Айрис Апфел – един тийнейджър на 101 години

eva.bg 30 August 2022

„Ако искате да останете млади, трябва да мислите като млади. Любопитството и чувството за хумор ме тонизират, държат ме млада, отворена към нови хора и неща, готова за приключения. Никога не искам да бъда стара глупачка. Аз съм се самопровъзгласила за най-стария жив тийнейджър в света и възнамерявам да се запазя такава“, казва Айрис Апфел, която вече е най-старият жив 101-годишен тийнейджър.

Родената на 29 август 1921 г. Айрис Барел е била винаги най-силна в това да нарушава правилата, водена от принципа на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“. Айрис е отраснала в Лонг Айлънд в семейството на руски емигранти. Внучка е на руски майстор шивач, а баща й бил ексцентричен декоратор. Продавал стъкла и огледала и работел с най-добрите дизайнери на Ню Йорк. Така че той въвел дъщеря си в своя кръг. 

През 1947 г. Айрис се запознава с Карл Апфел и двамата веднага решават, че са създадени един за друг. Потвърждават го със сватбата си година по-късно (Айрис е облечена в розово) и със 70-годишния си щастлив брак. Буквално докато смъртта ги раздели – Карл Апфел си отиде през 2015 г., само три дни преди да навърши 101 години. Двамата с мъжа й съзнателно са се отказали да имат деца, посвещавайки се на общия си бизнес – текстилна компания. Част от проектите им са свързани с обзавеждането на Белия дом по времето на девет президенти.

По случай впечатляващата възраст на тази още по-впечатляваща жена, ви припомняме едни от най-интересните й цитати, а в галерията ни може да се разходите из гардероба й.

- Ако не ви е дадено да сте красива, сте длъжна сама да се направите привлекателна. Жалко е, когато красивите жени не се учат да бъдат интересни. Всичките ми хубави съученички на средна възраст се превърнаха в старомодно облечени жени, защото се задоволиха с красивите си лица и никога не развиха в себе си нещо повече.

- Модата е освобождаването на жената по много начини – твърди Апфел. - И това не е свързано с пари, а с въображение. Аз правя всичко с инстинкт. Ако мисля много, няма да се получи.

- Мама се обличаше и носеше много шик. Тя обичаше дрехите и направи магазинче, което впоследствие прерасна в малка верига бутици. Е, винаги имаше кой да се грижи за мен - като например баба, но от 12-годишна пазарувам дрехите си сама. Беше прекрасна тренировка.

- Имахме късмет да видим края на стария свят. Според мен не можеш да отидеш в бъдещето, ако не си дошъл от миналото.

- Аз не се обличам, за да съм звезда, обличам се за самата себе си. Ако не се обличате като другите, вие не трябва да мислите като тях.

- Стилът не е в носенето на скъпи дрехи. Можете да имате много пари и да нямате никакъв стил. Можете да бъдете облечени по последна мода, обути в обувки за десет хиляди долара, издокарани като извадени от кутия и пак да изглеждате като коледно дърво. Стилът не е това, което носите, а как го носите. Толкова съм щастлива да бъда с гривни, които струват три долара, тъй като от мен се очаква да нося ценни неща. Обичам да смесвам високо и ниско, да сложа нещата заедно, за да ги нося, както духът ми иска. Когато се опитваш да си стилен на всяка цена, си личи, че ти е некомфортно, сякаш носиш костюм, който влиза в стаята преди теб самия. Ако си напрегнат, няма да ти седи добре дори и най-перфектната дреха. По-добре е да си щастлив, отколкото добре облечен.

- Няма нищо лошо в бръчките. Когато си по-стар, да се опитваш да изглеждаш по-млад е глупаво и не можеш да заблудиш никого. Ако си на 75 и си направиш фейслифт, никой няма да си помисли, че си на 30.

- Никога не съм си позволявала да куцам с някоя неудобна обувка, защото била модерна.

- Когато се разхождам по Пето авеню през лятото, ми иде да повърна. Колкото по-грозен и дебел е един човек, толкова по-оскъдни дрехи облича. Къси панталони, джапанки, впити дънки върху огромни задници... Би трябвало да вкарват в затвора за подобно облекло.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР