Литературният дебют на Тарантино

Лилия Илиева 01 September 2022

Преди време Куентин Тарантино обяви, че ще направи десет филма в живота си и когато стане на 60 (а това ще се случи през 2023 г.), ще спре да се занимава с кино и ще пише книги. „Имало едно време в Холивуд“ e деветият му филм. Миналата година през юни излезе и едноименният му роман – негов литературен дебют. Вече е у нас, издаден от ИК „Кръг“ в превод на Борислав Стефанов.

Тарантино има два Оскара за сценариите на „Криминале“, заедно с Роджър Ейвъри, и на „Джанго без окови“. И първата му книга звучи повече като сценарий, отколкото като роман. Вдъхновена е от романите по филми, популярни през 70-те – първите книги за възрастни, които Тарантино чете като тийнейджър. По онова време те са евтини, с меки корици, често писани от треторазредни писатели, имали достъп до черновата на сценариите. Читателите си ги купуват, за да научат за невключени във вече готовия филм сцени.

В „Имало едно време в Холивуд“ също има отпаднали при монтажа сцени, но в едноименната книга режисьорът автор разширява историята, променя хронологията, развива предисториите, попълва празни места, изследва персонажите си по-дълбоко, влиза в психиката им, в миналото им, вплита допълнителни сюжетни нишки, смесва реалността и фантазията, включва нови епизоди и герои, някои от тях съвсем реални – като Стив Маккуин. И! – променя финала. На второстепенни герои например като този на Ал Пачино – Марвин Шварц, е дадена по-голяма роля.

Двама от главните герои са залязващата уестърн звезда Рик Долтън (Лео ди Каприо) и дубльорът му Клиф Бут (Брад Пит), ветеран от войната, в чието минало има ненаказано убийство на снимачната площадка. Долтън мечтае за роля, която да го върне под светлината на прожекторите, и неочаквано получава предложение за снимки в Рим – шанс да спаси кариерата си. Междувременно научава и че негови съседи са Роман Полански и Шарън Тейт, третата главна героиня. На моменти в книгата каскадьорът му Клиф Буут (за чиято роля Брад Пит получи „Оскар“, „Златен глобус“ и БАФТА) е изведен на преден план с риск дори основната сюжетна линия да мине на заден. И за да потвърди имиджа си на автор, който прави каквото си иска, на финала в разказа Тарантино е вмъкнал собствения си баща, който свири на пиано в бар.

Книгата е гъдел за всички киномани. Тарантино, очаквано, дава воля на любовта си към киното и към златната ера на Холивуд – 60-те, по повод и без повод, вмъквайки разсъжденията си като мнения ту на Клиф, ту на Рик, ту на Шарън Тейт. Пет страници например са посветени на еротичния филм „Аз съм любопитна – жълто“ от края на 60-те, две – на техниката за изграждане на напрежение на Роман Полански в „Бебето на Розмари“.

Ако във филма не ставаше ясно, в книгата се разбира, че Клиф Бут е убил жена си, и не само. Семейство Менсън продължава да присъства в историята, но Менсън е разжалван от психопат до жалък кариерист.

С появата си през юни 2021 романът „Имало едно време в Холивуд“ се изстреля директно на първо място в класацията на в. „Ню Йорк Таймс“. Едноименният филм беше най-скъпата продукция в кариерата на Тарантино, реализирана с бюджет от 90 милиона долара. Девет месеца по-късно  приходът беше 374 млн. долара. Книгата му се превежда лавинообразно по целия свят. След нея той планира и театрална адаптация, и тв сериал.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР