Лука Шулич от 2 Cellos: От сутрин до вечер красив хаос

Лилия Илиева 30 October 2021

Снимка: bg soung stage

Евгени и Лука се запознават в Лондон по време на следването им в Кралската музикална академия. Веднага усещат химия помежду си, всеки от тях е впечатлен не само от качествата на другия като музикант, но и като личност.

Евгени Генчев е от Пловдив. Освен музикалното училище там и Кралската музикална академия в Лондон завършва и Международната академия за пиано Incontri col Maestro в Имола, Италия, и Guildhall School of Music & Drama в Лондон. Има много международни награди, концерти по най-големите зали в цял свят. В момента свири с Филхармоничния оркестър на Мексико Сити, Полската балтийска филхармония в Гданск, Фестивалния оркестър на LISMA в Ню Йорк и с Пловдивската филхармония.

„Почувствахме се близки като момчета от Балканите – казва Лука, – а на Балканите трябва да се подкрепяме и да сме твърдо един до друг. Освен че с Евгени обичаме еднакво страстно музиката, имаме и сходно чувство за хумор. Какво повече е нужно, за да се насладим на сцената.“ Не са се чували дълго време до началото на пандемията, когато възстановяват контактите си и започват да записват. През лятото на 2020 г. изнасят няколко концерта в Европа, единият е в градините на кралския дворец в Барселона. При олекването на рестрикциите, свързани с ковид епидемията, решават да потеглят на по-дълго турне.


Дали Степан Хаузер, твоята половинка от 2 Cellos, не ревнува, че има друг на сцената с теб?

Трябва да го попиташ, но съм сигурен, че е доста зает и фокусиран върху своите собствени проекти. Хубавото в нашето партньорство в 2 Cellos е, че имаме и индивидуални кариери. Искаме да опитваме и различни неща. Това прави още по-специално свиренето ни, когато се съберем. Да ти кажа, не мисля, че ревнува.

Защо избра да си партнираш с Евгени?

Той е мой добър приятел и голям професионалист, всеотдаен към музиката. Брилянтен пианист, световнопризнат и това, което най-много харесвам в него, е, че е широкоскроен. Харесва му да прехвърли границите на класиката и да стигне до по-голяма аудитория, като мен. Много готин пич.

По колко часа на ден свириш?

Някога свирех по 10, бях маниак. Вече нямам нужда да репетирам чак толкова много. Сега свиря по малко всеки ден, за да поддържам мускулите и пръстите си в готовност за концерта.

Поддържаш ли връзка със сър Елтън Джон? (Елтън Джон кани 2 Cellos през 2011 г. да се присъединят към турнето му.)

Чуваме се по поводи и сме свързани посредством мениджмънта ни. Неговото турне, в което участвахме, беше невероятно преживяване за нас със Степан. Прекарахме заедно повече от три години, обикаляйки целия свят. Бях впечатлен от дисциплината на Елтън Джон и 100-процентовата му всеотдайност на всеки концерт. А неговите концерти продължават по три часа. Огънят му на сцената е забележителен. Миналата година свирихме на едно събитие в Колизея.

Кой е най-приятният начин да прекараш лятото?

Да съм на Хърватското крайбрежие. Имаме къща на един хърватски остров и всяко лято сме там.

Да не е островът, за който се говори, че е собственост на твой дядо?

Тази информация е близко до истината, но не съвсем. Става въпрос за мой прапрадядо, който е притежавал плаж. Той все още се нарича плажът Шулич и се намира в Стария град на Дубровник. И аз се гордея, че съм негов наследник.

Вярно ли е, че си присъствал на раждането на първия си син?

Да, така е. А вторият ми син се роди у дома и беше много красиво преживяване. Чувствата са неописуеми и несравними. Нищо друго не може да ги предизвика.

Звучиш като щастлив баща?

За мен това е най-великата благословия. Тя те променя. Прави те цялостен като личност.

А как изглеждат неделните следобеди със семейството ти?

Когато имаш три малки деца (Лука има двама синове – на четири и на няколко месеца, и дъщеря – на две години), няма неделни следобеди. Всеки ден е като понеделник и от сутрин до вечер е красив хаос.

Какво си спомняш за концертите ви със Степан в България?

Първо свирихме в Пловдив, после в София. И българската публика е невероятна, темпераментна, пълна с енергия, каквито сме хората на Балканите. Нямам търпение да дойде септември, за да свирим у вас. Искам да опитам пак местната кухня и се надявам да имаме време за разходки и разглеждане. Програмата, която сме избрали с Евгени, е богата на емоции, страст, тъга, романтика. Мисля, че хората от публиката ще се приберат в домовете си с пълни сърца. Не се сещам за друго партньорство на инструменти, което да звучи по-красиво от чело и пиано заедно.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР