупърт Хамбро и синът на авиатора Сър Ендрю Бърк... По времето, когато в мрежите й пада принцът-престолонаследник, тя има роман със светския красавец Ендрю Паркър-Боулс. Говори се дори, че афишираната й връзка с Чарлз била средството да накара плейбоя Ендрю да й обърне по-сериозно внимание и дори да й направи предложение за брак. Така или иначе на родство с кралското семейство тя не можела да разчита.

Браковете -тройки

Въпреки всичко Чарлз иска ръката на любимата си през 1972. Тя му отказва под предлог, че държи на любовта им, но и на своята независимост. Скоро обаче се разделя с тази независимост, казвайки "да" на Ендрю Пракър-Боулз. Чарлз е разтърсен от новината за сватбата им през юли 1973, когато той е на служба в Кралската флота. Изпада в дълбока депресия и е пред прага на самоубийство. Като се посъвзема, започва да звъни на Камила и да й пише горещи писма, така че тя отново го приема в дома си.

Пред никого досега Ендрю, бившият съпруг на тази толкова енергична жена, не е коментирал отношенията помежду им, въпреки че още от самото начало е бил наясно, че в леглото са били винаги трима. Чарлз е чест гост в дома им за пред хората, но тайно продължава да се среща в любовни квартири с Камила, да й пише, да й телефонира. Връзката им дава храна на жълтата преса, включително и с коментара, че една от причините за пълната обсебеност на Чарлз е приликата на Камила с бившата му бавачка. Според тълкователите тази бавачка е била единствената, дарила принца с ласки и топлота в емоционалната пустиня на Бъкингам.

Та "бавачката", обвинявана, че е причина за продължителното ергенство на принца, се заема и да го ожени. Чарлз доверчиво й представя всички евентуални кандидатки за брак. Камила прави кратка рецензия за всяка една от тях. За Даяна казва: "Очарователна и сладка. Лишена от забележителни интелектуални качества, но перфектна за деца. Родена от добрата страна на бариерата. Многообещаваща."

Тя се сприятелява с Даяна, за да я поотрака, тъй като Чарлз я намира за твърде скромна и малко задръстена. Даяна обаче твърде бързо се ориентира в ситуацията, забелязвайки, че когато е поканена в Бъкингам, там винаги е и Камила със съпруга си. Чарлз приема безропотно даже навика й да пуши като комин, бидейки противник на никотина. Той не отправя забележки към стила й на обличане, окачествяван като твърде небрежен и не особено елегантен. Камила е негов изповедник, съветник и утешител и това не е тайна за никого. Даяна вече не е изненадана от факта, че Камила познава твърде добре навиците и предпочитанията на годеника й и дори си позволява да я съветва какво да прави с него и какво не.

Романтична или не, тяхната връзка е толкова интензивна, че започва да причинява проблеми на бъдещата му годеница Даяна. В навечерието на сватбата през юли 1981 Даяна става особено ревнива заради влиянието, което Камила упражнява върху Чарлз. Бъдещата принцеса заплашва двете семейства, че ще разгласи факта, че в навечерието на венчавката двамата си разменят любовни подаръци, сред които гривна с гравирани буквите F и G, от имената Фред и Гладис, с които те се наричат насаме. Въпреки това сватбата е факт и на нея сред високопоставените гости присъства и Камила.

Ядовете на Даяна продължават и по време на медения месец, когато на кралската яхта Британия тя забелязва мъжа си да носи копчетата за ръкавели, подарени му от Камила, въпреки че е решил да охлади връзката си с нея заради женитбата.

Може би върху нея оказва влияние и клюката, която се разпространява със скоростта на светлината - в навечерието на сватбата Камила прекарва една последна нощ със своя любим, вкарана тайно в покоите му в Бъкингам. Много по-късно ще гръмне в медиите, че от този последен период на близост Камила е заченала и впоследствие родила дъщеря от Чарлз. Американският National Examiner разду, че вече 24-годишното момиче, отгледано от приемно семейство, учи в Лондон.

През първите няколко години от брака принц Чарлз и принцеса Даяна изглеждат много близки. През 1982 Даяна го дарява с наследник - принц Уилям, последван след две години от принц Хари.

Въпреки това пукнатините в семейството започват да стават видими и в тях все по-ярко се провижда образът на Камила.

Даяна се опитва да контролира мъжа си и брака си. Безрезултатно. Тя се бори честно да запази семейството и бащата на децата си, но резултатите са единствено тежки депресии, булимия и самота. От 1984 година по признанията на Даяна тя фактически няма съпруг в леглото си.

Камила в кризата на два брака

Английското общество е много чувствително към сътресенията в семейството на Чарлз. То е изцяло на страната на Даяна, не проявява никакво съчувствие към душевните терзания на принца. Медиите дебнат като хиени всяка негова стъпка и подлагат не толкова него, колкото любовницата му на подигравка и сурово осъждане. Коментират безмилостно и без грам сдържаност всичко от нейните навици, външност, прояви. Уви, без резултат, в смисъл на връщането на блудния син при жена му и децата му. При всяка нова медийна атака срещу Камила Чарлз е при нея, показвайки й колко е важна за него връзката им. "Заради мен си принудена да понасяш тези недостойни неща, тези мъчения, тези клевети", казва й той в порив на откровеност. А тя му отвръща: "Готова съм да понеса всичко. Това е силата на любовта."

Не е ясно какво се случва с нейните отношения с Ендрю и децата й, но каквото и да е то, Камила го понася стоически - без сърцераздирателни изявления, без оправдания, без коментари дори. Нещо много любопитно - когато през 1984г, скоро след раждането на принц Хари Даяна обвинява публично чрез медиите Камила за провала на брака си с Чарлз, именно Ендрю Паркър Боулс защитава жена си, твърдейки като в транс, че всичко е измислица.

През 1989 г. радиолюбител засича телефонен разговор между нея и Чарлз, има възможност да го запише и след години да го предостави на медиите. В него Чарлз мърка, че би искал да живее в гащите на Камила и дори да се прероди в това бельо. "В Тампакс, тогава ще съм най-щастлив." Публикуването на този запис е истинска катастрофа за консервативна Британия. Камила обаче понася всичко все така мълчаливо и достойно.

Обиждана от Даяна публично, която я нарича "ротвайлер", тя започва да отговаря на телефонните позвънявания вкъщи, където се е затворила с фразата: "ротвайлерът слуша". На публиката става известен и фактът, че Даяна държи нейна снимка, изрязана от вестниците в ... личната си тоалетна. Никоя жена не би издържала на постоянните публични сравнения между нея и Даяна, в които са припомняни нейните "гримаси като на вещица, увиснали гърди, целулит по бедрата, прическа на зла жена, недостойна да влезе в Уиндзор..." Папараците я улавят в най-нелепи пози и гримаси, таблоидите с видимо удоволствие разпространяват снимките й, на които се виждат бръчките, двойната брадичка, увехналият бюст, състарените ръце... Единственото, което самата тя казва, виждайки се по тези снимки, е: "Тринайсет двойни брадички както обикновено!"

Камила има невероятната способност да се разтваря в пейзажа, да изчезва, когато това се налага. Озовавайки се в епицентъра на скандала, тя се спасява в природата, запазвайки се от агресията на заобикалящия я свят. По природа тя не може да бъде жертва, тя винаги е победителка. И това явно са оценявали мъжете в живота й, особено Чарлз, който е чувствителен, крехък и има нужда не толкова от любовница отколкото от майка. В нейната психическа устойчивост се крие притегателната й сила. В нейната практичност и земност, с които внася малко нормалност в ненормалния живот на престолонаследника Чарлз.

През 1995 г. Камила се развежда без шум и скандали, "поради изчерпване на връзката". Бракът на Чарлз и Даяна е разтрогнат значително по-драматично през 1996, макар още през 1992 г. премиерът Джон Мейджър да го обявява като факт пред обществото и медиите.

Промяната след двата развода

След като и двамата са свободни, Чарлз мобилизира всичките си сили да помири майка си и любовницата си, като иска за тази цел и медийна подкрепа. Кралицата обаче вижда в лицето на Камила истинска заплаха не само за имиджа на институцията, но и за престола. Нито това, че любовницата на сина й прави доста в полза на по-аристократичната си визия, включая известно количество козметични процедури, нито нейното привидно нежелание да предяви претенции към властта в Британия успяват да смекчат отношението й към Камила и нейния евентуален брак с престолонаследника.

Настроението на всички обществени прослойки спрямо Камила продължава да е негативно. Следят се разходите на Чарлз, направени за подаръци на любовницата му. Твърди се, че принцът плаща издръжката от 35 хиляди евро годишно за секретарка, която се занимава с кореспонденцията на метресата му. Пресмятат се заплатите на нейните двама шофьори и бодигардове, възлизащи общо на 77 хиляди евро годишно. Обявяват се цените на костюмите и балните тоалети на Камила, поръчвани при най-престижните дизайнери на облекло Томаш Стажевски, Антъни Прайс и Аманда Уейкли, шапките за нея, изработвани от Филип Трейси.

Камила вече не е същата, особено след трагичната гибел на Даяна, която не ускори, а дори забави развръзката на тази дълга-предълга история.

Докато уелската принцеса беше жива, Камила като че ли не вижда смисъл да се опитва да се конкурира с нея в стила и визията. Тя просто избягва да се появява много-много на публични места, особено ако това би могло да послужи като база за сравнение между двете, естествено винаги в полза на по-младата, по-красивата и по-обичаната от хората Даяна.

Напоследък обаче на никого не убягва фактът, че нереализиралата се принцеса носи все повече скъпи бижута, че стайлингът на косите й е поверен на много скъп фризьор (грива за 375 евро, злобно съобщават лайф-стайл издания в Британия). След като във връзката й с Чарлз вече няма скандал - тя е разведена, а той вдовец, медиите в лицето на Джуди Уйед, редакторка на Хелоу, признаха: "Чарлз и Камила вече не продават списания. Не са Брад и Дженифър, а скучна двойка на средна възраст."

Така изключителната дискретност, мълчаливостта и отсъствието на каквито и да било лични амбиции (!?) у зорлем превърнатата в медийна звезда дама й спечелиха това, което най-много е ценила - спокойствието и - най-после законното общуване - с мъжа на живота й. В кралски палат естествено.

Колкото до широко тиражираните прогнози, че страстта между двамата е убийствена за монархията, последното мнение по въпроса е от дните след тяхната сватба и е от книгата на Пени Джуниър "Фирмата": "Ако нещо ще убие монархията, то ще е апатията, а не страстта."

1 КОМЕНТАР
1
Лили
18 July 2022, 19:07

Всеобщата омраза или възхищение към една личност не прави чест.Но обществото често се държи като тълпа,водена от предразсъдъци,липса на разум ,нечувствителна е и жестока.

ТВОЯТ КОМЕНТАР