Ренесансът на розите
04 January 2022
В семейството им има над 130 вида и хиляди сортове. Всички рози са годни за консумация и могат да се използват в чай, като някои сортове са по-сладки, докато други нагарчат.
Чаят се приготвя от ароматните венчелистчета или пъпките на розовия цвят, той е без кофеин и може да бъде чудесен заместител на някои от по-често срещаните топли напитки.
Богат е на галова киселина, антиоксидантно съединение с доказани антимикробни, противовъзпалителни и обезболяващи свойства.
Чаят от рози е богат и на антоциани, гликозиди, свързани с доброто здраве на пикочните пътища и очите, подобрява паметта и има доказан антиейдж ефект. Други феноли, които допринасят за антиоксидантната активност на розовия чай, са кемпферол и кверцетин.
Неслучайно напитката присъства в лечебните практики на аюрведа. В световен мащаб чаят от рози, познат от векове, преживява истински ренесанс.