Кекс с червено цвекло и боровинки

Превърни приготвянето на десерти в удоволствие, това е посланието на Даниела Динева в книгата й „С любов към десерта“. Пригответе рецептата и се потопете в сладкия свят на това усмихнато и лъчезарно момиче

Даниела Динева 06 June 2021

Снимка: Даниела Динева

Даниела Динева присъства повече от 10 г. в онлайн пространството като автор на един от най-популярните и харесвани кулинарни блогове у нас – Cooks and Bakes. Представяме ви рецепта за кекс с червено цвекло и боровинки от книгата й „С любов към десерта“.

ЗА КЕКСА:
360 г сварено цвекло, направено на пюре
230 мл растително олио
5 яйца на стайна температура
260 г безглутеново бяло брашно или 260 г пшенично бяло брашно (ако нямате проблем с глутена)
260 г кристална захар
40 г тъмно какао на прах
150 г замразени или пресни боровинки
10 г бакпулвер (без глутен)

1. Почистете и обелете цвеклото, нарежете го на кубчета и го сварете. Ще са необходими около 30–40 минути, проверявайте за готовност. Отцедете водата и с помощта на пасатор пасирайте цвеклото до хомогенна смес, подобна на картофено пюре. Оставете настрана.

2. В купа сложете цвеклото, добавете растителното олио и с миксер разбъркайте. Прибавете едно по едно яйцата, като след всяко разбърквате добре. В друга купа смесете брашното, захарта, какаото и бакпулвера. Разбъркайте сместа и започнете да добавяте малко по малко от брашното към сместа от цвекло. Най-накрая добавете замразените боровинки.

3. Не е нужно плодовете да се размразяват допълнително, тъй като ще пуснат повече сок, който ще втечни сместа. Включете фурната да загрява на 180°С. Намажете формата за печене с олио от всички страни, поръсете с брашно, обърнете формата обратно и изтупайте излишното брашно.

4. Поставете кекса в средата на фурната и печете около 85–90 минути до суха клечка. След 70-ата минута проверявайте периодично с клечката до готовност. Извадете формата от фурната и оставете кекса в нея до пълното му охлаждане. След като се охлади добре, извадете внимателно от кексовата форма и поръсете обилно с какао.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР