Животът се променя за секунда

05 June 2021

Снимка: getty images/guliver

„Животът се променя за секунда.Тривиална секунда.” В една такава секунда писателят Джон Грегъри Дън получава инфаркт и тя е Онази, съдбоносната, след която любовта на живота му – култовата писателка Джоун Дидиън, трябва да продължи напред. А през това време дъщеря им Кинтана е в кома в болницата...

Този сюжет не е плод на въображението, а на суровата реалност и ежедневието на Джоун Дидиън, отразени в автобиографичната ѝ изповед „Годината на магическото мислене”. Излязла през 2005 г., книгата получава Национална литературна награда за нехудожествена литература (National Book Award), попада в краткия списък за „Пулицър”, а вестник „Гардиън” ѝ отрежда 40-то място в класацията си на стоте най-велики книги на XXI век. „Това е акт на ненадмината литературна храброст. Писателката, прочута със своята яснота, ни позволява да погледнем в ума ѝ, замъглен от болката.”, отбелязва изданието.

Тези дни „Годината на магическото мислене” се появи за първи път и на български език в превод на Зорница Христова и се нареди сред бестселърите на издателство „Лист” на Панаира на книгата.

Болезнен, но и топъл разказ за загубата, спомена и любовта, която бди над смисъла на живота, тази книга е личен и в в същото време универсален опит за портрет на един брак и живот в добро и зло, в който ще се припознае всеки.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР