Витамин С връща сиянието на кожата

Също като полезните храни, този антиоксидант пази кожата здрава и красива

Люба Вангелова 30 May 2021

Витамин С или аскорбинова киселина е сред най-популярните съставки в козметиката. И най-ефективните. Има защо! За мен като доказателство послужи действието на новата серия с Vitamin С на Bioten - тя включва дневен и нощен крем, ампули за 7-дневна терапия и лист маска.

Защо ни е нужен витамин С?

Този добре изучен и ефективен компонент е наречен златен стандарт в дерматологията заедно с ретинола, плодовите киселини и ниацинамида. Като антиоксидант, освен да се бори със свободните радикали (т.е. да предотвратява стареенето), витамин С притежава и други полезни свойства: увеличава производството на колаген, уплътнява кожата и намалява бръчките, изсветлява пигментните петна, свива порите, бори се с възпаленията. С две думи, необходим е за всички - и на тези, които търсят ефективен продукт против стареене на кожата, както и на тези, които искат просто да й придадат сияние. За разлика от животните хората не могат самостоятелно да синтезират витамин С - в нашия организъм той попада чрез храната. Или чрез козметиката.

Как се използва?

Продуктите от линията Vitamin C на Bioten може да нанасяте сутрин и вечер (както е с всички козметични формули, съдържащи този антиоксидант). През деня е необходимо условие да защитавате кожата си от UV лъчите - витамин С и SPF е идеалната козметична двойка. Според водещите дерматолози отлична е комбинацията между витамин А и С, а също последният усилва ефективността на ретиноидите в козметиката. А комбинацията с витамин В3 помага за подсилването на действието на самия витамин С.

Стабилност на витамин С

Стабилността на витамин С във формулата осигурява изсветляващия и уплътняващ за кожата ефект. Но проблемът е, когато е нестабилен - тогава той бързо се окислява на светлина и при контакт с въздуха образува свободни радикали (вместо да предпазва клетките, ги уврежда). Затова именно съществува и разнообразието на формите на витамина, формулите и козметичните формати.

Има продукти с витамин С, формулирани без вода. Те са по-меки и по-стабилни. Вярно е, че трябва да свикнете с по-плътната текстура, но в дневния и нощния крем Vitamin C на Bioten текстурата е лека под формата на гел-крем, като оставя ефирно усещане за хидратация, а феноменалното ухание на цитрус е друга тема. Ефектът върху кожата е моменталено освежаване и допълнително сияние. Осигурява го формула с комбинация от двата витамина С и В3 (за бистър и фин тен), както и хиалуронова киселина и Д-Пантенол (за еластична и гладка кожа), и разбира се, 100% натурални екстракти от портокал и лайм (богати на антиоксиданти).

Мощната сила на ампулите 

Концентрация от 5% витамин С осигурява изключително мощен ефект на озаряване и подсилване на кожата, която ви подарява дозата от 1.3 мл във всяка ампула. Една доза на ден в продължение на седмица зае мястото сред любимите ми терапии за безупречна кожа. Аз избрах момента за нанасянето да е вечер преди нощния крем, за да дам достатъчно време и спокойствие на кожата да се наслади на действието на витамин С и озаряващата аминокиселина. Сутрин с удоволствие ме посреща в огледалото светещото ми излъчване. Текстурата в ампулите е лека, със същото ухание на портокал (все пак съдържа 100% натурален екстракт от портокал) и е с 95% натурални съставки. Но действието й е меко и без никакви зачервявания и дразнения по кожата.

Експресно сияние отвътре

За мигновено сияйние отвътре давам шанс на лист маската Vitamin C на Bioten - нужни са й 15 минути, за да изглади кожата, да й даде сияние и енергично усещане, което остава с мен през целия ден. Не се замислям, преди да я ползвам, защото формулата й е подходяща за всеки тип кожа.

Когато тенът на кожата е изравнен (без тъмни петна и обезцветяване), това дава път на светлината да добави сияние и озареност. Ето така излъчването придобива свежест и енергичност. Този ефект установих върху лицето си след около три седмици ползване на линията Vitamin C на Bioten. Но предупреждавам, че се изисква дисциплина - редовно нанасяне на ампулите и задължителна комбинация с SPF през деня. Заслужава си! Продължавам!

Bioten използва природните дарове за създаването на козметичните си формули, съответно уважава природните източници и съдейства за опазването им. Линията Vitamin C също следва тази тенденция. Опаковките на дневния и нощния крем за 100% рециклируеми, а бурканчетата им са от 30% рециклирано стъкло, ампулите са със 100% рециклируема опаковка и 100% рециклирано стъкло, маската е със 100% рециклируема опаковка.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР