По-добре щастлив, отколкото добре облечен

27 April 2019

Преди година в САЩ излезе от печат книгата „Айрис Апфел: икона по случайност“, в която знаменитата 97-годишна дама споделя своите възгледи за живота. Известна със своя неподражаем стил, определян като еклектичен, предлагаме ви няколко цитата от книгата на г-жа Апфел:

Не се фиксирай върху възрастта
Никога не мисля за възрастта си. Може би това е разковничето. Възрастта е само число. Такъв възглед намирам за много здравословен. Аз обичам това, което правя, влагам в него сърцето и душата си. Наистина стареенето не е за момиченца. И какво? Започнеш ли да се разпадаш, просто трябва да се съвземеш и да се събереш. Може да не ти харесва да остаряваш, но каква е алтернативата? Ти си тук. Приеми го. Аз казвам да вложиш опита си в дела, за да върнеш нещо на хората.

Избери си партньор, който се радва на твоите успехи
Всеки, когото някога е докосвал, знае, че е наистина нежен мъж (пише Апфел за съпруга си Карл, който умира през 2015 г. на 100-годишна възраст – б.р.). Хуморът и щедростта му бяха легендарни. Ние направихме почти всичко заедно. Неговата увереност и подкрепа направиха възможна тази книга. Той се изкефи доста повече от мен на одобрението, което тя събра. Той ме избута в светлината на прожекторите и после се наслаждава на успеха ми. Ужасно ми липсва.

Когато нещо те вълнува, направи го
Никога не съм очаквала, че хората ще знаят името ми или ще разпознават лицето ми. Никога не съм очаквала да ме наричат модна икона. Никога не съм очаквала музеите да излагат моето облекло и аксесоари. Никога не съм очаквала да бъда момиче или лице на козметична компания. Никога не съм очаквала нищо. Ако нещо звучи вълнуващо и интересно, аз го правя. Предприемането на нови неща отнема много енергия и сила. Повечето хора биха предпочели просто да се пуснат по течението, по-лесно е. Но не е интересно.

За да останеш млад, трябва да мислиш като млад
„Когато остарееш, казваше приятел на семейството, ако имаш две възможности, със сигурност едната от тях ще те нарани, когато станеш сутрин. Но трябва да се изправиш и да преодолееш болката. Ако искате да останете млади, трябва да мислите като млади. Любопитството и чувството за хумор ме тонизират, държат ме млада, отворена към нови хора и неща, готова за приключения. Никога не искам да бъда стара глупачка. Аз съм се самопровъзгласила за най-стария жив тийнейджър в света и възнамерявам да се запазя такава.

Грижи се за собственото си съдържание
Никога не съм се опитвала да се вместя в някакви стандарти. И това не е защото съм бунтар, или че правя неща, смятани за социално неприемливи – за жалост трябваше да се науча да играя бридж, като бях по-млада, но пък твърде рано се научих да бъда личност със собствено съдържание, за да съм доволна. Ако държиш да бъдеш всичко за всички, ти се оказваш нищо за никого. Начинът, по който се обличам, може да е „различен“ или „ексцентричен“ за някои, които чувстват нужда да лепят етикети, но това не ме интересува. Аз не се обличам, за да съм звезда, обличам се за самата себе си. Ако не се обличате като другите, вие не трябва да мислите като тях.

Не се изолирай
„Знам, че не съм остров, а по-скоро част от цялото“, перифразирам поета Джон Дън. Аз се нагаждам, но по моя начин. Никога не съм била конформист всъщност, на никой фронт и това не ме е наранило повече от деветдесет години, така че мисля, че правя нещата правилно... Но ако не се опитате да бъдете част от цялото, забравете. Тогава вашата оригиналност ще работи срещу вас. Първо се нагодете и след това излезте, има разлика между това да бъдете възприемани като оригинални и приети, дори обичани за това, и да ви възприемат като различни, без да негодуват. Вземете своето парче от тортата и го изяжте!

Парите не купуват успех
Ако сте щастливи, сте намерили любов, заобиколени сте от добри хора, правите това, което ви харесва, и връщате на другите, това е успех. Да продадете душата си за долар не си струва, не е за мен това.

Стилът не е харчене на пари
Стилът не е в носенето на скъпи дрехи. Можете да имате много пари и да нямате никакъв стил. Можете да бъдете облечени по последна мода, обути в обувки за десет хиляди долара, издокарани като извадени от кутия и пак да изглеждате като коледно дърво. Стилът не е това, което носите, а как го носите. Толкова съм щастлива да бъда с гривни, които струват три долара, тъй като от мен се очаква да нося ценни неща. Обичам да смесвам високо и ниско, да сложа нещата заедно, за да ги нося, както духът ми иска. Когато се опитваш да си стилен на всяка цена, си личи, че ти е некомфортно, сякаш носиш костюм, който влиза в стаята преди теб самия. Ако си напрегнат, няма да ти седи добре дори и най-перфектната дреха. По-добре е да си щастлив, отколкото добре облечен.

Започни новото усилие с една малка стъпка
Ще се провалиш само в случай че не опиташ. Никога не съм мислила, че не мога да направя нещо само защото съм жена. Исках да започна бизнес с текстил, така че само си представих как ще го направя. Ако бях само мислила за отварянето на Old World Weavers (текстилната компания, която сем. Апфел стартира през 1950 и продава през 1992 г. – б.р.) твърде много, нямаше да мога да сбъдна мечтата си. Понякога само трябва да предприемете някакво действие, дори да е само една малка стъпка. За деветдесет и повече години ходене по планетата Земя аз винаги съм прилагала тази своя философия на живеене и обличане и тя никога не ме е насочвала в грешна посока.

Не се преструвай на по-млад, отколкото си
Няма нищо лошо в бръчките. Когато си по-стар, да се опитваш да изглеждаш по-млад е глупаво и не можеш да заблудиш никого. Ако си на 75 и си направиш фейслифт, никой няма да си помисли, че си на 30.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР