Ренесансът на розите

04 January 2022

В семейството им има над 130 вида и хиляди сортове. Всички рози са годни за консумация и могат да се използват в чай, като някои сортове са по-сладки, докато други нагарчат.

Чаят се приготвя от ароматните венчелистчета или пъпките на розовия цвят, той е без кофеин и може да бъде чудесен заместител на някои от по-често срещаните топли напитки.

Богат е на галова киселина, антиоксидантно съединение с доказани  антимикробни, противовъзпалителни и обезболяващи свойства.

Чаят от рози е богат и на антоциани, гликозиди, свързани с доброто здраве на пикочните пътища и очите, подобрява паметта и има доказан антиейдж ефект. Други феноли, които допринасят за антиоксидантната активност на розовия чай, са кемпферол и кверцетин.

Неслучайно напитката присъства в лечебните практики на аюрведа. В световен мащаб чаят от рози, познат от векове, преживява истински ренесанс.  

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР