В Испания ще тестват четиридневната работна седмица

eva.bg 17 March 2021

Снимка: Instagram

Много е вероятно Испания да стане една от първите държави в света с четиридневна работна седмица.

В момента правителството на страната се съгласи на експеримент, който ще се проведе през следващите седмици. Тогава ще се тества именно четиридневната работна седмица или 32 работни часа.

Идеята е дадена от малката лява партия Más País, която смята, че е време хората да разполагат с три почивни дни. Същата идея се обсъжда и в Нова Зеландия и Германия. Множество проучвания сочат, че това ще увеличи продуктивността на хората, подобрявайки психичното им здраве. Така те ще работят по-кратко, но по-качествено.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Visit Barcelona (@visitbarcelona)

Дали всичко това ще проработи? В Испания планират да си дадат три години време, инвестирайки 50 милиона евро в този проект. Това ще даде възможност на компаниите да намалят работните часове, без да бъде нанесен огромен удар върху разходите им. Планът е те да бъдат покривани на 100% през първата година, на 50% пред втората и на 33% през третата. Също така, заплатите на работниците ще останат същите.

Любопитни сме да следим развоя на проекта. Междувременно припомняме, че в края на 2018 г. експертите от Institute for Health Metrics and Evaluation споделиха изследванията си, сочещи, че Испания е на път да стане държавата с най-дълга продължителност на живота до 2040 г., като средно всеки гражданин ще живее до 85,8 години. Така Испания зае първото място, измествайки Япония, където продължителността е 85,7 години.

Като основна причина за дълголетието на испанците бе посочен начинът им на живот и по-точно – здравословната средиземноморска кухня.

Доктор Кристофър Мъри, директор на IHME, е категоричен, че най-големите заплахи за здравето през следващите няколко десетилетия ще бъдат затлъстяването, високото кръвно налягане и кръвна захар, а заедно с тях и тютюнопушенето и алкохолът.

Според експертите, средиземноморската диета, характерна за Испания, Италия и Гърция, е полезна както физически, така и психически, намалявайки рисковете от депресия.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР