Психоложката Ценка Местанска: Кашпировски отново в България тази есен

Лилия Илиева 10 July 2022

Снимка: Лилия Йотова и личен архив

Годината е 1989 г., когато Ценка Местанска гледа шестте сеанса на Анатолий Кашпировски по телевизията. И с майка й става чудо – много тежката мигрена, водеща я до състояния, заради които Ценка и сестра й се плашат, че може да умре, минава. Завинаги. Другото чудо, което прави впечатление на бъдещата психоложка, е как един полуизсъхнал фикус на стълбите избуява като в джунгла, след като майка й го полива с водата, заредена пред телевизора по време на сеансите.

Тогава Ценка се замисля как е възможно човек да въздейства от такова голямо разстояние. Слушам разказа й и признавам, че и аз като дете гледах Кашпировски с огромен интерес. Правех всичко, което руснакът, наричан от едни хипнотизатор, от други – човек на бъдещето и лечител, от трети – шарлатанин, нареждаше, но с мен не се случи нищо особено. При появата му по телевизията улиците опустяваха точно като по време на малкото интересни сериали като „Птиците умират сами“. Всичко, различно от схемата, в която живеехме, привличаше огромен интерес. Срещаме се с Ценка – да поговорим за предстоящото идване в България по нейна покана през есента на легендата от времето на Перестройката.

Минаха много години от онези тв сеанси на Кашпировски. Срещала си се с него на живо, лекувал те е лично, говорили сте. Как си обясняваш способността му да лекува и да зарежда вода от разстояние?

Тази способност е свързана със силата на мисълта. Ще ти дам пример от моето детство. На шест годинки бях със сестра ми на лагер в курорта Дружба на морето. На втория ден толкова ми домъчня за родителите ми, че успях да си предизвикам възпаление на апендикса, за да ме приемат в болница и нашите да дойдат.

Как точно се случи това?

Толкова ми липсваха! А тогава нямаше мобилни телефони. Не знаех как да им се обадя. И си спомних за разказа на моя роднина, как на внука й му се схванал кракът, после повръщал, закарали го в болница, оказал се с възпален апендикс, оперирали го. И на сутринта, като отворил очи, майка му и баща му били до леглото му. И аз исках да се събудя и моите родители да са до мен. Инсценирах всичко чуто. Заплаках, че ме боли кракът, описах всичките болки, а нищо не ме болеше. Викнаха линейка. Лекарите в болницата ме прегледаха, казаха, че съм за операция. Родителите ми веднага са изхвърчали да дойдат. На следващата сутрин ги видях до леглото ми. Лекарят им обяснил, че още 15 минути и апендиксът ми е щял да се пръсне. Бях предизвикала възпаление със самовнушение. Тогава си дадох сметка, че мисълта има огромно значение. С нея можеш да направиш много неща.

Не разбирам как точно лекува Кашпировски?

Според неговите обяснения, които човек може да прочете и в сайта му, неговата система на лечение се основава на анатомията на човека. Кашпировски обяснява, че хората умират заради повреждане на анатомията. Предизвикват го тревогите, на които сме подложени, напрежението, пониженията в настроението, умората. Те атакуват нервната ни система и духа ни и водят до функционалното разстройство. Кашпировски има способността да въздейства със силата на мисълта си и да направи настройка на ниво съединителна тъкан така, че да върне анатомията в здравословната й норма. През моя опит го обяснявам като „възкръсване или съживяване на матрицата памет–норма“.

В сайта ти пише, че си работила с Олимпийския ни отбор по спортна стрелба за Игрите в Япония.

И сега работя с тях онлайн или лично, когато са в Германия или в България. Правя им сесии, говорим преди техни състезания. Помагам им за концентрацията. Работя с новата и по-бърза, по-мощна формула на ТЕС (техника за емоционална свобода) – ютаптикс. С нея помагам и на хора да отслабнат, да откажат цигарите, да хармонизират дейността на щитовидната жлеза, епифизата, хипофизата, помагам за концентрация при децата, за емоционална интелигентност. Помагам на жени, които имат проблеми със забременяване. На 16 жени съм помогнала досега да забременеят.

Как точно?

Работим върху обратната връзка с органите. Различните емоции атакуват определени органи, влизат в резонанс с честотите им и предизвикват заболявания. Мъката например влияе върху белия дроб и щитовидната жлеза. Безпокойството и тревожността – на стомаха. Създавам формули, подобни на тези от таблицата на Луиз Хей, мисловни модели, които преценявам, че са необходими на хората в момента. Те ги изговарят, потупвайки определени точки на тялото, влизат в резонанс и повишават вибрацията на дадения орган. Създател на тази система е Робърт Смит. Завърших обучение при него в Оклахома през 2012 г. Една година съм учила как точно да съставям тези формули.

Струва ми се, че си отслабнала.

Около 7 килограма. Бях отслабнала още повече, без диета, след една тъй наречена творческа среща с Кашпировски през април миналата година в Москва. Тогава темата беше лекуване на алергии. Аз не мога да ям плодове, откакто се помня. Алергична съм. Той ме изкара на сцената. Носех парченце ябълка. Накара ме да го изям. Каза – падай. И знаеш ли колко интересно, като го каже, все едно краката ти омекват и наистина падаш. Лягаш на сцената. Всички ги „натръшква“. Докато лежат на сцената, си говори с публиката. Има видео с моето лечение на сайта му. И оттогава мога да ям спокойно ананаси, ябълки, мандарини, дори отслабнах.

И как изглежда Кашпировски на живо?

Прекрасно. В момента е на 82 години. Косата му все още е черна, без да я боядисва (същата коса има и синът му). Очевидно тренира много. Доста мускулест е. Има много силна харизма. И имаш усещане за сила в него. Бях и на лична среща. Обикновено отделя по 5-10 минути на всеки. На мен ми отдели 90. Кабинетът му е доста семпъл. Влизаш. Има едно бюро, едно легло. Попита ме на колко съм години. Без да искам, вместо на 50, му отговорих, че съм на 500. Започна да се смее. Усетих се и на шега уточних, че съм на 1000, но днес младея и изглеждам наполовина. Разказах му за болките, които имам в гърба. Бях взела аулин, преди да отида, толкова ме болеше. Направи ми масаж. След това ме накара да стоя около 3-4 минути пред него и ме гледаше в очите. Включи неговия начин на изцеление. Каза ми и няколко думи. По едно време започнах да усещам, че ми олеква. Помислих – може да е от аулина, който бях взела предварително, но това усещане продължи. Продължава и до днес. Чувствам се толкова добре, че изкачвам наведнъж стълбите до 14-ия етаж, където живея. Преди го правех на почивки. Имам много енергия, откакто не чувствам тази болка на гърба.

Само лечение ли ти прави? За какво говорихте толкова време?

Без да съм му казвала, че съм психоложка, ме усети веднага. Много се зарадва, че съм българка. Каза, че е бил в България – в София, във Варна. Каза, че се е срещал с баба Ванга. Аз не я познавам, но я уважавам дълбоко. За всички е ясно, че познаваше. Имаше си някакви торсионни полета, с които работи, и получаваше информация.

следваща страница »
2 КОМЕНТАРА
2
Лили
11 July 2022, 16:47

Обожавам го този човек, така както

1
Роза
10 July 2022, 22:41

Кашпировски и другите като него лекуват с демонични сили. Но наивните и заблудени хора му вярват. Да, наистина може да помага за дадена болест, но лекувайки едно, разболява друго, а най-вече душата.

ТВОЯТ КОМЕНТАР