АББА за първи път заедно от 36 години насам

Четворката се събра за първия им от серията концерти, в които на сцената ще има специално създадени техни аватари

eva.bg 27 May 2022

Снимка: getty images/guliver

За първи път от 36 години насам членовете на легендарната шведска група АББА се появиха заедно на публично събитие.

И нямаше как Агнета, Бьорн, Бени и Ани-Фрид да не застанат пред фотографи, журналисти и фенове. Все пак поводът е първият от серията им концерти по случай тяхното голямо завръщане. Лайфовете обаче ще са революционни, защото четиримата ще бъдат заменени от виртуални аватари.

800 аниматори от цял свят участват в създаването на дигиталните аватари на AББA, тъй наречените Аббатари. Работата по тях отнема пет седмици, в които шведската четворка работи по осем часа в Ийлинг Студиос в Лондон. Записват 24 песни, както биха ги изпълнили на сцена, но пред екип от 75 души с компютри и камери. Планира се концертът да продължи 90 минути.

Бьорн и Бени са принудени да се обръснат за първи път в живота си от 50 години насам. Четиримата са облечени в специални костюми с електроди, каски и движенията им се записват. Върху тях се наслагват движенията от някогашните им изпълнения. След това Уейн Макгрегър обучава млади дубльори и са създадени виртуални фигури с помощта на специална технология, подобна на използваната във „Властелинът на пръстените“.

АББА на сцената ще изглеждат като състава от 70-те, защото според тях хората са свикнали да ги виждат така, както са били в старите им записи.

В момента Бени е на 75 години, Агнета е на 72, Ани-Фрид е на 76, а Бьорн на 77. В галерията ни вижте как изглеждаха сега, по време на срещата им с фенове и журналисти в Лондон. А на концертите ще се насладим на машината на времето, която ще ни върне с няколко десетилетия назад.

Може би не всеки дом в Швеция има Библия, но със сигурност ще намерите поне един албум на АББА” New Musical Express
Повод за голямото завръщане на АББА е излизането на новия им аблум Voyage през миналата година. Първият от серията концерти ще е довечера. Планирани са обаче да продължат до 2025 година, ще се изнасят в специална конструирана за целта зала в Лондон, наречена ABBA Arena. Предвиждат се по осем концерта седмично.

Пътешествието на АББА продължава и е толкова хубаво, че всички може да сме част от него.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР