На Нейно място

Кой според вас шофира без книжка, редовно е заобиколен от няколко кучета и e преживял повече от едно покушение срещу себе си? Не, не говорим за някоя звезда на гангстерския рап от гетата. Става дума за английската кралица, и да, тя наистина няма книжка. Защо ли? Ами просто защото шофьорските книжки се издават от нейно име и някак не върви някой сам да определя съдбата на документите, касаещи него самия. Това, освен ако не си част от нашата главна прокуратура де. Тогава съвсем си върви.

Александра Попова 12 August 2022

Кой според вас шофира без книжка, редовно е заобиколен от няколко кучета и e преживял повече от едно покушение срещу себе си? Не, не говорим за някоя звезда на гангстерския рап от гетата. Става дума за английската кралица, и да, тя наистина няма книжка. Защо ли? Ами просто защото шофьорските книжки се издават от нейно име и някак не върви някой сам да определя съдбата на документите, касаещи него самия. Това, освен ако не си част от нашата главна прокуратура де. Тогава съвсем си върви.

Да си кралица, може да звучи много примамливо за милиони момичета по света на преклонната възраст от 3 години и половина, но истината е, че кралуването крие и известни неудобства. Например Елизабет II е напълно лишена от насладата да изстреля във Фейсбук: „За да помогнете на Борис Джонсън да започне да различава екселски таблици от шотове текила, моля, изпратете СМС на кратък номер 19121 с текст PARTYANIMAL“. Или пък съвсем неутралното: „Глори, глори, Ман Юнайтед“, последвано от емотикон на медал.

Освен това, ако си кралица, може и да си решила да кръстиш първородната си дъщеря Никол-Косара, но освен с обичайните две баби ще трябва да се бориш още и с една сюрия роднини, повечето от които починали, а също и с името на династията. Така съвсем естествено финалното наименование на първия ти наследник може да звучи ей така: „Ружа Влахина Груда Красна поляна“, и ти да нямаш многомного думата по въпроса.

Колкото до семейните почивки на британската кралица, те също са, да кажем, малко различни от тези на хората с обикновена червена кръв. Като за начало, двама директни наследници на трона не могат да пътуват с един и същи самолет. Значи следващия път, когато мрънкате, че „Уиз Еър“ са долни безсрамници и от полет с първоначална цена 18 евро на посока накрая ви таксуват 670 евро на човек заради „административна такса“,  се сетете за Елизабет II. Ако се намирахте на нейно място и имахте 4 деца, трябваше да купите... ами 5 билета за 5 различни полета, за да спазите това правило. Ако все пак сте някакъв върл фен на „Игра на тронове“ и сте твърдо решени да се доберете до остров Локрум и да покажете на децата тоя Железен трон отблизо, както между другото направи и Елизабет II в Белфаст, то бъдете сигурни, че само ще си го гледате. Защото на английската кралица не ѝ се позволява да седи на чужди тронове. Камо ли на толкова неудобни.

Но ако ей така напук, въпреки това се настаняхте на трона, то не си представяйте да се опънете удобно и както ви се прииска, подобно на Мадона по време на гостуването ѝ при Джими Фалън. И нямам предвид просването ѝ върху бюрото му. Това, по-невинното, на дивана също не би ви било позволено. Просто краката и коленете на една кралица трябва да седят събрани в такива случаи, а не кръстосани, и още по-малко върху нечие бюро. Правило, което очевидно не важи за кралиците на попа.

Но ако кралските колене трябва да стоят едно до друго на официални събития, то същото не може да се каже за кралицата и обозепочившия ѝ съпруг по време на 73-годишния им брак. Той винаги е вървял малко след нея на всички тържествени събития. Нещо като „Спийди“ и очаквания им час за доставка.

Но нека се разберем, има си и някои предимства в това да бъдеш кралица на Великобритания, и то не очевидните като тоалети, персонален поет или възможността да посветиш Люис Хамилтън в рицарство. Нито правото да пътуваш без паспорт – да, поради същата причина, поради която и можеш да шофираш без книжка. Всъщност Елизабет II е единственият човек в кралството, който празнува рождения си ден два пъти в годината. Е, сигурно и Борис Джонсън, но той единия вероятно го брои за работна среща. И докато ние обикновено организираме партитата за рождените си дни през първия уикенд след реалната ни рождена дата поради съвсем битови причини, то кралицата ги планира  от април направо за юни, просто за да е по-приятно времето. Практична жена! А ако някой път стигнете до извода, че мъничко сте прекалили с празнуването с няколкото бутилки дванайсетгодишен „Чивас“ в клуб „Карусел“ и абсолютно ненужните 3 табли с шотове към 1 часа, то помислете за кралицата. Тя празнува с над 1000 войници, повече от 200 коня и към 400 музиканти. После Тодор Славков се бил раздавал много по партита.

Що се отнася до домашните любимци, Елизабет  II и тук не играе на дребно. Освен добре познатите коргита, по закон от 1324 г., създаден от крал Едуард II, тя трябва да се грижи за всички лебеди, китове, делфини и есетри, обитаващи крайбрежните води на Англия и Уелс. Звучи доста удобно за някой от пътите, в които детето ви поиска да си вземете домашен любимец: „Ама, маме, нали вече имаме около няколко хиляди лебеда и стотина-двеста кита“. И готово.

И ако тези предимства не са ви достатъчни, то трябва да знаете и следното. За английската кралица винаги има място във филм на Бонд, пък било то и късометражен. На 86 години тя успя да се превърне в момиче на Бонд, и то „най-запомнящото се към момента“, както ѝ се подмазаха от Британската академия за филмово и телевизионно изкуство.

Е, какво ще кажете, бихте ли искали да сте на Нейно място?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР