ABBA - пътешествието продължава

„Според старо поверие в музикалната гилдия – усмихва се Бьорн Улвеус – между два албума на една група не трябва да има повече от 40 години.“ Шегува се, разбира се, защото точно толкова време мина между последния студиен албум на ABBA – The Visitors, и новия им, който вече е на пазара – Voyage.

Лилия Илиева 29 January 2022

През следващата година предстои серия техни концерти, за които шведската четворка строи специална Арена в Лондон. В английската столица през 1974 г. Агнета, Бени, Бьорн и Ане Фрид (Фрида) спечелиха Евровизия с песента си Waterloo и така започна световната им слава. Пътешествието на ABBA продължава.

Той би могъл да си представи, че след 40 години можем да се съберем отново, да запишем албум, все още да сме най-добри приятели и да се наслаждаваме взаимно на компанията си?“ – възкликва Бьорн. Когато Бени Андершон му изсвирил на пиано мелодията на първата песен от новия им албум – „I Still Have Faith in You“ („Все още вярвам в теб“), той знаел, че в нея ще става въпрос за самите тях.

Много време е изтекло от последната им телевизионна поява през ноември 1982 г. в „Късното сутрешно шоу“ на Ноел Едмъндс по Би Би Си.

Тогава четиримата представят албума си с хитове „АBBА Greatest Hits“. В интервюта разказват, че благодарение на това, че живеят в Швеция, никога не са били под сериозния натиск на известността си, дори когато са много популярни през 70-те. Не е имало истерия около тях и можели да работят спокойно. Макар в самото предаване да отричат слуховете за разпада на състава, те все пак са платили висока цена – славата вече е разрушила семействата им. И през 1981 г. и Агнета и Бьорн, които имат две деца, и Ани Фрид и Бени вече са разведени. В началото на 80-те интересът към групата чувствително намалява и те го усещат по продажбите на албумите си. Напрежението помежду им не позволява да довършат албума, върху който работят, затова издават колекцията с хитове. Не обявяват публично раздялата си, но седмици след шоуто тя е факт.

Агнета и Фрида продължават със солови кариери, Бьорн и Бени пишат музиката за  мюзикъла „Шах“ и подготвят каталога с песни за мюзикъла „Mamma Mia“. Четиримата се появяват заедно на премиерата му в Стокхолм през 2004 г. и на премиерата на филмовата адаптация през 2008 г. Тогава Бьорн твърди, че никога повече няма да пеят на сцена, защото парите не са фактор за тях и защото искат хората да ги помнят млади, пълни с енергия и амбиция. Освен това ABBA никога не са били почитатели на живите изпълнения. За десетте им години заедно са изнесли около 100 концерта. В автобиографията си Агнета споделя, че има сценична треска („Няма човек, който да се изправи срещу истерична тълпа и да не усеща тръпки по гърба си. Усещането се движи на ръба между празнуването и заплахата“). Има и страх от летене, след като частният самолет на групата е засегнат от торнадо по време на американското им турне през 1979 г.

Сигурно са били убедени, че концертите им са приключили. До 2016 г. Тогава Саймън Фулър – мениджърът на Spice Girls и Дейвид и Виктория Бекъм и създател на Pop Idol и American Idol, предлага на Бени Андершон ABBA да направят турне. Споделя му идеята си за виртуални концерти. Четиримата приемат и още същата година обявяват предстояща обиколка – „ново невероятно преживяване на виртуална реалност“. Бени и Бьорн обмислят да запишат две нови песни, след които решават, че може да направят още. „От самото начало бяхме наясно, че няма да опитваме да създаваме различна музика – обяснява Улвеус, – просто ще направим най-добрите песни, на които сме способни в настоящия момент. Написах неща, за които съм си мислил през последните 40 години, включих в текстовете съмненията, които съм изпитвал и които правят песните ни различни от тези от младостта ни.“
„И смятаме, че се получи нещо добро, доколкото ни стигнаха силите. А искахме да го направим, преди да сме умрели“ – допълва Андершон в типичния за групата шеговит стил.

Новият им албум включва 10 песни, една от които е коледна. Не са работили с Агнета и Фрида отдавна. Малко преди да влязат да записват в студио, Бени дори се колебае дали момичетата могат все още да пеят толкова добре. Когато влизат, всичко е точно както преди, все едно не са минали никакви години, не е имало никаква раздяла. Те просто са същите, връзката помежду им е каквато винаги си е била. Саймън Фулър изведнъж променя идеята си и им предлага телевизионно шоу по BBC или NBC. А ABBA вече са заживели с проекта. Свързват се с компанията за визуални ефекти Industrial Light & Magic, създадена от Джордж Лукас и притежание на „Дисни“. Industrial Light & Magic се съгласяват не само да изработят клипа на песента I Still Have Faith in You. В него се използва технологията, приложена, за да се пресъздадат Кари Фишър, Питър Къшинг и Марк Хамил като млади в много проекти, свързани с „Междузвездни войни“. Казват на групата, че могат да реализират записаното видео и на сцена.

И така е планиран първият концерт на ABBA през май 2022 г. Ангажиран е режисьорът Бейли Уолш, правил видеа на Massive Attack, модни ревюта на Алекзандър Маккуин и документални филми за артисти като Oasis и Даниел Крейг. Добавят хореографа на британския кралски балет Уейн Макгрегър, десетчленен състав от музиканти, сред които е Джеймс Райтън – фронтменът на Klaxons и съпруг на Кийра Найтли.

800 аниматори от цял свят участват в създаването на дигиталните аватари на AББA, тъй наречените Аббатари. Работата по тях отнема пет седмици, в които шведската четворка работи по осем часа в Ийлинг Студиос в Лондон. Записват 24 песни, както биха ги изпълнили на сцена, но пред екип от 75 души с компютри и камери. Планира се концертът да продължи 90 минути. Бьорн и Бени са принудени да се обръснат за първи път в живота си от 50 години насам. Четиримата са облечени в специални костюми с електроди, каски и движенията им се записват. Върху тях се наслагват движенията от някогашните им изпълнения. След това Уейн Макгрегър обучава млади дубльори и са създадени виртуални фигури с помощта на специална технология, подобна на използваната във „Властелинът на пръстените“. ABBA на сцената ще изглеждат като състава от 70-те, защото според тях хората са свикнали да ги виждат така, както са били в старите им записи.

В момента се строи концертна зала в Олимпийския парк в Лондон, кръстена ABBA Arena. Всичко това се финансира от самия състав. Първия ден при обявяването на шоуто сайтът им се срива от интереса на техните фенове за билети.

Първият концерт е планиран за 27 май 2022 на Арена АBBA. Албумът излезе на 5 ноември, от Polar Music International/UMG. EVA е партньор на Animato Music за представянето на албума в България.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР