Какво е „бронирано кафе“ и защо е полезно

eva.bg 30 March 2021

Ако сте почитатели на кафето и не сте опитали т.нар. „bulletproof“или „бронирано“ кафе, то сега е моментът да тествате вкуса и ползите му.

Накратко казано, това е кафе с масло, което според експертите запълва дефицита на микроелементи и полезни мазнини в организма, дарявайки ни с повече енергия и сила, като чувството на глад е притъпено.

Създателят на бронираното кафе е Дейв Аспрей – предприемач от Силициевата долина, който взима идеята от традиционния тибетски маслен чай, известен с ползите си от древността. В началото на 2000 г. той има проблеми със затлъстяването и решава да промени коренно начина си на живот. Заминава за Тибет, където се запознава с много ценни техники за здравословен живот. Там Дейв опитва традиционната напитка – чай с прясно масло от як. Когато се връща в САЩ, Аспрей експериментира с рецептата, решен да продължи да се осланя на полезните мазнини и добрия начин на живот.

Макар и да има много спорове относно ползите от кафето, тъй като за някои хора то е противопоказно, много от тях са доказани. Така че, ако употребявате напитката с мярка, можете само да се възползвате от тях. Освен че кафето повишава енергията и мозъчната дейност, заради кофеина, то съдържа важни хранителни вещества, като рибофлавин (витамин B2), пантотенова киселина  (витамин B5), калий, магнезий, ниацин и манган. Множество проучвания сочат, че кафето намалява риска от диабет тип 2: консуматорите на напитката са изложени на по-малък риск от болестта от 23 до 50% от останалите.

Ето и как да си приготвите правилно бронирано кафе, по рецептата на Дейв Аспрей:

Важно е кафето да бъде сварено от прясно смлени зърна, а не от капсули. Добавя се една лъжичка нерафинирано кокосово масло или пречистено краве масло (масло гхи). Можете да ги смесите. Важното е на опаковката да пише, че са нерафинирани.

Ако сте в настроение за експерименти, можете да добавите подправки, според вкуса ви – куркума, черен пипер или джинджифил. Нека количеството на подправките бъде на върха на лъжицата – ако прекалите, може да не получите желания приятен вкус.

Накрая всичко се разбива в блендер и се изсипва в чаша. Ако не разполагате с блендер, можете да извършите разбиването с миксер за фрапе.

1 КОМЕНТАР
1
Дас
07 April 2021, 23:33

Да вкусно е знам кафе с кокосово масло сметана и краве масло,но моля ви не го правете,има много по добри начини от кето

ТВОЯТ КОМЕНТАР