Сладолед от тиква и български шафран
Даниела Иванова 19 December 2021
Даниела Иванова живее във Франция вече 29 години, но автентичният български вкус, подправен с класически френски техники на готвене, я отличава като популярно лице в света на кулинарните блогъри у нас. Още интересни рецепти от Даниела Иванова може да откриете в Instagram: foodstyletdeco и Facebook: Кулинарията на Даниела Иванова
Необходими продукти за сладолед от тиква и български шафран
1 тиква
1 г български шафран
135 г + 100 г захар
300 мл течна сметана
650 мл прясно мляко
1 шушулка ванилия
200 г жълтъци от яйца
1 г сол
карамелизирани орехи с мед
АНГЛИЙСКИ КРЕМ: Поставете млякото да заври заедно с отворената шушулка ванилия и българския шафран. Разбийте жълтъците и захарта (135 г) до кремообразна смес. Добавете мляко към сместа, като непрекъснато разбърквате, отстранете шушулката ванилия. Изсипете сметаната обратно в тенджерата и загрейте сместа до 85°C, докато достигне консистенция на сос, и прецедете през фина цедка. Охладете сместа и след това я оставете да почине в хладилника.
ПЮРЕ ОТ ТИКВА: Обелете тиквата, изчистете я и нарежете на едри парчета. Поръсете със 100 г захар, покрийте с вода и оставете да се свари. Изцедете и миксирайте, докато се получи хомогенна смес. Оставете да изстине. СЛАДОЛЕД: Миксирайте английския крем и пюрето от тиква. Сложете сместа в машина за сладолед, ако нямате такава, сложете във фризера. Сервирайте с карамелизирани орехи с мед.