77 билки плюс твоята половинка

На Еньовден

Елка Влаховска 24 June 2022

Снимка: издателство „Ракета“

Част от лечебните билки, включени в богато илюстрираната книга „77 и половина чудни растения“ на Георги Мишев и Елионора Недялкова, са широко познати, а други са били известни основно на носителите на магически знания.

Ето защо от нея можем да научим за лечебните свойства както на често използвани и отглеждани в градините подправки като девесил, калоферче, мащерка, мента, риган, така и на по-незнайни „лечители“ като омайниче, повет, бял оман, еньовче, зайча сянка и много други.

Броят на включените видове е продиктуван от народно предание. Според него, след като човекът бил сътворен от кал и оставен да съхне, дяволът надупчил тялото му на 77 места, а Бог запушил дупките с различни треви. Въпреки това винаги се намирала болест или пролука, през която душата да напусне тялото.

Затова според вярванията имало половин неназована билка, която се откривала по специален начин. Събирачът затварял очи и с ръце зад гърба си откъсвал произволно растение, което след това с нож разрязвал на две половини. Едната половинка се считала за дадена от добрата случайност и се ползвала като добавка към някоя от останалите 77 билки.

„Нека всеки открие своята половинка билка, която благодарение на добрата съдба да бъде в помощ на тялото и душата“, пожелава на читателите Георги Мишев.

Георги Мишев е доктор в областта на културно-историческото наследство с фокус върху изследване на античните религиозни практики, магическите ритуали и обреди на народите на Балканите.

Елионора Недялкова е инженер биохимик, народен лечител и познавач на българските билки. Всички рецепти за приложение на билки, билкови смеси, алкохолни извлеци (тинктури) и мехлеми (помади и мази) са проверени от нея и са минали теста на времето. Записани са от старите лечители, при които се е обучавала през годините.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР