Да бъдеш дъгата над нечий облак

eva.bg 12 May 2021

От половин век насам книгите на Мая Анджелоу (1928 - 2014), сред които 7 автобиографии, томове с поезия, есета, пътешествия, неизменно са в списъците с бестселъри в САЩ. Тези дни у нас за първи път излиза книгата ѝ „Писмо до дъщеря ми“ в превод на Христина Керанова. Изящно оформеният том включва колекция от 28 есета, стихотворения и поздравителни адреси, посветени на всички жени.

„Родих едно дете, син, но имам хиляди дъ­щери. Вие сте черни и бели, еврейки, мюсюл­манки, азиатки, испаноезични, индианки и алеутки. Вие сте дебели и слаби, хубави и обикновени, хомо- и хетеросексуални, образовани и неграмотни и аз говоря на всички вас. Ето моя дар за вас.”, обръща се Анджелоу към своите читателки-духовни дъщери.

„Може да не успееш да контролираш всичкo, коeто ти се случва, но можеш да вземеш решение, че не си победена. Опитай се да бъдеш дъгата над нечий облак. Не се оплаквай. Прави всичко възможно, за да промениш нещата, които не харесваш. Ако не можеш да ги промениш, промени начина си на мислене.”, казва авторката.

В САЩ „Писмо до дъщеря ми” излиза през 2008 г. и става бестселър, а избрани цитати се превръщат в крилати фрази и обикалят социалните мрежи и до днес.

В България духовните наследници на Мая Анджелоу също се множат, благодарение на автобиографиите ѝ „Знам защо пее птицата в клетка” и „Мама и аз и мама”, издадени от „Лист”.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР