Рон Мос: Правих серенада гол с китара

Лилия Илиева 03 October 2021

Актьорът е роден в Лос Анджелис. Като дете е толкова срамежлив, че избягва да си играе навън с децата и с часове стои затворен в стаята си, където си измисля въображаеми приятели.

Една вечер обаче, 11-годишен, гледа участието на „Бийтълс“ в „Шоуто на Ед Съливан“. Запалва се да свири на барабани и бас китара, прави групата Player с приятели. Пишат песни, репетират в гараж, привличат вниманието на холивудския импресарио Робърт Стивгуд, подписват договор с компанията му. Издават няколко албума.

Сингълът им Baby Come Back става хит и оглавява класациите. Списание „Билборд“ ги нарежда сред най-добрите изпълнители на нови сингли за 1978 г. Ерик Клептън ги кани да подгряват турнето му. Славата обаче не им се отразява добре, изпокарват се и се разделят. Рон се записва на курсове по актьорско майсторство. Ролята на модния магнат и плейбой Рич Форестър е една от първите, които му предлагат. Играе я от 1987 до 2012 г. Героят му се жени десет пъти, седем от които за Брук Лоуган.

Междувременно до 1990 г. в живота на Рон няма любима жена. В интервюта признава, че е отчаян и явно не му е писано да се влюби и да има семейство. И така, отчаян, на едно парти среща актрисата Шари Шатък. Влюбват се от пръв поглед, имат две дъщери. След 12 години заедно, Шари грабва двете деца и се изнася с тях от общата къща в Холивуд. Следва бърз развод, депресия и обезпокоени продуценти на сериала. На помощ се притичва най-добрата приятелка на актьора Хънтър Тайло (в ролята на психоаналитичката Тейлър Хейс в сериала). Подобно на героинята си Хънтър успява да помогне на Мос да преодолее любовната мъка. Той започва работа отново, но в интервюта споделя, че сърцето му е разбито и вече не вярва в любовта. През 2004 г. променя мнението си. На едно парти на Лоренцо Ламас среща момичето на „Плейбой“ за месец юни 1985 г. Девин де Васкес. Пет години по-късно се женят. Живеят в имението на Девин в Холивуд.

Заедно с участието си в „Дързост и красота“ Рон Мос играе във филмите Hard Тicket to Hawaii (1987) и „Хищникът“ (1990). В свободното си време рисува, снима, медитира, играе тенис, разхожда се с ролкови кънки, кара колело и изучава бойни изкуства. През 2010 г. се класира на второ място в италианския Dancing with the Stars. Това, което помрачава щастието им с Девин, е тежката катастрофа пpeз 2012 г. Двамата са заедно в колата, но Мос пострадва повече. Рамото му е счупено на три места, засегната е и паметта му. Притеснен е дали ще се справя със запомнянето на репликите си, в същото време бюджетът на „Дързост и красота“ е орязан и му предлагат много нисък хонорар. Актьорът отказва. На 14 септември 2012 година е последната му поява в гледания в 90 страни от над 300 милиона зрители сериал. След  6388 епизода животът му потегля в друга посока.

С Девин де Васкес пoднoвяват cвaтбeнитe cи oбeти пepиoдичнo c кpacиви тъpжecтвa в кoмпaниятa нa пpиятeли. Създават подправката Devin’s Kickass Cajun Seasoning, от продажбата на която набират средства за възстановяването на Ню Орлиънс след урагана Катрина. Рон създава и бранд за храни RoNN’s Gourmet BBQ Sauce, и винен бранд Moss Wines, за който се използва грозде от Пулия, Италия.  

Има два самостоятелни албума. Негови песни звучат в сериала „Дързост и красота“. Има и други телевизионни роли, през 2014 г. печели  „Еми“ за шоуто The Bay The Series („Заливът“), в който участва като продуцент и актьор.

Романтичен ли сте и какво е най-важното в любовта според вас?
Не съм чак толкова романтичен като героя ми в „Дързост и красота“ Рич Форестър. Моята романтика е малко по-необичайна, леко ексцентрична. Например онзи ден намерих едно сърце от камък на плажа и го подарих на жена ми. Написах песен за нея и й я изпях неочаквано. Поправям й колата и се старая да й поднасям капучино всяка сутрин. Мисълта, че ще закусваме заедно и ще й поднеса капучино в леглото, са щастливите ми причини да се будя всяка сутрин. А най-важни в любовта според мен са взаимното доверие и добронамереното общуване.

Как изглежда един ваш обикновен ден?

Обичам да мързелувам сутрин. Преди нямах тази възможност, особено по време на сериала. Не започвам работа, преди да стане ранен следобед. След това правя зуум срещи, неща, свързани с музиката ми, говоря по телефона за филмовите си проекти. Напоследък избягвам да шофирам и се старая да работя възможно най-много от къщи. Обичам да съм си у дома, да гледам филми с приятели вечер, да готвя и да вечерям с моите момичета – жена ми и дъщерите ми.

Каква е връзката с дъщерите ви?

Близък съм с тях. Те са ми приоритет дори сега. Въпреки че вече са големи жени, за мен все още са малките ми момиченца. И двете бяха планирани, желани и очаквани. Много обичам да съм баща.

Трудно ли е човек да е толкова известен?

Много се зарадвах, когато разбрах, че съм известен. Дадох си сметка за това по време на гостуване в Гърция за представянето на сериала „Дързост и красота“. Улиците бяха пълни с народ и ми казаха, че всички тези хора са там, за да ме видят. Беше невероятно! Неудобството на известността е, че всички искат да се снимат с теб, особено като тръгнеш да пътуваш за някъде, непрекъснато се налага да се снимаш с непознати по летищата.

Получавали ли сте неприлични предложения?

И от мъже, и от жени, но са твърде неприлични, за да ги споделям.

Заради кое ви беше приятно да играете Рич Форестър и кое не ви допадаше в ролята?

Рич беше ежедневието ми в продължение на 25 години. Заради него се научих  да връзвам вратовръзка, да отварям бутилка шампанско. Приятно ми беше да нося дизайнерски костюми, но не ми харесваше неспособността му да избере между двете жени в живота си и това, че не спря да се лута между тях.

Как катастрофата през 2012 г., заради която прекъснахте участието си в сериала, промени гледната ви точка към живота?

Бях навършил 60 и тази катастрофа буквално преобърна живота ми на 180 градуса. Нараних си рамото и ударих главата си доста силно. В резултат на това загубих силата на лявата си ръка и ми стана трудно да помня. Голяма част от текста на сценария ми се губеше, когато снимахме. Беше ми трудно да продължа снимките с темпото, което поддържах преди. От друга страна, започнах да усещам, че е време за промяна. Така или иначе договорът ми беше изтекъл. Предложението, което ми направиха, беше без право на коментар, от типа на – приемаш или си тръгваш. Това ме улесни. Тръгнах си, без да се обръщам назад. И животът ми започна отново.

Правили ли сте някога серенада?

Да, на Девин, в началото на връзката ни, с една моя песен. Направих я гол с акустична китара.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР