Идеално плосък корем

Какво пречи за това и как да попаднете в числото на щастливките с идеална коремна преса?

Люба Вангелова 05 May 2021

Дори не ни трябва статистика – достатъчно е да се огледаме в близкото си обкръжение, за да разберем, че поне седем от 10 жени биха искали коремът им да е по-плосък. Какво пречи за това и как да попаднете в числото на щастливките с идеална коремна преса? Не е нужно да се лишавате от любими храни в опит да поддържате талия – това няма да спре кошмара на натрупването на мазнини в тази зона. Особено при жените. Грамотно решение има за всеки случай.

Излишни ли?

Разговорът за мазнините може да започне оптимистично: ние, жените, сме късметлийки. Мъжете в повечето случаи започват да натрупват мазнини в средата на фигурата си, докато при жените този процес започва от бедрата и дупето, а след това се „качва“ нагоре. Т.е. да се контролира напълняването в областта на талията при жените е по-лесно. А да се следи обемът в тази зона е много важно не само от естетически съображения. Излишъкът на коремни мазнини е в пряка връзка с развитието на сърдечносъдови заболявания, диабет, някои видове рак, а т.нар. висцерални мазнини (тези около вътрешните ни органи) са способни да нарушат работата на черния дроб, бъбреците и сърцето. Всички имаме такива мазнини – у хората с нормално телесно тегло те са до 30%.

30 грама фибри в дневното меню помагат за стопяването на коремните мазнини.
Ако не виждате плочки на корема си обаче, не бързайте да се причислявате към рисковата група. „Защитният пояс“ около талията е вид самостоятелен вътрешен орган, който синтезира полови и други хормони. Освен това мастните клетки в зоната на корема „управляват“ хормони, отговорни за апетита, т.е. нормалните хранителни навици са възможни само ако под кожата си имате малко запаси. Думата „малко“ тук е от стратегическо значение. По научни данни за здравословен показател на мазнини в организма на възрастните жени се приемат 15-30%, но с уговорката, че е добре да се „стои“ далеч от долната и горната граница на този показател. Няма как да узнаете какъв е процентът при вас, ако просто разглеждате тялото си в огледалото.

Точна информация може да получите чрез биоимпеданс анализ, който може да ви направят във фитнес клуб, медицинска клиника или дори с помощта на някои съвременни кантари за домашна употреба, оборудвани с подобна функция. За експресен анализ може да се възползвате и от стария традиционен сантиметър. Световната здравна организация препоръчва измерването на талията да се прави минимум веднъж в годината. При жените е обезпокояващо, ако видят цифра над 82 см, а при мъжете – ако талията им е пораснала до 94 см. Основанията за притеснение в тези случаи са следните: ако количеството на мазнините в коремната област превиши нормата, те започват да отравят кръвта с токсични вещества, провокиращи всевъзможни възпаления, и влошават поносимостта на организма към инсулин, т.е. тласкат го към обятията на диабета. В този случай трябва спешно нещо да се направи – например като начало да се изясни причината за натрупването на мазнини в тази област.

Гени

Предателската паласка над колана на панталона, уви, се предава по наследство. Да оцените какво ви се е паднало от тази генетична лотария, може да ви помогне разглеждането на албумите със семейни снимки. Въпреки че телосложението тип „ябълка“ с характерното за него складиране на запаси от мазнини в зоната на корема може да се падне както на заклет спортист, така и на някоя страстна любителка на шоколад, те ще изглеждат по различен начин. Експерти по генетиката твърдят, че наследствените проблеми може никога да не се проявят, ако човек се придържа към здравословен начин на живот. Програма минимум за притежателите на тяло тип „ябълка“ е 150 минути физическа активност на седмица, умерено хранене и контролиране на стреса – за склонността към натрупване на мазнини в коремната област отговарят нивата на кортизол (хормона на стреса) в кръвта. Медитативните практики са от голяма помощ, както и сънят, и нормалният режим през деня.

Възраст

Отговор на въпроса защо трудно закопчавате дънките си може да намерите и в личната си карта. На всеки десет години след навършване на 30 тялото ни губи 8-10% мускулна маса – това е свързано отново с хормоналните промени, характерни за всяка декада в годините ни. На мястото на мускулите се настаняват мазнини. Практиката показва обаче, че да имаме тънка талия и плосък корем е възможно във всяка възраст. За това съществуват интензивните тренировки: при жените над 40, които два пъти седмично работят за мускулатурата си, количеството на коремните мазнини е с 34% по-ниско в сравнение с тези, които предпочитат кардио тренировки, рапортуват американски изследователи. Още една полезна препоръка – с 10% съкратете цифрата на калориите след 30-ия си рожден ден. С годините метаболитните процеси се забавят – на организма му трябва по-малко енергия за живот и работа в сравнение с бурните младежки години.

Стрес

Поясът мазнини на корема е даден от природата като наш личен телохранител. Благодарение на него вътрешните ни органи са защитени от суровата външна действителност. Но медалът има две страни. Реално животът на повечето от нас се състои предимно от неблагоприятни условия, за които природата не е подозирала. Нервното напрежение, нивото на шума, недоспиването, диетите с гладуване, изтощаващите тренировки, трудностите на всекидневния живот – целият този стрес провокира организма да защитава своя стопанин, т.е. да складира мазнини. Годините живот под психологическо и физическо напрежение неизбежно ще доведат до „плаваща“ талия. Отново – изходът е намаляване на стреса в ежедневието. Понякога да си смените работата помага повече, отколкото три кардио тренировки в седмицата.

Недоспиване

Дефицитът на сън през нощта също причинява натрупване на коремни мазнини. Редовен 8-часов сън помага за стопяването им без усилия. С други думи – нормалният ритъм на живот и на сън е най-ефективният „треньор“ за плосък корем.

Меню

За подуването на корема може да има различни виновници, но преди да посетите лекар, обърнете внимание на ежедневното си меню. Понякога скрита непоносимост към глутен или лактоза е разковничето. Изключете ги за период от две седмици – или ще забележите подобрение на състоянието си, или ще се убедите, че организмът ви реагира нормално на тези храни. Още един повод за размисъл е количеството на фибрите, които приемате – те пречат на натрупването на коремни мазнини. В този смисъл 30 грама фибри в дневното меню вършат чудесна работа.  

Алкохол

Между вредните навици и излишните мазнини съществува пряка връзка. Ако засега не сте готови да се откажете от чашата вино, американските учени успокояват, че е по-добре да консумирате по една чаша три-четири пъти в седмицата, вместо същото количество в един ден. Така че още веднъж: умереност и внимание – това е тайната на плоския корем.

Осанка

Жената, която е недоволна от мускулите на корема си, веднага ще познаете по леко приведения гръб. Организмът компенсира неправилната работа на мускулите в горната част на тялото и коремът изпъква още повече, за да се разпредели напрежението върху гръбнака. А тъй като всички мускули в тялото са свързани, укрепването на мускулите на гърба е отличен начин да стегнете и тези на корема. Този процес най-добре да бъде под ръководството на треньор.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР