Minimal, Chic & Safe или изкуството на съвременната дерматология

23 April 2022

д-р Росица Денчева

Снимка: Дилян Марков

„Забравете за обемите! Забравете за шаблоните и клишетата! Бъдете себе си! Всичко друго оставете на нас…“ С тези думи ни посрещнаха в Дерматологична клиника REVERSE, когато за първи път седнахме в кабинета и попитахме, какво можем да очакваме след първичната естетична консултация. И няма да скрием – хареса ни подходът, хареса ни концепцията, хареса ни отношението и не на последно място, хареса ни крайният резултат – здрава кожа и естествено и красиво излъчване.
Съвременният прочит на естетичната дерматология - Minimal, Chic & Safe, и идеологията на д-р Росица Денчева и колегите й от клиника REVERSE е толкова лека и в същото време – толкова добре приложима във всеки един аспект от живота, че смело решихме да ви покажем другото лице на естетичната медицина – естественото, лишено от комерсиалност, чисто, свежо и много, много усмихнато.

На първо, второ… десето място – здравето!

За да е красива една кожа, на първо място тя трябва да е здрава! Тази концепция до такава степен e залегнала в основата на дерматологичната практика на д-р Росица Денчева, че днес, 22 години по-късно, се е материализирала в сърцето и ДНК-то на Дерматологична клиника REVERSE. И ако всички пътища водят към Рим, то само един е този, който ни води към красотата – здравето! „Когато през 2001 година придобих специалност по дерматология, бях наясно, че моята лична кауза ще бъде да помогна на всеки човек, който ме е избрал за свой лекар, за да постигне здрава кожа. И когато естетичната медицина стана част от практиката на дерматолозите и се заговори за естетична дерматология, вече знаех, че стремежът към здрава кожа ще бъде за мен в основата на бъдещата ми концепция за естетика, а именно постигане на красота чрез осигуряване на красива и сияйна кожа“, категорична е д-р Денчева.

Грижата за кожата е издигната отдавна в култ далеч не само от нея, но и от всички специалисти и дерматолози, с които днес споделя една мисия, призвание и работно пространство в клиника REVERSE. И може би именно това прави практиката им специална – общият огън, с който горят, и събирателната грижа и хуманно отношение, което имат към пациентите. „Не очаквайте от нас да направим големи скули по заявка, ако преди това не сме заличили белезите от акне! Не разчитайте на нас да възстановим линията на лицевия ви контур, ако не сме осигурили адекватна колагенова синтеза, която да уплътни кожата ви! Не се надявайте да направим най-актуалната процедура за подмладяване на лицето ви, ако преди това не сме диагностицирали ендокринното състояние на организма ви и не сме ви дали терапия, която да гарантира максимален ефект от антиейдж грижата!“, споделя още д-р Денчева.

Защо е важно да сме MINIMAL?

Стилът на дерматолозите в REVERSE е вече разпознаваем и би могъл да бъде описан с три прости думички – MINIMAL, CHIC, SAFE! „Подобно на творците, които създават минималистично изкуство в модата, ние, като специалисти, се стремим към минималистични и максимално естествени и естетични резултати. Светът в последните години се напълни с гротескни лица, които са злоупотребили със средствата на естетичната медицина. Това е и една от причините да кажем, че нашето разбиране за естетика е далеч от това“, разказва д-р Денчева. Или изкуството да бъдеш себе си, носейки житейската мъдрост на годините, но изглеждайки с 5, а защо не и с 10 години по-млад. Страхотно!

„За мен като лекар е важно да работя така, че да мога с удоволствие и гордост да кажа, че тези резултати са мои. И между всички белези на естетиката е важно да работим с максимална прецизност и неоспорима сигурност и безопасност за здравето на хората, които се доверяват на преценката ни“, споделя е д-р Росица Денчева.

Холистичният стил, прочит 2022 г.

За първи път се заговори за холистичен подход в естетичната дерматология преди 2-3 години, когато специалистите дадоха крачка назад, но само за да погледнат на човек като едно неразделно цяло, съставено от ум, лице и тяло. Защото всичко е свързано, защото всички носим различни белези – както ментално и душевно, така и физически. Защото времето трупа килограми от спомени и емоции, не само бръчки, които с лекота можем да коригираме. „Предпочитам да гледам цялостното състояние на тялото и ума. И за постигане на младежки вид за мен е от значение не само да възстановя загубения обем на лицето и да намаля мимиката му, която, естествено, става по-видима с годините. За постигане на младежки вид е от съществено значение намирането на хармония между вътрешното състояние – ендокринен и метаболитен баланс, и това, което е на повърхността – кожа, мимика, изразност, конструктивни особености на лице и тяло“, категорична е д-р Денчева. „За много от моите колеги същността на естетичната медицина е да хванат в ръката си спринцовка с ботокс или филър и да възстановят чрез ювелирна техника загубените обеми на лицето. Да направят пухкави устни, оформени скули и стабилна брадичка, следвайки съвременните естетични тенденции. Но както аз обичам да казвам за нашата работа в REVERSE – само това не е нашата игра!“, споделя с усмивка д-р Росица Денчева. „Ако не погледнеш човек в неговата цялост, нямаш шанс да постигнеш истинска хармония!“



Reverse Team-players

Какви специалисти открихме в Дерматологична клиника REVERSE – млади, усмихнати, респектиращи, амбициозни, перфектни. И ако в спорта соловата игра може да те изстреля на предни позиции, то в медицината, ако нямаш силен екип, с който да изминеш пътя напред, тогава често изпадаш от групата… и просто не играеш!

„В  медицината е важно на кого се доверяваш да бъде зад теб, когато заедно гарантирате максимално добрия възможен резултат чрез прилагането на съвременни познания и умения. Горда съм да кажа, че с колегите ми формираме перфектна симбиоза от познания и умения и те са подчинени на стремежа за постигане на перфектни резултати“, категорична е д-р Росица Денчева. Съгласни сме. С охота си записваме час за следващото ни посещение, а срещата ще бъде вече между пациент и лекар .

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР