19 предмета от Белград

Специално за читателите на EVA Екатерина Петрова – преводач и журналист по професия, автор на книгата „Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч“, споделя находките си по време на едномесечния си престой в Белград, зад които се крият интересни истории и идеи за места, които да посетим в сръбската столица.

Eкатерина Петрова 30 May 2022

Специално за читателите на EVA Екатерина Петрова – преводач и журналист по професия, автор на книгата „Нещотърсач: 44 (не)обикновени предмета от близо и далеч“, споделя находките си по време на едномесечния си престой в Белград, зад които се крият интересни истории и идеи за места, които да посетим в сръбската столица.

1. БЛУЗА YUGOCHIC (@loveyugochic). Забавно и носимо намигване към югоносталгията, осезаема не само в Сърбия, но и в други бивши югославски републики. Продавачката в магазина ме попита: „Koja veličina?“. Сдобих се и с още една такава блуза, но в небесно-синьо и с надпис Jadrochic. Впоследствие разбрах, че Адриатическо море на сръбски се нарича Jadransko more.

2. СТАРИННА ЧАНТИЧКА с посребрена дръжка и седефени пайети. Намерих я на щанд в закрития базар Katapult (@katapult_festival) в началото на търговската улица „Кнез Михајлова“, където освен антикварни предмети се продават традиционни сувенири и ръчно изработени дрехи и бижута. Според продавача чантата е на близо век, за което не съм сигурна, но наистина е толкова деликатна, че не смея да я използвам по предназначение. Вместо това я закачих на стената вкъщи като украса.

3. МАЛКА БРОНЗОВА СКУЛПТУРА на птичка (може би преспапие?), от същото място.

4. ШИШЕНЦЕ за пиене на ракия, което спечелих като награда по време на пешеходен тур из Белград (@belgradewalkingtours). Интересно е, че наименованията на български („юзче“) и на сръбски („čokanj“) са различни, макар и двете думи да произлизат от турски обозначения за мерки за обем на течности.

5. ЧАША за еднократна употреба от кафенето в Музея на Югославия (muzej-jugoslavije.org). Трите фигури с картечници в ръцете са взети от мозайката на фасадата на главната сграда на музея. Мозайката датира от 1962 г., когато в сградата се открива Музей 25 Май, по случай рождения ден на Тито. Впоследствие тя става част от комплекса на Музея на Югославия, основан през 1996 г., който включва и Къщата на цветята (където се намира гробът на Тито), и Стария музей, заобиколени от парк със скулптури. Впечатляващата колекция на музея включва архив със снимки, документи и лични притежания на Тито, над 4000 предмета, подарени му от политически лидери от целия свят (мярнах и инкрустирана бъклица от Тодор Живков), етноложки експонати от цяла Югославия, както и хиляди картини, скулптури, графики, рисунки и акварели на югославски художници от 20-и век.

6. МУЗЕЯТ също така притежава абсолютно уникална и главозамайваща колекция от над 20 000 ръчно изработени щафети с различни форми и от разнообразни материали от цяла Югославия, датиращи от периода между 1945 г. и 1987 г., които са били връчени на Тито по време на ежегодните масови чествания на рождения му ден, отбелязван и като Ден на младежта и спорта.

7. ДЕКОРАТИВНА ЧИНИЯ с илюстрация на съвременния дизайнер Братислав Миленкович (@bratislavm), създадена специално за Музея на Югославия и вдъхновена от естетиката на графичния дизайн в бивша Югославия между 1950 и 1990 г.

8. КЕРАМИЧНА ЧАША за кафе с елемент от същата илюстрация.

9. ЧАША ЗА КАФЕ от Асоциация KROKODIL, моите домакини по време на едномесечния ми творчески престой в Белград, чието наименование идва от съкращението “Knjževno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju”, тоест „Литературно-регионално събиране, което елиминира скуката и летаргията“ (@krokodil_engaging_words). Освен че редовно посреща писатели и преводачи от различни краища на Балканите и Европа, асоциацията организира ежегоден литературен фестивал и много други културни и политически значими събития.

10. КНИГИ от серията “Zajednička čitaonica” (krokodil.rs/zajednicka-citaonica), всяка от които третира определена тема чрез текстове на канонични югославски писатели и съвременни автори от бившите юго републики като Данило Киш, Дубравка Угрешич, Александър Хемон и Лана Басташич. Проектът е част от инициативата на Асоциация KROKODIL срещу разделението – с цел сегрегация, националистически и политически злоупотреби – на смятания до 1991 г. за общ сърбохърватски език.

11. ЧАША ОТ ЕТНОГРАФСКИЯ МУЗЕЙ в Белград (etnografskimuzej.rs) с рисунки на антични пръстени от музейната колекцията. По време на посещението ми там имаше страхотна изложба на ръчно плетени фолклорни чорапи – толкова красиви, че ми се прииска и аз да притежавам чифт. За съжаление, в сувенирното магазинче на музея, което отвориха специално за мен, чорапи не се продаваха. Закупих чашата от неудобство, с идея да я подаря на някого, но тя се оказа идеалният размер за сутрешното ми кафе.

12. ЧОРАПИ все пак намерих, и то на най-неочакваното място! Някак си успях да забележа сребристите ръчно плетени чорапи измежду главозамайващото количество ретро дрехи, бижута, купчини аксесоари и други джунджурии от 60-те, 70-те, 80-те и 90-те във винтидж бутика Šmizla (@vintage.smizla). Сега те също висят на стената вкъщи като украса.

13. БИЛЕТИ за Музея на Никола Тесла (nikolateslamuseum.org). Макар че Тесла е прекарал само няколко часа от живота си в Белград, тук има интересни модели на негови изобретения, както и лични принадлежности на изобретателя, част от които са изпратени от Ню Йорк. Бонус на моето посещение беше фотосесията, която двойка младоженци в булчинска рокля и смокинг си бяха организирали в музея.

14. ДВЕ БЛУЗИ от сръбския моден бранд Biliczki (biliczki.rs). Плетивата на марката са от изключително хубави материи като вълна, коприна, кашмир и вискоза, а цените им – особено ако уцелите sezonsko sniženje – са съвсем достъпни.

15. ГРИВНИ от мъниста и перли, от магазина Jevremova25 Concept Store (@jevremova25), който предлага интересна селекция дрехи, обувки и аксесоари от сръбски дизайнери. Открих магазина случайно зад ъгъла от ул. „Господар Jевремова“ № 25.

16. КОПРИНЕН ШАЛ от белградския бранд за ръчно изработени шапки и рисувани шалове Dulsineja (@dulsineja.atelier), зад който стои текстилната дизайнерка Дубравка Савич. Освен цветовата гама, всяка клиентка може да избере и дали шалът ѝ да бъде украсен с нарове, смокини, банани, или – както при мен – с круши.

17. КЕРАМИЧЕН МАГНИТ – беше ми поръчан специално от приятелка, която събира магнити от целия свят. Магазин The Belgrade Window също се намира в началото на пешеходната „Кнез Михајлова“, предлага голям избор от некичозни сувенири.

18. СЕРИЯ ПРИНТОВЕ с белградски „пейзажи“ от художничката Тамара Бранкович (@t.brankovic), които, заедно с оригинални нейни рисунки и скици, се продават в един от най-приятните арт магазинчета в града. Името на магазина Wunderkammer буквално означава „стая на чудесата“, или място, където са изложени любопитни неща. Магазинът предлага хубава селекция работи на местни художници, както и интересен избор от антикварни предмети за дома. Въпреки малката му площ човек може да прекара часове в разглеждането им. А когато приключи, да се разходи из останалите магазинчета, дизайнерски ателиета, художествени галерии и кафенета, разположени в така наречения Belgrade Design District, който се помещава в очарователно занемарен търговски център от 90-те.

19. КАРТИЧКИ с пухкави плувкини от художничката Барбара Димич (@ohnobarbara_art), също от Wunderkammer – „Русалка на легло“ и „Русалки с розови ботуши“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР