Матю Макконъхи: Какво ме направи мъж

Докато за мнозина времето на карантината беше пропадане в неизвестността, за Матю Макконъхи, въпреки невъзможността да снима, то се оказва много плодотворно. Ето какво споделя той в профилите си в социалните мрежи.

Лилия Илиева 06 September 2021

Снимка: getty images, инстаграм, фейсбук

Докато за мнозина времето на карантината беше пропадане в неизвестността, за Матю Макконъхи, въпреки невъзможността да снима, то се оказва много плодотворно. Ето какво споделя той в профилите си в социалните мрежи.

Пътят

Обичам да шофирам. Това е любимото ми време за мислене и нови идеи. Обичам да откривам  нови места в страната ни и ми харесва да променям гледката към задния ми двор. Някога просто пътувах с кучето си. Ванът беше мястото на първия ред, от което наблюдавах сцената на живота, училището по актьорство, в което прекарвах време със себе си и непознати, с които ми се искаше. Исках да се тренирам, да предизвикам себе си, да се науча да бъда устойчив. Обикалях Африка, Амазония, Америка с ван. Исках да отида на места, където никой не знае името ми, и да видя дали мога да се справя. Исках да видя как бих се справил, ако се спука гума на пътя, наоколо няма никой, нямам карта или приложение и няма кой да ме упъти. На пътя срещнах не само тези предизвикателства, но и някои от най-големите актьори на света, които дори не подозираха, че са такива.

Зелена светлина

Преди година и половина Матю Макконъхи издаде автобиографията си „Зелени светлини“ (на български от ИК „Бард“), която описа като „любовно писмо към живота“. „За мен зелената светлина е съгласие – обяснява актьорът, – тя казва: давай!, да!, продължавай!, движи се напред!, да тръгваме! Ние всички обичаме зелените светлини. Всички искаме да ги имаме, защото искаме да се движим напред и да продължаваме танца с живота. Искаме да се развиваме, без да срещаме съпротива, но трябва съпротива и това са жълтата и червената светлина.“



Най-важната инвестиция

В началото на май тази година актьорът изнесе реч пред завършващите студенти в Университета в Хюстън. „Животът си заслужава да бъде живян – каза им той – и в този момент всички вие правите голяма крачка към това. Инвестирайте в себе си и своето собствено бъдеще, отделете време да откриете себе си. Може да започнете оттам какво не сте. Освободете се от нездравословните приятели, места и навици и ще осъзнаете колко много неща, които са инвестиция във вас самите, ви предстоят. Това е най-важната инвестиция. Вие сте най-важното. Животът плаши, но не му се страхувайте.“



Какво е успехът

Какво е за вас успехът? – попита Матю студентите. – Да печелиш повече пари ли? Това е добре. Нямам нищо против парите. Или да имаш здраво семейство, щастлив брак? Или да помагаш на другите, да станеш известен, духовен, да направиш света малко по-добър? Продължавайте да си задавате този въпрос. Нормално е отговорът да се променя във времето. Какъвто и да е той, най-важното е обаче да не правите избори, които да карат душата ви да страда и да се срамува.“

Губернатор

По време на представянето на автобиографията си Матю сподели: „Задавам си въпроса каква да бъде моята роля в следващата глава от живота ми, защото мисля, че мога да науча другите на много неща. Според мен политиката такава, каквато е в сегашния момент, не функционира. Когато политическата класа промени начина си на действие, ще стане много интересно“.

Запитан от журналиста Джими Фалън в неговото The Tonight Show дали би се кандидатирал за губернатор на щата Тексас, актьорът сподели, че обмисля тази възможност. Агенция за социологически проучвания в САЩ веднага е пуснала запитване и според анкетираните Матю Макконъхи би спечелил изборите с 45% от гласовете пред другия възможен претендент – републиканеца Грег Абът, който засега има 33%, ако се кандидатира през 2022-ра. Матю е популярен в САЩ с асоциацията си Just Keep Living, която създаде преди години в помощ на младежи в неравностойно положение, както и с непрекъснатите си акции за солидарност и финансова подкрепа на хора в нужда. Коя партия обаче би представлявал, се питат американците. Без да дава отговор, актьорът публикува снимка в профила си в Инстаграм с двама от любимите си президенти – демократа Бил Клинтън и републиканеца Джордж Буш.



Време да стана мъж

„Загубата на баща ми беше най-сериозната инициация за мен. Тя ме накара да порасна. Беше седем вечерта, бях в кухнята и майка ми се обади и каза: „Татко ти почина“. Не можех да повярвам. Баща ми беше непоклатимата сила, мъж мечка с имунна система на викинг и мощ на бивол. Не можеше да е починал. Той беше моят баща. Никой и нищо не можеше да го убие. Освен мама. Винаги е казвал на мен и на братята ми: „Момчета, ще си тръгна от този свят, правейки любов с майка ви“. И така се случи. Събудил се в 6,30 ч. сутринта, бил възбуден, правил любов с жената, с която се е развеждал два пъти и за която се е женил три пъти – мама. И получил инфаркт, докато свършвал. Добър изстрел от негова страна.

Същата вечер карах до Хюстън. Два дни по-късно със стотици приятели осъмнахме пияни, разказвайки си истории за старши, точно както ни беше инструктирал да направим, когато почине. Загубата на баща ми беше моето посвещение в това да стана мъж. Вече няма кой да ме защитава, някой над закона и правителството, който да се грижи за мен. Дойде време да порасна, да се простя с момчето, строящо дървени къщи посред нощ, което бях. И тогава написах на едно дърво думите: по-малко се вживявай, по-качествено живей. Колкото по-малко взимаме насериозно живота си, достиженията си, кариерата, връзките, перспективите и колкото повече влагаме в тях, толкова по-бързо ще напредваме. Светът изведнъж застана пред мен и го погледнах в очите. Дадох си сметка, че трябва да сме повече от щастливи, че сме тук. Разбрах, че е време да продам всички червени спортни коли, които още имах. Че е време да спра да мечтая и да започна да действам. Че е време да се погрижа за мама. Че е време да се погрижа за себе си. Че е време да спра с момчешките капризи. Че е време да бъда истински смел. Че е време да стана мъж.“



Камила

Матю и съпругата му, бразилската моделка Камила Алвес, се запознават случайно в бар в Лос Анджелис. Никой не вярва, че връзката им ще продължи дълго. Макконъхи е известен като сериен любител на жените. През 2012-а двамата се женят, а още преди това имат три деца – Леви, Вида и Ливингстън, родени през 2008, 2010 и 2012 година.
Майката на актьора се отнася с доста резерви към бъдещата си снаха и я подлага на сериозни тестове. Сближаването им отнема време. Но в периода на пандемията 89-годишната Кей Макконъхи живее със сина си, снаха си и внуците си. Както се шегува Матю: „Винаги съм искал да имам осем деца и ето че се случи. Имам мама, три деца и четири кучета“. Кей и Камила постват видеа и снимки в Инстаграм, на които снахата боядисва косата на свекърва си или двете готвят заедно. „Има ли интересни книги за четене и изстудена чаша хубаво бяло вино в 5,30 следобед, с мама всичко е наред – споделя актьорът. – Тя всъщност е доста забавна, дори пред камера, и й харесва да се снима. Май е най-голямата дива в семейството.“



Уди Харелсън

Уди и Матю са от Тексас, но не само това ги сближава. Помежду им има химия. Близки приятели са от много години. За първи път играят братя в телевизионна комедия през 1999-а, десет години по-късно си партнират в „Сърфирай, пич“, където са учител и ученик. През 2014 г. правят блестящия първи сезон на „Истински детектив“. Оттогава всяка година се събират и заедно със Саша Барън Коен, Боно, хумориста Крис Рок и барабаниста на „Металика“ Ларс Улрих правят едно, както го наричат помежду си, „приятелско турне“, каквото и да значи това.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР