Робърт Патинсън - магнетичен и енигматичен

Той със сигурност е един различен Батман – далеч от идеята за атлетичната бойна машина, раздаваща справедливи ритници из потайностите на Готъм Сити, която в свободното си време живее в мистериозен мрачен замък и все се заплита в истории със страхотни жени

Ирина Иванова 15 June 2022

Той със сигурност е един различен Батман – далеч от идеята за атлетичната бойна машина, раздаваща справедливи ритници из потайностите на Готъм Сити, която в свободното си време живее в мистериозен мрачен замък и все се заплита в истории със страхотни жени. Противно на очакванията обаче Робърт Патинсън разсече един от най-известните комиксови герои на две и ни даде много истинска супергеройска драма, много повече Батман и много по-малко Брус Уейн (двете лица на Човека прилеп), отколкото очаквахме от него.

Новият „Батман“ на режисьора Пол Рийвс триумфално шества из световните киносалони, трупайки не само боксофис от стотици милиони долари, но и фенски възторг – „най-добрият Батман филм“, „най-дълбокият“, „най-кинематографичният“.

Робърт Патинсън пък много бързо си спечели артистичното име Робърт Батинсън, което вероятно показва до каква степен феновете на поредицата за Батман го приемат за новото превъплъщение на своя герой. Все пак никой до този момент не направи подобна игра на думи с имената дори на най-известните предишни Батмани – Майкъл Кийтън, Крисчън Бейл, Джордж Клуни, Бен Афлек, Вал Килмър.

35-годишният актьор започна кариерата си в хитови филми като „Хари Потър и Огненият бокал“ и „Панаир на суетата“, но се превърна в световна звезда през 2008 г., когато на екраните излезе първата част от романтичната вампирска сага „Здрач“ по романите на Стефани Ма-йер, истинска тийнмания. Двамата с партньорката му във филма Кристен Стюарт имаха петгодишна връзка, прекъсната през 2012 г. от публичен, невъобразим дори за мащабите на Холивуд скандал. След него Патинсън спусна още по-плътна завеса над личния си живот. Какво се случва зад нея е пълна мистерия. И това е толкова в стила на Батман!

Все пак някои факти остават на светло.

1. Момчето кукла. Като дете Патинсън прилича много повече на момиче, отколкото на момче – грацилна фигура, прозрачнобяла кожа, дълги извити мигли, големи светли очи. По-големите му сестри Виктория и Лизи „използват“ горкото дете за своя кукла, обличат го в свои дрехи и му правят момичешки прически. Дори му дават момичешко име – Клаудия. Именно андрогинната визия му носи доста добри хонорари, когато в самото начало на кариерата си работи и като модел. „В момента, в който започнах да приличам на мъж обаче, престанаха да ме търсят“ – казва актьорът.

2. Един неосъществен рапър. В тийнейджърските си години мечтае да стане музикант и рапър, но когато на 13 години попада в училищната театрална студия, разбира, че единственото, което наистина иска, е да бъде актьор. В началото патологичната му притеснителност се оказва голяма пречка, но той я преодолява, като излиза на сцена колкото може по-често. Все пак не изоставя напълно мечтата си за музикални изяви и участва със свои парчета в саундтраците на много от филмите си, включително и в този на „Здрач“.3. Лошо момче. Макар че не става рапър, Патинсън все пак успява да си спечели имиджа на лошо момче. Той е доста слаб ученик, въпреки че родителите му печелят добре (баща му внася винтидж коли от Америка, а майка му работи в модна агенция) и го записват в сериозно частно училище, от което скоро е изключен. Работата е там, че след като намира себе си в актьорството, Робърт се оставя в ръцете на тийнейджърските си демони и г-н и г-жа Патинсън често са привиквани при училищния директор. Веднъж бъдещата звезда е спипан да продава на съученици еротични списания, които отгоре на всичко бил задигнал отнякъде.

4. Най-красивият в света. През 2009 г. изданието Vanity Fair му връчва титлата „Най-красивият мъж в света“. Всъщност Робърт Патинсън редовно присъства в подобни класации, включително и в тези за най-стилни и добре облечени знаменитости. Признава обаче, че се чувства най-добре у дома, на дивана, по анцуг, а лъскавите черни смокинги и червените килими го побъркват от стрес.5. Скъперник. Патинсън умее да печели пари, но умее и да ги пести. За разлика от своя герой в „Батман“ Брус Уейн той никога няма да похарчи цяло състояние за мегаломански замък и футуристичен батмобил. Филмите от сагата „Здрач“ носят на актьора около 100 милиона долара. Какво си купува с тях ли? „Лично за себе си похарчих 1500 долара за една кола на старо“ – казва той, допълвайки, че тя му върши отлична работа, както и че по принцип ненавижда шофирането. Вярваме обаче, че се шегува и все си е купил някое и друго имение с басейн. Все пак едва ли живее в гарсониера в Ел Ей!

6. Изневяра. Когато се запознава с Кристен Стюарт на кастинга за „Здрач“, Патинсън е на 20, а тя – на 16. Режисьорът, кастинг директорът и продуцентите веднага усещат химията между двамата и признават, че е било много трудно да ги държат далеч един от друг извън снимачния процес, при все че Стюарт тогава била непълнолетна и всички можели да си имат големи главоболия, ако „нещо се случи“. Нещото все пак се случва и след като дълго време отричат, че са нещо повече от приятели, Робърт, Кристен и Мечка (кучето на Патинсън) заживяват заедно. Предизвикателствата на публичната връзка, славата, таблоидите, както и фактът, че са много млади и неопитни, оказват своето влияние и през 2012 г. избухва голям скандал – Кристен Стюарт е снимана от папараци в прегръдките на режисьора Рупърт Сандърс, с когото работи във филма „Снежанка и Ловецът“. Снимките са навсякъде, двамата с Патинсън се разделят, като всеки от тях преживява много тежко публичния линч и унижението. В края на годината успяват отново да намерят път един към друг, но очевидно не преодоляват случилото се и през 2013 г. се разделят окончателно. В личния живот на Патинсън следват официално непотвърдени кратки връзки (например с Дилън Пен, дъщерята на Шон Пен и Робин Райт), както и официално потвърдени такива – с изпълнителката с артистично име FKA Twigs и с модела Суки Уотърхаус, бивше гадже на Брадли Купър. Доколкото е известно, Робърт и Суки са все още заедно и в момента са се установили в Лондон. Тук е мястото да уточним за объркалите се – Патинсън е англичанин, роден е в Лондон, не е американец.7. Отказва етикетите. Когато става звезда, журналистите моментално му лепват етикета „новият Джуд Лоу“. Патинсън обаче успя да избяга от него. Най-вече заради собствените си нестандартни и високорискови избори на роли. Около драмата с Кристен Стюарт актьорът решава да се оттегли от комерсиалното кино и се отдаде на авторски проекти на големи независими режисьори като Дейвид Кроненбърг, с когото прави два филма – „Космополис“ и Maps to the Stars, с Вернер Херцог („Кралицата на пустинята“), с Клер Дени (High Life), с Робърт Егърс („Фарът“) и др. „Батман“ е всъщност голямото му завръщане в А листата на блокбастърите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР