Бягаме от емоциите си с помощта на смартфона

Ето какво казват новите проучвания…

eva.bg 20 April 2021

Снимка: instagram

Става време за лягане, чувствате се изтощени и нямате търпение да се шмугнете под завивките. Но щом грабнете телефона си, изведнъж се улавяте, че сте прекарали поне още час в социалните мрежи. Не сте сами.

Почти всички са „виновни“ в това отношение, особено след като това е начин човек да разпусне преди лягане. Но ако това се превърне в навик, може да е показател за по-сериозен проблем.

Това сочи ново проучване на британската организация Vita Health Group. Според резултатите от него, 56% от анкетираните между 18 и 24-годишна възраст използват приложения за социални медии всяка вечер преди лягане. 76% от тях твърдят, че не отделят никакво време за размишления върху емоциите и чувствата си. Макар и още да не е установена пряка връзка между двете, учените подозират, че има голяма вероятност да разсейваме съзнанието си, за да избягаме от чувствата си.

Всеизвестен факт е, че сред младите общуването в социалните мрежи е основна част от ежедневието, но там те лесно могат да крият емоциите си. И го правят. Със сигурност сте се хващали да изразявате неудържим смях чрез смеещи се емотикони, но в реалността да сте стояли мълчаливо, гледайки в екрана на телефона.

Още един психологически феномен, свързан с вечерното лягане, заслужава внимание. Той се нарича „revenge bedtime procrastination“ (отмъщение с отлагане на съня). Той се изразява в това, че човек се чувства така, сякаш не е постигнал нищо продуктивно през деня, затова не иска той да свършва. Затова сънят бива отлаган, за да може да се удължи деня и да се възвърне чувството на контрол. Нещо като самонаказание, което обаче е пагубно, защото безсънието носи още повече стрес.

В натовареното, напрегнато ежедневие, все повече хора са склонни към депресии и тревожност, като се обвиняват строго, когато не се справят с всичко.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР