Бижута между Ада и Рая

Адриана Попова 02 July 2022

Малко ателие в древния център на Рим, на площадчето пред Пантеона, е отрупано с изящни фигурки, бижута в бароков стил, репродукции на животни, емайлирани елементи, камъни с различен цвят и големина. Тук от 1968 година работи Диего Перкоси Папи, самоук бижутер с божествена дарба да създава красота.

Бижутата му имат широк кръг почитатели, сред които аристократи, кралски семейства и много представители на света на киното и модата.

Носили са ги актриси като Джуди Денч и Мишел Пфайфър (в „Убийство в Ориент експрес“), Кейт Бланшет (в „Елизабет: Златният век“), Летисия Каста, София Лорен, Изабел Юпер. Работил е с режисьори като братя Тавиани, Кенет Брана, Шекхар Капур.

Открива ателието си едва двайсетгодишен. Съчетава древни техники с модерни инструменти и така си изработва уникален личен стил, наситен с цветове и детайли. Изучава майсторството на ренесансовите златари, запленен е от техниката, наречена „клоазон“, с която създава великолепни разноцветни емайли върху основа от благороден метал.

Влюбен в наследството на архитектите Бернини и Боромини, украсили обожавания от него Рим с бароковото си изкуство, той създава истински шедьоври на бижутерския занаят, включително църковна утвар, декоративни предмети и аксесоари за висшата мода. Наградите му са буквално стотици, вписан е в Златната книга на италианското занаятчийско майсторство и е смятан за гарант за италианското съвършенство в изкуството и занаятите.

Всеки предмет, излизащ от ателието му, е неповторим, направен след внимателно наблюдение на човека, комуто ще принадлежи. Диего Перкоси Папи може да говори за огърлица или пръстен, за брошка и гривна, както поет би рецитирал стиховете си – изброявайки с наслада имената на материалите: злато, абанос, камъни от вулкана Стромболи, които е събрал със съпругата си Мария Тереза, корали, перли, тюркоази, аметисти, сапфири и лапис лазули.

С изложбата му с бижута, вдъхновени от „Божествена комедия“, Посолството на Италия и Италианският културен институт отбелязаха в София 700 години от смъртта на Данте Алигиери. Самият Диего Перкоси Папи се запознава с произведението на Данте, когато едва 6-годишен получава подарък от майка си – купено от пазара издание с прочутите илюстрации на Гюстав Доре.

Изложбата трасира литературния път на Данте от Ада през Чистилището към Рая със специално изработени бижута, оръжия и религиозни предмети. Инсталациите, които включват фигурите на подземния лодкар Харон, на ужасните Еринии (Фуриите) и Минотавъра, на Беатриче, са направени от Джулиано, сина на Диего, докато всички табла са на дъщерята Валерия.

Интересното е, че фигурата на Беатриче, която води Данте в Рая, е облечена в рокля в ренесансов стил, ушита от старинен бял кенар, издирен в Копривщица по идея на Ирина Дилкова, куратор на изложбата.

800 часа ръчна работа са били необходими за изработката на най-скъпия сред скъпите предмети в изложбата – „Тронът на Мария“, възпроизвеждащ картина на съвременник на Данте, Симоне Мартини. Миниатюрата, изобразяваща небесния триумф на Богородица, е изрисувана с маслени бои върху мед и поставена в украсена със скъпоценни камъни златна рамка върху звездообразно „краче“ от лапис лазули. Най-ценните инструменти в работата ми са изкуството, културата и историята, казва Диего Перкоси Папи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР