Шопинг терапия за природата

С новата Wildlife Impact дебитна карта

09 June 2022

Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово

Снимка: личен архив

Добрата новина е, че каузата за зелена планета влиза в сърцето и дома на все повече хора, а сега и буквално в портфейлите на милиони български потребители.

Все повече хора от различни поколения са категорични в убеждението си, че героинята на Доуди Смит от романа му „101 далматинци“ Круела де Вил и палтата ѝ от кожа на далматинци вече нямат място в света, в който искаме да живеем, да работим и да творим.

Само за последните двайсет години от еуфорията пред стъписващото изобилие и препълнените молове преминахме към ново разбиране за смисъла на лайфстайл потреблението – вече си изцяло в тренда, ако членуваш в група за размяна на дрехи втора ръка, ако гардеробът ти се побира в една „капсула“, ако пазаруваш в платнена торба, ако шофираш електрически автомобил за споделено ползване и си наливаш олио и натурален сапун в стъклени буркани. Малките магазинчета с кошове за намалени дрехи от 90-те днес съвсем не са признак на недоимък, а въпрос на мисия, принадлежност и поет ангажимент към живота и здравето на нашата планета, а оттам – и на всички нас.

Времената на свръхконсуматорство, „предозиране“ с дрехи и вещи, бърза храна, свръхмощни двигатели за свръхвисоки скорости ускориха не само ритъма на нашето ежедневие, но и пулса на планетата. Този дисбаланс очевидно влияе унищожително върху природата. А тя има механизми да се възстанови, но опасното е, че може и да не включва и нас в плановете си. Температурата на Земята се повишава и е добре да знаем, че тя невинаги е била такава, както и че човек може да живее комфортно и при все това да се радва на биоразнообразие и изобилие.
Добрата новина е, че „зелената“ кауза на синята планета влиза в сърцето и дома на все повече хора, а сега и буквално в портфейлите на милиони български потребители.

За всяка издадена карта Mastercard Wildlife Impact Банка ДСК и Mastercard даряват един долар на международната организация Conservation International, за да помогнат за опазването и възстановяването на местообитанията на дивите животни.
Банка ДСК, Mastercard и световната организация Conservation International ти дават възможност да бъдеш част от промяната и да подкрепиш Програмата за опазване на дивите животни, като просто си извадиш Wildlife Impact дебитна карта. Тя е направена от 85,5 рециклирани и рециклируеми материали от ново поколение IDEMIA, един от иновативните доставчици на материали, покрили изискванията на Mastercard за доказано намаляване на въглеродния отпечатък над 60%.

През последното десетилетие се очерта още една тенденция, която се забелязва в почти всяко домакинство – нарастването на дигиталните плащания като по-удобни, сигурни и спестяващи ресурси. Ако на картата на света могат да бъдат отбелязани все повече места, които попадат в тревожната статистика, свързана с изчезването вследствие на климатичните изменения на цели видове диви животни и растения, то в портфейла или смартфона на почти всеки от нас има една друга карта, която може да се изправи срещу проблема.

От 1 април Банка ДСК издава във всички офиси, чрез онлайн банкиране ДСК Директ и Кол център дебитна карта Mastercard Wildlife Impact Card. Партньорството на двете компании със световната организация Conservation International дава възможност на България да стане първият европейски пазар, който се включва в Програмата за опазване на биоразнообразието на планетата.

„Всяка година по света се произвеждат 30 млн. кг платежни карти от PVC, които наричаме „пластики“. Теглото им се равнява на теглото на 5000 възрастни слона. Къде отиват тези карти след изтичането на валидността им? В боклука, а оттам – в природата, където ще останат векове наред – повече от 400 г. Вярвам в технологиите и вярвам, че те могат да се превърнат в спасителния ни пояс в следващите няколко години. Силно ангажирани сме в създаването на ново поколение продукти, иновации, оформяне на ново потребителско поведение, което е част от решението, а не част от проблема“ – казва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Планът е до 2030 г. този проект да обхване приоритетни територии, равняващи се на 40 милиона хектара земя и 4,5 милиона квадратни километра водни площи в целия свят. Освен с материала, от който е направена, картата дава възможност на клиентите, които я избират, да се включат в опазването на 2000 критично застрашени вида, в това число африкански горски слон, черно-бял гривест лемур, жълтоопашата вълнеста маймуна и панголин.

Естествените климатични решения са в основата на работата на Conservation International. Това са действия, които запазват, възстановяват или подобряват използването или управлението на екосистемите, като същевременно поддържат способността им да абсорбират и съхраняват въглерод от атмосферата. Естествените механизми в природата могат да ни осигурят минимум 30% от пътя към решаването на климатичната криза, като същевременно предоставят множество допълнителни предимства – като филтриране на прясна вода и осигуряване на въздух за дишане. Още по-важното е, че природата може да направи това днес, при това – безплатно.

Надежда има. Има решения, има и желание за промяна. Остава ни увереността, че не сме закъснели безвъзвратно и имаме силите и ресурсите, с които да поемем по нов, много по-добър и чист път на човешко развитие, което не вреди на природата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР