Как да се грижим за себе си според възрастта

Надя Петрова 14 November 2021

Със сигурност няма да ви изненадам, като отново споделя, че съм привърженик на персонализирания подход в грижата за себе си. И когато казвам персонализиран, имам предвид не само кои храни са подходящи за нас според собственото ни ДНК, заболяванията и симптомите, които имаме, хранителните непоносимости, резултатите, които искаме да постигнем, нивото ни на физическа активност и т.н., а включвам и един често пренебрегван все още фактор – възрастта.

Всеки, който отглежда дете, знае, че има специфики при захранването му, но малко от нас си дават сметка, че възрастните също сме специални и имаме определени нужди, които се променят с годините. Затова ще споделя какво научих по темата за грижата за себе си според възрастта. Тя е особено важна, ако искаме да се чувстваме добре и да сме здрави, колкото е възможно по-дълго.

Визуализацията в таблицата помага за разбирането на подробните обяснения по-долу.

Килограмите

Лошата новина е, че няма как да запазим теглото си непроменено с годините, ако не адаптираме навиците си. Ако на 40 г. се грижим за себе си, както когато сме били на 20 – би било нормално да сме със 7-8-10 кг отгоре. Това включва хранене, движение и всичко останало. Затова, ако искаме на 40 да изглеждаме като на 20, ще се наложи да променим нещо.

Личното ми мнение е, че ние, жените, изглеждаме малко по-добре с няколко килограма отгоре над 35. Най-малкото лицето е по-опънато, бръчките не са толкова видими, бюстът е по-голям. Това не са лоши промени и, честно казано, аз нямам нищо против да съм с няколко килограма повече от теглото си на 20 и се чувствам прекрасно така.

От здравословна гледна точка също има изследвания, които показват, че хората, които следват естествените цикли на възрастта си и с годините качват по малко килограми, са по-здрави от другите и живеят по-дълго. Като под „другите“ се има предвид прекалено слабите за възрастта си, както и тези с наднормено тегло.

Затова, ако сме на 40, 50 и нагоре и не тежим колкото когато сме били на 20 – спокойно! Това е напълно нормално, естествено и се приема за здравословно. Единственият адекватен критерий в случая е да се харесваме, независимо колко килограма показва кантарът.

Водата

Организмите на бебетата и малките деца са почти 80% вода, но с годините процентът й в тялото започва да намалява, заради което се появяват и някои неприятни симптоми като болки в ставите, липса на енергия, запек, наднормено тегло. Добре е да помним, че е изключително важно да пием вода, за да сме здрави, като препоръчителният дневен прием е 30 мл на 1 кг тегло.

Специфика, появяваща се с годините, е, че на някои хора вече НЕ им се пие толкова вода или пък се появяват други проблеми – с простата, задържане и т.н., заради които не искат да пият по 2 литра вода на ден. В такива случаи е добре да се научим да се хидратираме по малко по-различен начин, а именно с помощта на електролитна вода или гел-вода.



Движението

По темата за движението според възрастта първият важен аспект е тренировката с тежести, която в най-голяма степен поддържа костно-ставната система здрава. Тя е изключително важна, защото организмът е така създаден, че НЕ изпраща ценни вещества към системи, които не се използват. Затова, ако сме обездвижени, дори и да приемаме огромно количество колаген, калций и други ценни вещества, те няма да бъдат използвани там.

Извън тежестите има подходящи тренировки по възрасти, които са напълно логични. Например при по-младите те са по-интензивни, като високоинтервални тренировки и бягане. Докато от 35 г. нагоре е добре да се забави темпото и да се работи повече в посока разтягане (например с пилатес и йога) и ходене, за да не се стресира допълнително костно-ставната система.

Храносмилането и хормоналният баланс

Храносмилането отслабва драстично с годините, като кривата започва да пада стремглаво още между 20-ата и 30-ата година. До 40-годишна възраст то вече работи едва на 40-50% от това, което е било. Същото се случва и с хормоните, защото с напредването на възрастта всичко в организма се забавя и се синтезира в по-малки количества. Например организмът започва да произвежда все по-малко прогестерон, естроген, тестостерон, DHEA и др., затова и ние, жените, започваме да сваляме все по-трудно килограми, да ни липсва енергия, либидото ни да спада. Добрата новина е, че всички медицински изследвания по темата показват, че корекциите в храненето и начинът на живот могат да повлияят положително на тези промени.

Храненето и набавянето на ценни вещества

Когато с напредването на възрастта процесите се забавят, е важно храненето да е все по-чисто и добро. Бих казала, че след 30-35+ доброто хранене означава да консумираме основно храни, богати на ценни вещества. Това са всички натурални храни като зеленчуци:  зеленолистни, кръстоцветни, кореноплодни, и плодове; качествени мазнини – авокадо, зехтин, ядки и семена, омега 3; протеини – риба, месо, ядки и семена, бобови; фибри, храни богати на пробиотици и т.н. Диетите, които отговарят на тези критерии, са Средиземноморска, палео, пескетарианство, кетогенна и подобни.

Казано по друг начин, ако на 20 години ни се е разминавало с консумирaнето на празни калории (храни, по презумпция бедни на ценни вещества, като бургери, торти и т.н.) и сме се чувствали добре, то на 40, 50, 60 и нагоре това няма как да се случи. Налага се да се храним с годините все по-добре и да полагаме все по-осъзнати грижи за себе си.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР