Леля approved

Или как самоиронията и свободолюбието на Йоана Йокко, автор на книгата „50 здравословни рецепти“, я доведоха до успеха

Люба Вангелова 12 July 2022

Снимка: йоана йокко

Йоана е от Русе, но отдавна живее в София. Красива е, млада, упорита, едновременно сериозна и забавна, готова за авантюри, които, ако й липсват, си ги създава. Майка на двама тийнейджъри, момче и момиче, тя е любимка на почти 93 хиляди последователи в Ютюб и на 98 хиляди в Инстаграм. Симпатичната й самоирония стига дотам, че сама се е титулувала „Леля“.

В типичния за нея стил обяснява: „Повечето хора, създаващи съдържание в социалните мрежи, са с по 10-15 години по-млади от мен и това добре ми лепна“. Признава, че чувството за хумор прави живота по-лесен. Ако изгледате поне едно нейно видео, ще разберете: тя не приема повечето ситуации твърде сериозно и винаги се опитва да види забавната страна на нещата.

Йоана Йокко е автор на книгата „50 здравословни рецепти“, която ни убеждава, че можем да се храним здравословно лесно, икономично и вкусно. Първият тираж е разпродаден за часове, но и към този факт авторката й се отнася някак доста лежерно.

Интересно ми е да разбера какво я накара да събере 50 рецепти в книга, въпреки че има толкова много кулинарни издания на пазара: „Последователите ми от години проявяват интерес към начина ми на хранене и към това как готвя – нищо не съм искала да доказвам, а само да споделя с тях“. Обратната връзка е направо бурна – Йоана постоянно получава снимки и съобщения, свързани с някоя от рецептите й в книгата.

ЗДРАВОСЛОВНОТО ХРАНЕНЕ ВЛИЗА В ЧАТ

По този път самата тя не е поела безпроблемно: „Винаги съм изпитвала интерес към здравословното хранене, но невинаги съм имала добри навици“. Резултатът бил анемия и престой в болница на системи. Тогава била на 25. Решила изцяло да промени нещата и да прави всичко възможно, за да се чувства добре в тялото си и със здравето си. Така се появяват и експериментите с храни, по които се увлича доста. И до днес.  

Вероятно децата й ще последват примера й в храненето, макар че Йоана не ги ограничава в нищо: „Правя им супи, манджички, нормални неща. Единствено не обичат морски дарове и риба. Любими са им едни бисквити от книгата – с портокал, канела и черен шоколад. Дъщеря ми вече ги прави сама“.

Донякъде изненадващо за мен признава: „Много малка част от деня ми минава в мислене за храна“. Трезвият й поглед проличава и в мнението на „Леля“, че няма вълшебна храна, която да е панацея за здравето и емоционалния ни баланс. Просто когато се храним здравословно, това помага. Чудя се в такъв случай какво мисли за детокса: „Детоксът в тялото се осъществява от черния дроб, бъбреците и донякъде белия дроб. Храната сама по себе си не може да ни детоксикира, но може да се храним по-чисто и леко, за да не натоварваме органите си и те да си свършат работата“.



ЗА ЖИВОТА С УСМИВКА

Ако някой иска да се оправдава с липсата на подкрепа от семейството си за здравословно хранене, Йоана не е човекът, който ще се съгласи: „Аз лично подкрепа и разрешение не съм търсила от никого (Смее се.), реших и действах!“. Според нея промените всеки трябва да направи на първо място в себе си, а това може да мотивира околните и близките да го последват. И без упоритост не става. Йоана е явното доказателство, че „Ако искаш, можеш!“ – създала е начин на хранене, който е приемлив за цялото семейство, превърнала е хобито си в бизнес, написа книга и дори снимките за нея е направила сама.

Интересно ми е дали някъде в този процес е имало момент, в който й се е искало да се откаже. Застрелва ме с изречението: „Отказването не е на дневен ред!“. И няма как да бъде, тъй като според думите й човек, „открил своето нещо, няма проблеми в това да бъде упорит“. За Йоана такова нещо са самите влогове, които публикува редовно в Ютюб канала си Yoana Yokko, въпреки че все повече не й достига време за снимането им.

На пръв и на следващ поглед става ясно, че отношението й към нещата е изкушаващо лежерно: „Дори не мога да си представя противното. Да си щастлив и спокоен не значи, че нямаш проблеми, а че не ги приемаш твърде емоционално. Аз се фокусирам върху решението им“. А рецептата й за щастие е проста – личностно развитие: „Когато човек се грижи за света в него и около него, се чувства удовлетворен и щастлив“. И прилага това във всеки свой ден от живота си, който е същият, какъвто е бил, преди да издаде книгата си и сега да разказваме за нея: „Не се взимам насериозно, не ходя по светски събития, ежедневието ми не се е променило“.



„ХАРАКТЕРЪТ ГО ПРАВИ ВЪЗМОЖНО!“

Дори съвсем кратко общуване с Йоана е достатъчно, за да усетя силен характер – в крайна сметка тя е жена, която пътува сама с автомобил из Европа, самоиронизира се, взима решения смело. Ясно е, че тази сила не е изкована за един ден: „Постоянно се предизвиквам и се поставям извън зоната си на комфорт. Така с годините човек става все по-смел, решителен и уверен“.

В едно от последните си видеа Йоана казва, че иска да направи промени в живота си (това не ни изненадва, нали?). „Решавам и действам!“ Във въпросното видео споделя, че иска да намали вещите си поне със 70%, както и да си купи ван/кемпер (вече си го купи) и да пътува повече. „Последните години работя много, всъщност за три години нямах нито един почивен ден. Не ме мотивира това, че мога да си купя скъпи вещи или да почивам в 5-звездни курорти. Работя за свободата си. Свободно да разполагам с времето си и да пътувам по света със семейството си.“ Това е най-отличителната характеристика в Йоана – свободолюбивият й дух. И точно това тя самата най-много харесва у себе си: „Свободата да правя каквото искам, без да ми пука за мнения и без да ме е страх от провал“.

Няма как да не се появяват стрес и напрежение, но с тях Йоана се справя с медитация, разходки сред природата и с практикуването на любимите й хобита – вече знаем, влогването е сред тях. Не й се е случвало да „изяжда“ стреса, както е модерно да се казва напоследък. Излъчва енергичност, ентусиазъм за живот, свежест и като че младостта й тепърва ще разцъфва. Дали е благодарна на гените си, или начинът на хранене помага за това: „Начинът на живот е много по-голям фактор от гена. Да не се ядосваш и задълбочаваш в глупости е ключово според мен. Когато човек е здрав и щастлив, той излъчва живот, лекота и младост“.

За финал поздравява читателите ни с любимо си твърдение: „Хората се отказват от нещата, които искат най-много, заради неща, които искат в момента“. Така че съветът й към всички е да следваме мечтите си, а не моментните удоволствия.

Помолих я да ни подари и своя любима рецепта – избра една 10-минутна:

Продукти: 1 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 голям морков, 200 г спанак, 200 мл растителна сметана, 100 г твърдо тофу, сол, черен пипер

Приготвяне: В тиган сотираме ситно нарязаните лук и чесън, след 2-3 минутки добавяме настъргания морков, спанака, растителната сметана и подправяме със сол и черен пипер. Оставяме под капак на тих огън за 5 минутки, след което слагаме и настърганото тофу, разбъркваме добре и оставяме под капак за още 2-3 минутки. Сервираме.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР